A 10 leggyakoribb tévhit a meditációval kapcsolatban

Meditáció. Ha még soha nem volt alkalmad meditálni – a szó hallatán talán kicsit megrettensz, és sokakhoz hasonlóan  valamiféle misztikus, másvilági, nehezen megtanulható vallásos dologra gondolsz, ami csak a kiváltságosok számára elérhető. Nos, itt az ideje, hogy köddé váljanak ezek a meditációval kapcsolatos előítéleteid, és legyőzve a tévhiteket Te is alkalmazd ezt a számodra is kézzelfogható módszert a boldogabb élet megteremtése érdekében.

Tévhitek hálójában

1. Tévhit: Meditálni nehéz

Eleinte azért érezheted igy, mert eddig a meditációra úgy tekintettél, mint egy  kizárólag a spiritualitásban jártas emberek részére fenntartott ezoterikus gyakorlatra, ami nagyon távol áll tőled.  Ezért túl erősen próbálsz koncentrálni, túl görcsösen akarsz eredményeket, vagy bizonytalan vagy abban,hogy  egyáltalán jól csinálod e. De ha egy jól képzett, tapasztalt tanártól kapsz útmutatást a meditációhoz, akkor  élmény lesz megtanulnod. 

2. Tévhit:A meditációt csak sok éves gyakorlással lehet elsajátítani

A meditációnak szerencsére nem előfeltétele a sok éves gyakorlás. Olyan mint bármelyik más tevékenység: minél többet meditálsz, annál jobban fejlődsz, egyre jobban és könnyebben tudsz meditálni.

3. Tévhit:Meditálni csak lótuszülésben lehet

Tény, hogy az energiák bizonyos testhelyzetekben jobban áramlanak, de ennek ellenére bárhogy meditálhatsz, akár fekve is – a lényeg, hogy kényelmesen helyezkedj el, és ne arra kelljen fókuszálnod, hogy éppen miért van elzsibbadva a lábad.

4. Tévhit: A sikeres meditációhoz le kell csendesíteni az elmét

A meditációnak nem az a lényege, hogy megállítsd a  gondolataidat, vagy, hogy megpróbáld teljesen kiüríteni az elmédet – mindkét esetben csak stresszt és még hangosabb belső zajt fogsz tapasztalni. Nem tudod megállítani vagy kontrollálni a gondolataidat, de eldöntheted, hogy mekkora figyelmet szentelsz neki. A meditáción keresztül viszont megtalálhatod azt a csendet, amely már eleve létezik a gondolataid közötti üres térben. Ez a gondolatok közötti űr a színtiszta tudatosság, a valódi csend, az igazi béke. Rendszeres meditálás révén egyre több időt tölthetsz majd az elnyújtott csend és tudatosság állapotában.

5. tévhit: Meditáció közben nincs gondolatunk

A gondolataid teljes kizárása lehetetlen, és egyébként nem is cél. Teljesen természetes ha  azon kapod magad meditáció közben, hogy a holnapi teendőiden gondolkodsz, nem is kell  kétségbe esned miatta! Ilyenkor egyszerűen csak tereld vissza a figyelmedet a meditációdra.

6. tévhit: A meditációt csak hosszú idő alatt lehet megtanulni

Szerencsére nem kell hosszú évekig meditálnod ahhoz, hogy a kedvező hatásait megtapasztald. Számos tudományos kutatás megerősítette, hogy a meditációnak már néhány hét gyakorlás után is pozitív  hatása van az elme és a test fiziológiájára. Csökkenti a szorongást, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz, segít a stressz elleni küzdelemben.

7. Tévhit:A meditáció menekülés a valóságtól

A meditáció valódi célja éppen hogy nem a kikapcsolás és elmenekülés mindentől, hanem sokkal inkább bekapcsolódás és a valódi énünkkel való kapcsolatteremtés. Ebben a megváltozott tudatállapotban megtapasztalod a valóságot, az éned végtelenségét és korlátlanságát.

8. Tévhit: Soha nincs elég idő a meditálásra

Elhatározás kérdése: hiszen időd arra van, amire azt akarod, hogy időd legyen.Ha rendszeresen időt fordítasz a meditálásra, paradox módon egyre több időd lesz. A tiszta tudatosság állapota  frissíti a testet és szellemet, növeli a hatékonyságot.

9. Tévhit:A meditációhoz spirituális vagy vallásos hitre van szükség.

A meditáció elvisz a csend és nyugalom világába anélkül, hogy szükséged lenne bármiféle különleges spirituális vagy vallásos  hitre.  

10. Tévhit: Természetfeletti tapasztalatokat kell szerezni meditálás közben

Nem lesznek látomásaid, nem fogsz lebegni, és látsz majd színeket sem – de  meditálással megtapasztalhatod azt a belső csendet és békét, amivel a mindennapi életbe visszatérve boldogabbá, kreatívabbá,  együttérzőbbé válhatsz..

 Le  a tévhitekkel – meditálj Te is, és legyen boldogabb az életed!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .