A Sahaj jóga meditáció – bevezetés és gyakorlat

 A sahaj szó az jelenti, spontán veleszületett. A jóga egyesülést jelent.

Sahaj szó arra utal, hogy létezik egy velünk született tisztító, gyógyító anyai erő, a Kundalini, amely arra vár, hogy felébredjen, és összekössön bennünket a világegyetemet átható erővel. Ez a kapcsolat, ha létrejön, spontán történik meg. Ezt nevezzük önmegvalósulásnak, vagy megvilágosodásnak.

Bevezetés:

 

Gyakorlat:

A meditációhoz ülj kényelmesen, de egyenes gerinccel, mint egy igazi jógi. Engedd a két tenyered az öledbe, jobb kéz a bal kézen nyugszik, a hüvelykujjakat érintsd össze. A szemeid résnyire tartsd nyitva. Ahogy belélegzel, mentálisan kövesd végig a lélegzet útját a gerincen egészen a farokcsonttól a gerinc tetejéig, majd onnan az orrhegyig. 

Mentálisan mondd magadban a következő mantrát: MAHAN KAL (A létezés nagyszerű áramlása). Ahogy ki lélegzel az orrhegytől kövesd a levegő útját a figyelmet a gerinc mentén végig a farokcsontig, mentálisan kántálva: KAL KA ( az örök erő áramlása/ a kundalini áramlása) 

Vizualizálhatod ezt az áramlást, mint egy ragyogó fehér fényt a gerinc mentén. Ahogy a lélegzeted emelkedik és süllyed, ahogy a higanyszál emelkedik az hőmérőben és alásüllyed, az isteni erő emelkedik a gerincben, ahogy belélegzel és visszasüllyed ahogy kilélegzel.

 „A boldogság nem a vagyonnal mérhető. A boldogág az értékrendeden múlik. Maradj kimért, elégedett és tudatos. Ez jelenti a boldogságot.”

Kezdd ennek a meditációnak a gyakorlását 11 perccel. A meditáció végén, az idő leteltével emeld a karokat a fej fölé és rázd meg alaposan a kezeidet amennyire csak tudod, majd engedd le őket. Ezután emeld fel újra rázd meg még egyszer, amilyen gyorsan csak tudod, majd gyorsan majd lazítsd el őket.

Ezt a meditációt Guru Gobindh Singh, a 10.  Szikh mester gyakorolta 300 évvel ezelőtt. Bárki, bármilyen kezdő elmével és testtel képes a lelkét bármilyen tudatossági szintre emelni ennek a meditációnak a segítségével. Csak gyakorold kitartóan és egy kis gyakorlással állandó boldogság, kiegyensúlyozottság leng majd körül.