A mantra meditáció pozitív hatásai

Miért kell túlgondolnod mindent? Miért kínzod magad a folyamatos “agyalással” ? Miért vagy képtelen elengedni azokat a gondolataidat, melyeket átszőnek a szorongások, az  emberi kapcsolataiddal, az események múltbeli vagy jövőbeli vetületével kapcsolatos negatív érzések? Miért töltik ki teljesen az egész napodat, egy folyamatos stressz állapotot fenntartva?
Ha zavarnak a fejedben cikázó gondolatok, és  úrrá szeretnél lenni ezen az átláthatatlan káoszon, akkor a mantra meditáció elsajátításával hatékonyan tehetsz a minőségi  és nyugodt élet elérése érdekében.

A mantra jelentése

A mantra a gondolataid mederbe terelésének, az  érzéseid finomításának, a személyiséged fejlesztésének a meditációs eszköze. 

Két szanszkrit szótagból áll: man “elmét” jelent, “tra” pedig tisztítani, vagyis nyers forditásban a mantra szó elmetisztítást jelent. 

A mantra  egy vallásos terminus az indiai vallások, a jóga gyakorlatában, amely spirituális vagy mágikus erővel rendelkezik – serkentő, nyugtató, gyógyító hatást tulajdonítanak neki. 

A mantra lehet egy szótag, szó vagy rövidebb mondat, ill. szavak sorozata, vallásos szöveg, fohász, varázsige, misztikus mondat, néha rövid költemény. A mantrák hatása az őket felépítő hangok rezgéséből adódik. A mantra tulajdonképpen egy folyamatosan ismételt szó, vagy mondat, amit kiválóan lehet „pozitív programozásra használni”.  Egy kifejezés ismételgetése segíti az általa hordott tartalom megvalósulását – persze a valódi hatékonyság fontos feltétele, hogy szívvel mondd azt a kifejezést.

A mantra meditáció pozitív hatásai

A meditáció technikailag az elméd egyetlen pontra rögzítését jelenti. Ezt az állapotot érheted el a mantra meditáció segítségével is.Óriási előnye, hogy szinte bárhol és bármikor alkalmazhatod. A mantra nem csupán hangrezgés, hanem sugárzó energia, ami egy sajátos gondolati áram megindítása révén áthangolja a mentalitásodat. 

A mantra meditáció:

  • megszabadít a szorongásoktól
  • mérsékli az indulataidat, vágyaidat
  • kiegyensúlyozottabbá teszi az érzelmeidet
  • lecsendesíti az állandóan pörgő elmédet
  • nyugalmat, és tisztán látást biztosít
  • kontrollálhatóvá teszi a gondolataidat
  • belső harmóniát, derűt, nyugalmat és békét hoz 
  • tudatos, higgadt, koncentrált és uralt elmét, értelmet és létezést eredményez
  • energiával, életerővel tölti fel az elmédet és a lelkedet
  • erősíti a tudatodat, kikapcsol, ellazít
  • kedvezően hat az idegrendszeredre, pozitívan befolyásolja a tudatalattidat
  • rezgésén keresztül segít a tudatodat egy új minőség felé irányítani.

Milyen mantrák léteznek?

 •  rövid szavak, szótagok – ilyen például az OM (Aum) mantra – amelynek ismételgetése nyugtatja az elmédet, a testedet energiával (pránával) tölti fel, segít kiszakadni az érzékek világából, erősíti az elmélyülést.
 • a hosszabb, több szóból álló mantrák egyik része pozitív megerősítéssel bírnak, míg mások meghatározott kívánságokat vagy istenek/Isten felé irányuló megszólítást fogalmaznak meg. 
 • Léteznek olyan mantrák is, amelyek bár rövidek, de gyakorlatilag teljes fohászok. Ezek egy-egy hosszabb szöveg, imádság vagy mantra részei, és állhatnak egyetlen meghatározott mondatból vagy kifejezésből, de akár több mondatból is.

A mantrákat használhatod hangosan vagy hangtalanul, a mantra szövegének  ismétlése kiegyensúlyozó, gondolatelterelő, nyugtató hatást gyakorol rád. Kellő gyakorlás után már nem is kell a mantra szövegére tudatosan emlékezned – a befelé figyelés elegendő lesz ahhoz, hogy a  mantra önmagától felbukkanjon és ismétlődjön.

A mantra meditáció egyensúlyt teremt a fizikai és energetikai szintjeid között. Tisztítja a tudatodat, jó hatással van a csakráidra, segíti a meditációs elmélyülést és a koncentrációt. Ha beteg vagy – gyógyító mantrák ismételgetésével gyorsíthatod a gyógyulást és regenerálódást. Ha lelki  problémáid vannak megnyugtatnak, könnyebbé teszik a lelki fájdalom feldolgozását.

Ha pozitív szavakat, kifejezéseket, vagy erősitő mantrát ismételgetsz magadban, sokkal jobban tudsz koncentrálni, elterelődik a figyelmedet a fájdalomról,  új energiával töltődsz fel, aminek segítségével túllendülhetsz az akadályokon. Lényegében az önmagad felé irányuló  pozitív megerősítések ismételgetése is mantraként funkcionál.

Ne gondolj túl mindent, ne “agyalj” folyton, engedd el a szorongással teli negatív gondolataidat – hívd segítségül a mantra meditációt, egy kiegyensúlyozott – boldogabb élet reményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)