Barion Pixel

Alzheimer és demencia – a jóga és a meditáció segíthet

Bár nincs gyógymód az Alzheimer-kórra, a kutatók szerint a jóga és a meditáció segíthet a megelőzésben, vagy a kialakult tünetek enyhítésében mind a beteg, mind a gondozója számára.

Alzheimer és demencia – a jóga és a meditáció segíthet

Egy 2014-es kutatás szerint a memóriát ért veszteség visszafordítható. A kutatásban kidolgoztak egy 36 pontból álló terápiás programot, amelynek része volt a meditáció és a jóga is. Egy másik tanulmány azt állítja, hogy a jóga és a meditációs gyakorlatok segíthetnek mind az Alzheimeres, mind a demenciás pácienseknek, de még a gondozóknak is, hogy jobb életminőséget érjenek el, könnyebben nyissanak embertársaik felé és általánosságban jobban érezzék magukat.

Agytorna jógával, meditációval

„Mindkét típusú gyakorlat megtornáztatja az agyat, mivel a feladatoktól függően (légzés, mozgás, testtartások, éneklés, vizualizáció, koncentráció) más és más agyi területet stimulálnak, így segítenek az agy felépülésében egy-egy sérülés után, új kapcsolódásokat kialakítani az agyban, azaz tudományosan szólva erősítik a neuroplaszticitás képességét.” – mondja Dr. Helen Lavretsky, a Californinai Egyetem Viselkedéstudományi Tanszékének professzora.

Lavretsky szerint az említett mindkét tanulmány kombináltan alkalmazza a jógát és meditációt más gyakorlatokkal, mint zeneterápiával, gyógyszeres kezeléssel, más testgyakorlatokkal és fogmosással. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, a jógagyakorlás és a meditáció számos módon segíthet megelőzni az agyi leépülést.

“A krónikus stressz és az ezáltal termelt hormonok negatívan hatnak az agy azon területeire, melyek a memóriáért és a gondolkodásért felelősek, ilyen például a hipokampusz. A krónikus stressz összefügg a gyulladással a szervezetben és a központi idegrendszerben, valamint az agyban, ami így összeköthető az Alzheimer-kórral és a többi, időskori rendellenességgel. A jóga csökkenteni tudja a stresszhormonokat és a gyulladási faktorokat, és arra tanítja az egyént, hogy hogyan birkózzon meg hatékonyan a stresszel. Így a szervezetnek nem kell keresztülmennie a stresszreakció által kiváltott hatásokon” – magyarázza a doktornő, hozzátéve, hogy minél fiatalabban kezdi valaki a gyakorlást, annál jobb.

Jógával és meditációval az éles memóriáért

Azok a páciensek, akiknek már beférkőzött életébe az emlékezőtehetség romlása és a kognitív hanyatlás, de még nem diagnosztizáltak Alzheimerrel, a jóga és a meditáció nagy eséllyel lassítani tudja a leépülést. Egy 2013-as amerikai tanulmány szerint azok a felnőttek, akik enyhe kognitív gyengülést mutattak, de „mindfulness” meditációt gyakoroltak, kevésbé sorvadt az agyuk hipokampusz nevű területe. A „mindfulness” egy meditációs technika, aminek lényege, hogy tudatos jelenlétet tanít gyakorlóinak. Ez a kutatás mutatott rá arra is, hogy azon személyek, akik meditálnak, több idegi kapcsolódást fejlesztettek az agyuk azon részén, amely az álmodozásért és a múltba illetve jövőbe vezető gondolatokért felel.

Stresszcsökkentés betegeknek és gondozóiknak

Ne feledkezzünk meg az Alzheimer-kóros, illetve demenciás betegek ápolóiról sem, hiszen ők azok, akik gyakran óriási mennyiségű stresszel szembesülnek munkájuk során. A gondozók, ápolók is sokat profitálhatnak abból, ha a jóga gyakorlatait végzik, vagy leülnek meditálni, hogy kitisztítsák az elméjüket. Nemcsak koncentráltabbá, összeszedettebbé, kiegyensúlyozottabbá válhatnak ezáltal, hanem csökkenhet esélyük a depresszió kialakulására, ami az őket érő élményekből kiindulva komoly rizikófaktor.

“A jóga és a meditáció az Alzheimeres emberek életét úgy könnyítheti meg, hogy segít a boldogság és a béke érzésével eltölteni őket. Különösen azon betegek számára lehet lelki-testi gyógyír, akik a kór kezdeti fázisában vannak, és szenvednek a memóriavesztés keserű valóságától” – fogalmaz Dr. Lavretsky.

( forrás: https://kezdojoga.hu/blog/alzheimer-es-demencia-a-joga-es-a-meditacio-segithet/ )

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .