A népbetegségek lelki okai

Test, lélek, és szellem hármasa egymást kölcsönösen feltételezik – egymástól elválaszthatatlanok –  harmonikus működésük biztosítja az egészségedet. Ha a lelked rosszul érzi magát – az a tested egészségét is megtörheti. 

Test és lélek kapcsolata

Érzelmek sokaságát éled meg Te is nap, mint nap:  az öröm,  az elégedettség, a szeretet, a hála, a remény és más pozitív tartalmú érzelmek szinte szárnyakat adnak, míg a negatív töltésűek – harag, düh, csalódás – elbizonytalanítanak.    A  pozitív és negatív érzelmeid aránya alapjaiban határozza meg a szubjektív jóllétedet és az életeddel  való elégedettségedet. A pozitív érzelmek  által olyan erőforrások birtokába jutsz, amelyek bármikor mozgósíthatóak, ha nehézséggel kell szembenézned. Képessé tesznek olyan fizikai, intellektuális, pszichológiai kompetenciák elsajátítására amivel sikerül az  egészségedet megőrizni, a  problémákat hatékonyabban megoldani, optimista életszemlélettel tekinteni a világra – általa rugalmasabb, alkalmazkodóbb és elégedettebb emberré válhatsz.

Milyen következményei lesznek a negatív érzelmeknek?

A negatív érzelmek beszűkítik a gondolatvilágodat, és a cselekedeteidet: rosszkedvűvé, barátságtalanná, boldogtalanná, közönyössé, elégedetlenné, borúlátóvá, és szorongóvá tesznek, ami növeli és krónikussá teheti a Téged érő stresszt – számos betegség táptalaját képezve.

A tested jelez, ha a lelked bajban van

A tartós lelki feszültség okozta megterhelés előbb vagy utóbb testi tünetek formájában  jelzi a számodra, hogy valami nincs rendben – ideje változtatni. 

Jelzi, ha:

  • hiányzik az életedből a törődés,  szeretet
  • ha túlságosan háttérbe szorítod önmagad
  • ha folyamatosan mások akaratához igazodsz, mert meg akarsz felelni az elvárásainak
  • ha túl sokat tűrsz, mert méltatlanul bántak veled
  • ha nem mondod ki, amit gondolsz, ami bánt
  • ha nem tudod feldolgozni és elfojtod az átélt traumákat

A negatív gondolatok és érzelmek  nagy szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. A gyakran érzett düh, és  harag összefügg a magas vérnyomás és a szívproblémák fokozott kockázatával, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot. A harag  ugyanis megemeli a zsírsavak és a glükóz szintjét a vérben, amelyek krónikusan emelkedett szintje károsítja az ereket és érelmeszesedést okoz. Kutatások szerint a mindig dühös és elégedetlen emberek hamarabb halnak meg, mint azok, akik mellőzik ezeket a negatív érzelmeket.

A népbetegségek jelentős részének lelki okai vannak

A magas vérnyomás, az érelmeszesedés,  a szív-és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az allergia, a csontritkulás, az étkezési zavarok, a daganatos megbetegedések kialakulása egyrészt az egészségtelen önpusztító életmódra, másrészt jelentős mértékben a  lelki tényezők negatív hatására vezethető vissza. Az elméd és a tested közötti kapcsolat nagyon erős, ezért az elméd testedre gyakorolt hatásai is mélyek. Minden betegség, testi elváltozás, jelenség mögött

megtaláljuk a psziché szerepét is. A  fizikai tünetek lélektani hátterével foglalkozó tudomány a pszichoszomatika szerint a lelki fájdalmak gyakran testi szinten hívják fel magukra a figyelmet. A lelki problémák olyankor jelennek meg testi tünetek formájában, ha a gondjaidat nem sikerül megoldani, ezért azok folyamatosan nyomasztanak. A téged érő állandó családi-, munkahelyi-, társadalmi stressz akkora érzelmi feszültséget okoz, amelynek hatására már észre sem veszed a napi örömöket, az élet szépségét. Ehelyett az aggodalom, a félelem és a szorongás lesz az úr – ami az érzelmek elfojtásával együtt testi tüneteket okoz. Hosszan fennállva pszichoszomatikus betegségek (magas vérnyomás, emésztőrendszeri betegségek, vastagbélgyulladás, gyomorfekély), szorongásos zavarok (pánikbetegség, fóbiák, kényszerbetegség, depresszió) alakulhatnak ki.

Ha a lelkedben megszűnik a harmónia -a kialakuló  betegségek intő jelek legyenek a számodra. Tudd: változtatnod kell az életmódodon, a gondolataidon, az élethez való hozzáállásodon. Mindez azért fontos, mert ahogy a tudatod képes volt megbetegíteni a testedet – ugyanúgy meg is tudja gyógyítani  azt. Ne tartozz,  a lelki életed egyensúlyának hiánya miatt,  a népbetegségek valamelyikétől  szenvedő emberek táborába!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)