6 relaxációs technika a stressz csökkentésére

Mindannyian szembesülünk stressz okozta kellemetlen helyzetekkel. Szervezetünkben stresszt okozhat, ha hosszú perceket a dugóban kell töltenünk, de egy kedves szerettünk súlyos betegsége is stresszes állapotba taszíthat. Ilyenkor szervezetünkben elszabadulnak a stresszhormonok, ami megnöveli a pulzusszámunkat, de a légzésünk is felgyorsul és az izmaink is megfeszülnek.

6 relaxációs technika a stressz csökkentésére

Az úgynevezett stresszválasz normális reakció a stresszes, fenyegető helyzetekre, ugyanis ez segíthet túlélni olyan helyzeteket, amelyekbe életünk során keveredünk. Az életünkben adódó stresszhelyzeteket nem tudjuk elkerülni, azonban fontos, hogy egészségesen reagáljunk rájuk. A relaxációs gyakorlatok segítenek feldolgozni a stresszt, azaz a testünknek ezzel nyugalmat adhatunk.

  1. Az egyik ilyen gyakorlat a légzésre való összpontosítás. Ebben az estben a hosszú és mély lélegzetvételre fókuszálunk. Ez a gyakorlat különösen hasznos lehet az étkezési rendellenességgel küzdők számára, vagyis akik gyorsan, kapkodva esznek, akik IBS-ben szenvednek. Ez a technika nem alkalmas a légzőszervi problémákkal vagy a szívelégtelenséggel küzdők számára.
  2. A progresszív izomlazítás is egy nagyon jó stresszoldó technika. Néhány percnyi légző gyakorlatot követően a gyakorlatot végző személy egy-egy izomcsoportra fókuszál és mentálisan felszabadítja az ott érzett feszültséget. Ezt testvizsgálatnak is nevezik, amely segít a test és a tudat kapcsolatának kialakításában.
  3. Az irányított képek elnevezésű technika is nagyszerű relaxációs módszer. Ehhez a technikához megnyugtató képekre, élményekre, jelenetekre kell gondolni, amelyek segítenek lazítani és összpontosítani. Az irányított képek segítenek saját magunkat pozitívan látni, de nagyon nehéz lehet azok számára, akik képtelenek ilyen mentális képeket a bensőjükből előcsalogatni, előhívni.
  4. A meditáció egy nagyon népszerű relaxációs technika, Indiában sokan gyakorolják. A meditáció során a légzésre összpontosítunk, a tudatunkkal a jelen pillanataira koncentrálunk, anélkül, hogy ebbe bevonnánk a múlt vagy a jövő történéseit. A meditáció alkalmas a szorongás oldására, a depresszió tüneteinek csökkentésére és a fájdalom megszüntetésére.
  5. A jóga, a tai chi és a csikung (quigong, chi kung), azaz a három ókori művészeti relaxációs technika tartalmaz ritmikus légzést, állva végezhető pozitúrákat és úgynevezett folyó mozgásokat. Ezek a technikák segítenek a mentális fókuszálásban, miközben rugalmasságot és egyensúlyt is biztosítanak.
  6. Az ima szintén stresszcsökkentő, stresszoldó hatással bír. Eközben is fontos a helyes légzésre összpontosítani, de közben a belső énre is koncentrálni kell. Ima közben az ember le tud nyugodni, megtalálja a belső békéjét, de nem csupán önmagát segít elfogadni, hanem segít mások megértésében is.

( forrás: https://gyogyszernelkul.com/relaxacios-technikak-a-stressz-csokkentesere/ )

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .