Barion Pixel

A jóga és a meditáció szorongás-csökkentő hatásai

Annak ellenére, hogy a szorongás egy hétköznapi stressz-reakció, a szorongás állandó állapota vagy a túlzott mértékű szorongás a szorongásos zavar elsődleges tünete. A szorongásos rendellenességek meglehetősen gyakoriak, a felnőttek körülbelül 18 százalékát érintik. Okai valószínűleg genetikai, környezeti, pszichológiai, fejlődési tényezőkben és ezek kombinációjában keresendők.

A jóga és a meditáció szorongás-csökkentő hatásai

Miközben a szorongásos rendellenességek hagyományos kezelése gyógyszerekkel és pszichoterápiával történik, a jóga és a meditáció stresszcsökkentő hatásai révén csökkentik a túlzott stresszt és szorongást.

Mindemellett nagyban növelhetik a hagyományos terápiák hatásait vagy akár ki is válthatják azokat.

A közelmúltban végzett orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a jóga és a meditáció rendszeres gyakorlása hatékonyan csökkenti a szorongást. A túlzott szorongás enyhíthető lassú, gyengéd jóga gyakorlatokon keresztül, amelyek a szív és az elme nyugtatására, az érzelmek kiegyensúlyozására és a test feszültségeinek feloldására koncentrálnak.

A jóga légzésgyakorlatai és a meditációs gyakorlatok hasznosak lehetnek az elme és a test megnyugtatására, valamint a stressz és a negatív gondolatok megszüntetésére.

A rendszeres jógagyakorlás különösen nyugtatja a testet és az elmét, segítve a túlzott szorongás csökkentését és megelőzését.

Az érzelmek nagy szerepet játszanak a szorongásos rendellenességekben. A félelem, az aggodalom, az ingerlékenység, a harag és a depresszió túlzott érzése szintén növelheti a szorongás mértékét.

A helyes légzés gyakorlása nagy szerepet játszik a szorongás leküzdésében. Szorongásos állapotban a lélegzet gyors és felszínes lesz. Ez a fajta légzés erős stresszhelyzetbe hozza az idegrendszert.

A jógikus légzés gyakorlása során az idegrendszer nyugalmi állapotba kerül.  Rendszeres gyakorlással a folyamatos, lassú hasi légzés bárki által elsajátítható.

Ezzel a fajta jógikus légzéstechnikával minimalizálhatjuk és akár meg is előzhetjük a szorongásos és stresszes idegállapotot.

Gondolataink is fontos szerepet játszanak mindennapi idegállapotunk kialakításában.

A félelem és az aggodalom további szorongást okozhat. A jóga és a meditáció lehetővé teszi számunkra, hogy az elmét a jelen megtapasztalására összpontosítsuk, és ezáltal csökkentsük múltra irányuló aggodalmainkat és a jövővel kapcsolatos félelmeinket.

A rendszeres meditációs gyakorlatok előnyei közé tartozik a stressz, a feszültség, a szorongás és a frusztráció csökkentése. A jóga, a légzés és a meditáció mind erőteljes eszközök a szorongás túlzott állapotának csökkentésében és megelőzésében.

A fent említett módszerek segítik a hit, az önuralom, a koncentráció, az elszántság és a türelem gyakorlásának képességét is. Amikor mindezeket együtt gyakoroljuk még erősebb hatást fejtenek ki az elme és az érzelmek megnyugtatásában.

( forrás: https://kezdojoga.hu/blog/joga-terapia-blog/a-joga-es-a-meditacio-szorongas-csokkento-hatasai/ )

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .