A tudatos jelenlét 5 egyszerű módja

Akkor is maradhatsz tudatos, ha nap közben csak teszel-veszel, mindaddig, amíg körültekintően teszed, és tudatában vagy, merre tartasz. Következzen most 5 olyan mindennapi pillanat, ami közben gyakorolhatod a figyelem irányítását!

Gyakorta szerepel a köztudatban a kifejezés: „maradj a jelenben”, vagy „tartsd a figyelmed a jelenben!”. A dolog nyitja valójában nem egy aktív cselekvést jelent, hanem egyfajta szándékot.

Sétálj egyet! Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kicsit kiszállj a fejedből, és eltávolodj a gondolataidtól, hogyha kimész a szabadba, engeded, hogy a tüdőd megteljen friss levegővel, hagyod, hogy a szemed gyönyörködjön az évszak színeiben, az orrod, hogy magába szívja a friss illatokat… Ha van négylábú társaságod, nyugodtan vidd magaddal J A jóga mellett egy sétát minden nap beiktathatsz a menetrendbe, csodákra képes, ha átadod magad a jelen pillanatnak!

Figyeld meg a lélegzeted! A jógában gyakorolt légzésszabályozó gyakorlatok (pranayama) nem csak a meditációs párnán ülve, vagy a tanár vezényletével végezhetők! Bármikor, ha úgy érzed, hogy zavarosak a gondolataid, túlterhelt az elméd, elkalandozik a figyelmed, befeszülsz vagy épp ellenkezőleg: teljesen dekoncentrált vagy, fordítsd figyelmed a légzésedre.

Engedd, hogy a hasfal teljesen ellazuljon, engedd el a feszültséget. Ha teheted, vonulj félre kicsit és hunyd be a szemed. Belégzésre engedd, hogy a hasfal kidomborodjon, számolj el magadban lassan 4-ig (ha gyakorlott vagy, fokozatosan növelheted ezt a számot akár 8-10-ig is), majd ugyanebben a tempóban fújd ki a levegőt. Végezd néhány percig a gyakorlatot, majd térj vissza ahhoz, amit csináltál. Remélhetőleg könnyebben, erőfeszítéstől mentesen tudod végezni feladataidat, ha az elméd is laza.

A lényeg itt is, hogy ahelyett, hogy eltartanád magadtól a feladatot, próbálj feloldódni benne. Semelyikünk sem rajong a szemét kidobásáért vagy a vécépucolásért, de ha úgy fogod fel, mint egy gesztust, amit magadért, a saját környezetedért teszel, észre sem veszed, de sokkal szívesebben és sokkal több teendőt fogsz tudni elvégezni.

Próbálj úgy tekinteni a házi munkára, mint apró meditációkra, amelyekre már nem kell külön időt szakítanod. És mivel ezek mind olyan feladatok, amelyeket napi szinten teljesítenie kell mindannyiunknak, jobb, ha megbékélsz vele.

Jelen világunkban mellőzött az érintés, mint kommunikációs forma, így mi is kevesebb figyelmet szentelünk a taktilis érzékelésnek, azaz a tapintásnak, de még lehet, hogy a tapintatnak is… Pont ezért emeld át ezt a gyakorlatot a mindennapjaidba: figyeld meg azt, ahogyan érintkezel a külvilággal! Ha kimész, rengeteg inger érhet, évszaktól függően. Ha pedig benn tartózkodsz, akár annyival is lehorgonyozhatsz a jelenben, hogy érzékeled, ahogy az ujjbegyeiddel gépelsz a billentyűzeten!

Érezd át, ahogy a bőrödet éri a friss szellő, a napsütés, a szél, a hűvös! Valamennyien azért gyakoroljuk a jógát, hogy könnyebben kapcsolódjunk magunkhoz, és ennek a legkézenfekvőbb eszköze a fizikális valónkkal, azaz a testünkkel való kapcsolódás. Jóga közben olyan testi érzeteket ismerhetünk meg, amelyeket hétköznap nem gyakorta.

Házimunka közben se kalandozz el! „Hogy én hogy utálok mosogatni!” „Biztos nem viszem le a szemetet!!” „Már megint vasalni kellene, ne már!” Ha ilyen és ehhez hasonló gondolataid vannak az otthoni teendőkkel kapcsolatban, ajánlatos új fókuszt adni a mosogatásnak.

Hunyd le a szemed! Végül következzen a lehető legegyszerűbb módszer az érzékek befelé fordítására. Ha becsukod a szemed, természetesen befelé figyelsz. A legnagyobb káosz vagy pörgés közepette zárd ki a külvilágot néhány másodperc erejéig, engedd, hogy a képi ingerekkel szemben most az összes többi érzéked élesedjen ki. Emlékeztesd magad, hogy itt vagy, a jelenben, a saját testedben. Nyugtasd le a gondolatok áramlását a fejedben. Sokszor nem is kell más ahhoz, hogy ismét két lábbal, erősen, magabiztosan és higgadtan állj a földön

Forrás: https://kezdojoga.hu/blog/a-tudatos-jelenlet-5-egyszeru-utja/

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .