Barion Pixel

A szégyen és a bűntudat elengedése meditációval

Akár szégyen, akár  bűntudat, de mindkettő gyötrő, nyugtalanító, fájdalmas érzelem  – ennek ellenére mégsem ugyanazt jelentik. Miként tudod megkülönböztetni őket egymástól? Egyszerűen: a szégyen az énedre vonatkozik, a bűntudat a cselekedeteidre.

A szégyen és a bűntudat elengedése meditációval

A szégyen

A szégyen másodlagos öntudati érzelem, ami mindig az énedre vonatkozik. Akkor merül fel, ha a viselkedésed nem felel meg az önmagadról kialakított ideális képnek – azaz, hogy milyen szeretnél lenni. Ilyen esetekben tehetetlennek, jelentéktelennek, félénknek és zavarodottnak fogod érezni magad, azaz szégyenkezel magad miatt. 

A szégyen bonyolult érzelem, mert több összetevőből áll: az alacsony

önbecsülés érzéséből, a kisebbrendűségi érzésből, a lekicsinylésből, a megalázásból, a szégyenkezésből, és a stigmatizációból, ami nagyon intenzíven jelentkezve akár a cselekvőképességedet is hátrányosan befolyásolhatja. Ha szégyenkezel, akkor úgy érzed, hogy nem olyan vagy, amilyen szeretnél lenni – elfogadhatatlannak tartod magadat -a legszívesebben elbújnál előle, letagadnád, vagy láthatatlanná válnál.Természetesen ez kivitelezhetetlen…

A bűntudat

A bűntudat a viselkedésedre, a cselekedeteidre vonatkozik, annak negativ értékelésével jön létre (megsértettél valakit, megszegted az ígéreted, elfelejtetted)- és jóvátételi cselekvésre ösztönöz. A bűntudat még hasznos is lehet, mert ráébreszt arra, hogy okkal, vagy ok nélkül, de ártottál másoknak.

Hogyan segíthet a meditáció a szégyen és a bűntudat legyőzésében?

  • A meditáció megtanít az “itt és most”-ban élni. 

Miért fontos ez? Azért, mert a szégyen hajlamosít arra, hogy a múlt történésein rágódj, vagy a jövő miatt szorongj. Amikor meditálsz, akkor nincs alkalmad ezeken gondolkodni – a jelenben tartja a figyelmedet, tompítva ezzel a szégyenérzeted intenzitását.

  • A meditáció segít szembenézni a valósággal

Nem fogsz továbbra is menekülni, és rejtőzködni, hanem képes leszel szembenézni a hiányosságaiddal, és megfogalmazni mindazt, ami bánt.

  • A meditáció segít önmagad megismerésében

A szégyen mindig csak azokat a gondolatokat hozza fel benned, amelyek a rossz tulajdonságaidra utalnak. A meditáció segíteni fog ezeknek a gondolatoknak a lecsendesítésében – és abban, hogy megismerd a valódi énedet. A rendszeres meditáció lelassít, és ebben a belső csendben végre meghallod a belső hangodat – közelebb kerülhetsz a valós céljaidhoz.

  • A meditáció ráébreszt, hogy a hibáid ellenére is értékes és szerethető vagy

Senki sem tökéletes, és nem is lesz az soha. A meditációval képes leszel az érzelmi fejlődésre – elfogadóvá válsz önmagaddal és másokkal szemben is.

  • A meditáció a jóga részeként az ahimsza (nem ártás) elvét követve megakadályozza, hogy bűntudatot kelljen érezned

Ha nem ártasz másoknak, akkor nem is fogsz bűntudatot érezni

  • A meditációval tudatosan tudsz harcolni a negatív gondolatok ellen

A meditáció  tudatos erőfeszítést követel – hiszen az elmédet nyugodttá és csendessé kell tenni – nincs időd és alkalmad arra hogy a zavaró negativ  gondolatokkal foglalkozz, illetve ha megjelennek is képessé tesz arra, hogy pozitívvá formáld őket.

  • A meditáció fejleszti az önfegyelmet

A meditáció során koncentrálnod kell -ami megtanít kordában tartani az érzelmeidet, az indulataidat, a gondolataidat.Nem fogod túlreagálni a konfliktushelyzeteket – hanem higgadtan és átgondoltan törekedsz majd azok megoldásukra – így nem fogsz olyan könnyen megbántani másokat sem.

  • A meditáció segít a változtatásban

Tudomásul kell venned, hogy 100 %-os biztonság a külvilágban nem létezik, ahogy biztos emberi kapcsolódási pontok sem. Ezért NEKED  kell megtalálnod a belső énedet – azt az állandóságot önmagadban, ami biztonságot ad, és megvéd a megaláztatásoktól, és a szégyenérzettől.

  • A meditáció  fejleszti az önismeretedet, önbecsülésédet, önbizalmadat

 A segítségével olyan új szemléletre tehetsz szert, amely képessé tesz a saját gondolataid és életfolyamataid befolyásolására.

Akár szégyent érzel, akár   bűntudatot, mindkettő gyötrő, nyugtalanító, fájdalmas érzelem amelyekkel nem kell folyamatosan együtt élned, hanem tenned kell ellenük.Meditálj Te is rendszeresen a cél elérése érdekében.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .