Alzheimer és demencia – a jóga és a meditáció segíthet

Bár nincs gyógymód az Alzheimer-kórra, a kutatók szerint a jóga és a meditáció segíthet a megelőzésben, vagy a kialakult tünetek enyhítésében mind a beteg, mind a gondozója számára.

Alzheimer és demencia – a jóga és a meditáció segíthet

Egy 2014-es kutatás szerint a memóriát ért veszteség visszafordítható. A kutatásban kidolgoztak egy 36 pontból álló terápiás programot, amelynek része volt a meditáció és a jóga is. Egy másik tanulmány azt állítja, hogy a jóga és a meditációs gyakorlatok segíthetnek mind az Alzheimeres, mind a demenciás pácienseknek, de még a gondozóknak is, hogy jobb életminőséget érjenek el, könnyebben nyissanak embertársaik felé és általánosságban jobban érezzék magukat.

Agytorna jógával, meditációval

„Mindkét típusú gyakorlat megtornáztatja az agyat, mivel a feladatoktól függően (légzés, mozgás, testtartások, éneklés, vizualizáció, koncentráció) más és más agyi területet stimulálnak, így segítenek az agy felépülésében egy-egy sérülés után, új kapcsolódásokat kialakítani az agyban, azaz tudományosan szólva erősítik a neuroplaszticitás képességét.” – mondja Dr. Helen Lavretsky, a Californinai Egyetem Viselkedéstudományi Tanszékének professzora.

Lavretsky szerint az említett mindkét tanulmány kombináltan alkalmazza a jógát és meditációt más gyakorlatokkal, mint zeneterápiával, gyógyszeres kezeléssel, más testgyakorlatokkal és fogmosással. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, a jógagyakorlás és a meditáció számos módon segíthet megelőzni az agyi leépülést.

“A krónikus stressz és az ezáltal termelt hormonok negatívan hatnak az agy azon területeire, melyek a memóriáért és a gondolkodásért felelősek, ilyen például a hipokampusz. A krónikus stressz összefügg a gyulladással a szervezetben és a központi idegrendszerben, valamint az agyban, ami így összeköthető az Alzheimer-kórral és a többi, időskori rendellenességgel. A jóga csökkenteni tudja a stresszhormonokat és a gyulladási faktorokat, és arra tanítja az egyént, hogy hogyan birkózzon meg hatékonyan a stresszel. Így a szervezetnek nem kell keresztülmennie a stresszreakció által kiváltott hatásokon” – magyarázza a doktornő, hozzátéve, hogy minél fiatalabban kezdi valaki a gyakorlást, annál jobb.

Jógával és meditációval az éles memóriáért

Azok a páciensek, akiknek már beférkőzött életébe az emlékezőtehetség romlása és a kognitív hanyatlás, de még nem diagnosztizáltak Alzheimerrel, a jóga és a meditáció nagy eséllyel lassítani tudja a leépülést. Egy 2013-as amerikai tanulmány szerint azok a felnőttek, akik enyhe kognitív gyengülést mutattak, de „mindfulness” meditációt gyakoroltak, kevésbé sorvadt az agyuk hipokampusz nevű területe. A „mindfulness” egy meditációs technika, aminek lényege, hogy tudatos jelenlétet tanít gyakorlóinak. Ez a kutatás mutatott rá arra is, hogy azon személyek, akik meditálnak, több idegi kapcsolódást fejlesztettek az agyuk azon részén, amely az álmodozásért és a múltba illetve jövőbe vezető gondolatokért felel.

Stresszcsökkentés betegeknek és gondozóiknak

Ne feledkezzünk meg az Alzheimer-kóros, illetve demenciás betegek ápolóiról sem, hiszen ők azok, akik gyakran óriási mennyiségű stresszel szembesülnek munkájuk során. A gondozók, ápolók is sokat profitálhatnak abból, ha a jóga gyakorlatait végzik, vagy leülnek meditálni, hogy kitisztítsák az elméjüket. Nemcsak koncentráltabbá, összeszedettebbé, kiegyensúlyozottabbá válhatnak ezáltal, hanem csökkenhet esélyük a depresszió kialakulására, ami az őket érő élményekből kiindulva komoly rizikófaktor.

“A jóga és a meditáció az Alzheimeres emberek életét úgy könnyítheti meg, hogy segít a boldogság és a béke érzésével eltölteni őket. Különösen azon betegek számára lehet lelki-testi gyógyír, akik a kór kezdeti fázisában vannak, és szenvednek a memóriavesztés keserű valóságától” – fogalmaz Dr. Lavretsky.

( forrás: https://kezdojoga.hu/blog/alzheimer-es-demencia-a-joga-es-a-meditacio-segithet/ )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)