Barion Pixel

A mantra meditáció pozitív hatásai

Miért kell túlgondolnod mindent? Miért kínzod magad a folyamatos “agyalással” ? Miért vagy képtelen elengedni azokat a gondolataidat, melyeket átszőnek a szorongások, az  emberi kapcsolataiddal, az események múltbeli vagy jövőbeli vetületével kapcsolatos negatív érzések? Miért töltik ki teljesen az egész napodat, egy folyamatos stressz állapotot fenntartva?
Ha zavarnak a fejedben cikázó gondolatok, és  úrrá szeretnél lenni ezen az átláthatatlan káoszon, akkor a mantra meditáció elsajátításával hatékonyan tehetsz a minőségi  és nyugodt élet elérése érdekében.

A mantra jelentése

A mantra a gondolataid mederbe terelésének, az  érzéseid finomításának, a személyiséged fejlesztésének a meditációs eszköze. 

Két szanszkrit szótagból áll: man „elmét” jelent, „tra” pedig tisztítani, vagyis nyers forditásban a mantra szó elmetisztítást jelent. 

A mantra  egy vallásos terminus az indiai vallások, a jóga gyakorlatában, amely spirituális vagy mágikus erővel rendelkezik – serkentő, nyugtató, gyógyító hatást tulajdonítanak neki. 

A mantra lehet egy szótag, szó vagy rövidebb mondat, ill. szavak sorozata, vallásos szöveg, fohász, varázsige, misztikus mondat, néha rövid költemény. A mantrák hatása az őket felépítő hangok rezgéséből adódik. A mantra tulajdonképpen egy folyamatosan ismételt szó, vagy mondat, amit kiválóan lehet „pozitív programozásra használni”.  Egy kifejezés ismételgetése segíti az általa hordott tartalom megvalósulását – persze a valódi hatékonyság fontos feltétele, hogy szívvel mondd azt a kifejezést.

A mantra meditáció pozitív hatásai

A meditáció technikailag az elméd egyetlen pontra rögzítését jelenti. Ezt az állapotot érheted el a mantra meditáció segítségével is.Óriási előnye, hogy szinte bárhol és bármikor alkalmazhatod. A mantra nem csupán hangrezgés, hanem sugárzó energia, ami egy sajátos gondolati áram megindítása révén áthangolja a mentalitásodat. 

A mantra meditáció:

    • megszabadít a szorongásoktól
    • mérsékli az indulataidat, vágyaidat
    • kiegyensúlyozottabbá teszi az érzelmeidet
    • lecsendesíti az állandóan pörgő elmédet
    • nyugalmat, és tisztán látást biztosít
    • kontrollálhatóvá teszi a gondolataidat
    • belső harmóniát, derűt, nyugalmat és békét hoz 
    • tudatos, higgadt, koncentrált és uralt elmét, értelmet és létezést eredményez
    • energiával, életerővel tölti fel az elmédet és a lelkedet
    • erősíti a tudatodat, kikapcsol, ellazít
    • kedvezően hat az idegrendszeredre, pozitívan befolyásolja a tudatalattidat
    • rezgésén keresztül segít a tudatodat egy új minőség felé irányítani.

Milyen mantrák léteznek?

  •  rövid szavak, szótagok – ilyen például az OM (Aum) mantra – amelynek ismételgetése nyugtatja az elmédet, a testedet energiával (pránával) tölti fel, segít kiszakadni az érzékek világából, erősíti az elmélyülést.
  • a hosszabb, több szóból álló mantrák egyik része pozitív megerősítéssel bírnak, míg mások meghatározott kívánságokat vagy istenek/Isten felé irányuló megszólítást fogalmaznak meg. 
  • Léteznek olyan mantrák is, amelyek bár rövidek, de gyakorlatilag teljes fohászok. Ezek egy-egy hosszabb szöveg, imádság vagy mantra részei, és állhatnak egyetlen meghatározott mondatból vagy kifejezésből, de akár több mondatból is.

A mantrákat használhatod hangosan vagy hangtalanul, a mantra szövegének  ismétlése kiegyensúlyozó, gondolatelterelő, nyugtató hatást gyakorol rád. Kellő gyakorlás után már nem is kell a mantra szövegére tudatosan emlékezned – a befelé figyelés elegendő lesz ahhoz, hogy a  mantra önmagától felbukkanjon és ismétlődjön.

A mantra meditáció egyensúlyt teremt a fizikai és energetikai szintjeid között. Tisztítja a tudatodat, jó hatással van a csakráidra, segíti a meditációs elmélyülést és a koncentrációt. Ha beteg vagy – gyógyító mantrák ismételgetésével gyorsíthatod a gyógyulást és regenerálódást. Ha lelki  problémáid vannak megnyugtatnak, könnyebbé teszik a lelki fájdalom feldolgozását.

Ha pozitív szavakat, kifejezéseket, vagy erősitő mantrát ismételgetsz magadban, sokkal jobban tudsz koncentrálni, elterelődik a figyelmedet a fájdalomról,  új energiával töltődsz fel, aminek segítségével túllendülhetsz az akadályokon. Lényegében az önmagad felé irányuló  pozitív megerősítések ismételgetése is mantraként funkcionál.

Ne gondolj túl mindent, ne “agyalj” folyton, engedd el a szorongással teli negatív gondolataidat – hívd segítségül a mantra meditációt, egy kiegyensúlyozott – boldogabb élet reményében.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .