Barion Pixel

Álmatlanság leküzdése

Sokan küzdenek az álmatlanság problémájával. Az alvási problémák gondot okozhatnak a mindennapok során, hiszen ha nem tudod magad kellőképpen kipihenni, nem tudsz úgy napközben teljesíteni, ahogyan azt magadtól elvárnád. Otthon vagy a konyhában azonban számos olyan gyógy- és fűszernövény található, melyek segíthetnek az álmatlanság leküzdésében.

Mit használj ha álmatlansággal küzdesz?

Álmatlanság ellen nagyon hatásos lehet a meleg tej is. A kutatások azt igazolják, hogy a tej két olyan anyagot is tartalmaz, melyek az alváshoz és a relaxációhoz is kapcsolódnak. Az egyik a melatonin hormon, a másik pedig a triptofán nevű aminosav.

A kamillát már évszázadok óta alkalmazzák a nyugtató hatása miatt, hiszen ez a gyógynövény nyugalmat csempészhet a mindennapokba. Segíthet csökkenteni az izomfeszültséget, jó hatással van az emésztésre és a szorongást is enyhíti. Mindezen pozitív hatások elősegítik a nyugodt és pihentető alvást.

Néhány szakértő szerint a lefekvés előtti forró fürdő, melybe levendula-illóolajat is csepegtethetsz, segíthet a test és az elme ellazításában és a jobb alvásban. De a levendula-illóolaj aromaterápiás alkalmazása is javíthatja az éjszakai alvást és egyben növeli a nappali energiát. A levendulaolajnak az alvás minőségének javítására gyakorolt hatását a kutatók is igazolták.

A meditáció csodákat tehet azokkal, akiknek gondjuk van az alvással. Tanulmányok kimutatták, hogy segíthet megnövelni az alvási időt, javíthatja a mennyiségét és az elalvást is megkönnyíti.

Álmatlanság ellen bátran használhatsz köménymagot, hiszen hatással van az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó melatonin hormon termelődésére. Ezt a fűszernövényt nemcsak a konyhában, sütés-főzés során használhatod, hanem kiaknázhatod az egészségügyi előnyeit is.
A köménymag nagy mennyiségben tartalmaz rezet, vasat, antioxidánsokat, C- és A-vitamint, illetve cinket és káliumot. Nagy segítségedre lehet a fogyásban, az emésztési rendellenségek leküzdésében, a székrekedés és a bőrproblémák kezelésében, de az álmatlanság elleni küzdelemben is.

Hogyan és miként fogyasztható?

A legegyszerűbb, ha teát készítesz a köménymagból.

Ehhez: Forraljon fel 2 dl vizet, adjon hozzá egy teáskanál köménymagot. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. A legjobb, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztja.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .