Barion Pixel

A népbetegségek lelki okai

Test, lélek, és szellem hármasa egymást kölcsönösen feltételezik – egymástól elválaszthatatlanok –  harmonikus működésük biztosítja az egészségedet. Ha a lelked rosszul érzi magát – az a tested egészségét is megtörheti. 

Test és lélek kapcsolata

Érzelmek sokaságát éled meg Te is nap, mint nap:  az öröm,  az elégedettség, a szeretet, a hála, a remény és más pozitív tartalmú érzelmek szinte szárnyakat adnak, míg a negatív töltésűek – harag, düh, csalódás – elbizonytalanítanak.    A  pozitív és negatív érzelmeid aránya alapjaiban határozza meg a szubjektív jóllétedet és az életeddel  való elégedettségedet. A pozitív érzelmek  által olyan erőforrások birtokába jutsz, amelyek bármikor mozgósíthatóak, ha nehézséggel kell szembenézned. Képessé tesznek olyan fizikai, intellektuális, pszichológiai kompetenciák elsajátítására amivel sikerül az  egészségedet megőrizni, a  problémákat hatékonyabban megoldani, optimista életszemlélettel tekinteni a világra – általa rugalmasabb, alkalmazkodóbb és elégedettebb emberré válhatsz.

Milyen következményei lesznek a negatív érzelmeknek?

A negatív érzelmek beszűkítik a gondolatvilágodat, és a cselekedeteidet: rosszkedvűvé, barátságtalanná, boldogtalanná, közönyössé, elégedetlenné, borúlátóvá, és szorongóvá tesznek, ami növeli és krónikussá teheti a Téged érő stresszt – számos betegség táptalaját képezve.

A tested jelez, ha a lelked bajban van

A tartós lelki feszültség okozta megterhelés előbb vagy utóbb testi tünetek formájában  jelzi a számodra, hogy valami nincs rendben – ideje változtatni. 

Jelzi, ha:

  • hiányzik az életedből a törődés,  szeretet
  • ha túlságosan háttérbe szorítod önmagad
  • ha folyamatosan mások akaratához igazodsz, mert meg akarsz felelni az elvárásainak
  • ha túl sokat tűrsz, mert méltatlanul bántak veled
  • ha nem mondod ki, amit gondolsz, ami bánt
  • ha nem tudod feldolgozni és elfojtod az átélt traumákat

A negatív gondolatok és érzelmek  nagy szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. A gyakran érzett düh, és  harag összefügg a magas vérnyomás és a szívproblémák fokozott kockázatával, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot. A harag  ugyanis megemeli a zsírsavak és a glükóz szintjét a vérben, amelyek krónikusan emelkedett szintje károsítja az ereket és érelmeszesedést okoz. Kutatások szerint a mindig dühös és elégedetlen emberek hamarabb halnak meg, mint azok, akik mellőzik ezeket a negatív érzelmeket.

A népbetegségek jelentős részének lelki okai vannak

A magas vérnyomás, az érelmeszesedés,  a szív-és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az allergia, a csontritkulás, az étkezési zavarok, a daganatos megbetegedések kialakulása egyrészt az egészségtelen önpusztító életmódra, másrészt jelentős mértékben a  lelki tényezők negatív hatására vezethető vissza. Az elméd és a tested közötti kapcsolat nagyon erős, ezért az elméd testedre gyakorolt hatásai is mélyek. Minden betegség, testi elváltozás, jelenség mögött

megtaláljuk a psziché szerepét is. A  fizikai tünetek lélektani hátterével foglalkozó tudomány a pszichoszomatika szerint a lelki fájdalmak gyakran testi szinten hívják fel magukra a figyelmet. A lelki problémák olyankor jelennek meg testi tünetek formájában, ha a gondjaidat nem sikerül megoldani, ezért azok folyamatosan nyomasztanak. A téged érő állandó családi-, munkahelyi-, társadalmi stressz akkora érzelmi feszültséget okoz, amelynek hatására már észre sem veszed a napi örömöket, az élet szépségét. Ehelyett az aggodalom, a félelem és a szorongás lesz az úr – ami az érzelmek elfojtásával együtt testi tüneteket okoz. Hosszan fennállva pszichoszomatikus betegségek (magas vérnyomás, emésztőrendszeri betegségek, vastagbélgyulladás, gyomorfekély), szorongásos zavarok (pánikbetegség, fóbiák, kényszerbetegség, depresszió) alakulhatnak ki.

Ha a lelkedben megszűnik a harmónia -a kialakuló  betegségek intő jelek legyenek a számodra. Tudd: változtatnod kell az életmódodon, a gondolataidon, az élethez való hozzáállásodon. Mindez azért fontos, mert ahogy a tudatod képes volt megbetegíteni a testedet – ugyanúgy meg is tudja gyógyítani  azt. Ne tartozz,  a lelki életed egyensúlyának hiánya miatt,  a népbetegségek valamelyikétől  szenvedő emberek táborába!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .