A Trataka meditáció

A Trataka gyakorlat, a hat jógikus tisztító gyakorlat egyike, melynek lényege a koncentráció. A tekintet egy pontra szegezése, az egyhegyű figyelem- szanszkritül Ekagrata- az elme és a kiegyenesúlyozott élet nyugalmának az alapja.  

A Trataka célja, hogy megtisztítsa elmét, növelje a koncentrációs képességet, javítsa a látást. Erős hatással van, a tobozmirigyre, ám a végső eredmény a tudatosság emelése.

Lényege, hogy tekintet egyetlen pontra szegez, ami lehet egy karhossznyira, szemmagasságban elhelyezett égő gyertya egy yantra, egy mandala, egy szent kép, geometriai alakzat vagy bármilyen tárgy.

Helyezkedj el kényelmes ülésben, de egyenes gerinccel, laza testtartással egy méternyi távolságra a koncentrációs gyakorlatod tárgyától. Elsőként engedd a szemed lecsukódni, hangolódj rá a légzésedre, engedd lelassulni.

Majd nyisd ki a szemed és szegezd a tekinteted a tárgyra, amit választottál. Igyekezz minél hosszabb ideig pislogás nélkül koncentrálni a figyelmed erre az egy pontra. A szem könnyezése a természetes tisztulási folyamat része. Kezdheted a gyakorlást 1-2 perccel, majd próbálj meg eljutni 5 -10 percig is.

 A gyakorlat második felében hunyd le a szemed és a két szem között, képzeld el, lásd tovább azt a képet, amit gyakorlathoz választottál, ülj tovább mozdulatlanul legalább annyi ideig, mint nyitott szemmel.

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)