Az alvási gondoknak egyszerű okai is lehetnek

Az éjszakai nyugalmat sok dolog megzavarhatja. A túl sok kávéfogyasztás, a rendszertelen életmód, a szorongás, a zaj, a fájdalom és még lehetne sorolni az alvási problémák kiváltóit. Akik álmatlanságban szenvednek, sokszor feszültek, idegesek és képtelenek ellazulni, bármennyire is szeretnének. Ezért a betegek teljesen elfáradnak, és az állandó idegeskedés és álmatlanság miatt nagyon hamar ki is merülhetnek. Ezzel egy ördögi körbe kerülnek, ami akár depresszióhoz is vezethet.

Az alvási gondoknak egyszerű okai is lehetnek

Az alvászavarban néhány házi praktika is segíthet, nem kell rögtön orvoshoz fordulni, aki általában valamilyen nyugtató vagy altató pirulát ír fel a probléma orvosolására. Az alvási napló segít feltérképezni az álmatlanság okát. Sok esetben csak valamilyen egyszerű zavaró tényező kiiktatása is elegendő lehet, hogy a gond megszűnjön. Ha az utcáról beszűrődő zajok miatt képtelen a nyugodt pihenésre, akkor a ház szigetelése is könnyedén megoldhatja a problémát. De ebben az esetben már egy remek füldugó is sokat segíthet. Vannak olyan személyek, akik akkor nem tudnak elaludni, ha esténként alaposan bevacsoráztak. Nyilván akkor el kell kerülni az esti étkezést, és lefekvés előtt egy nyugtató gyógyteát kell csak elkortyolgatni. Ez lehet kamilla-, citromfű-, hársfa- vagy fahéjtea. Másoknál a nagy meleg vagy éppen a hideg okozhat alvási gondokat, de ok lehet még a nem megfelelő ágynemű vagy hálóruha is. Fontos, hogy kiderüljön a probléma oka, mert az esetek nagy részében valóban csak egy-két apróságon kell ahhoz változtatni, hogy az életünk jobb irányba változzon.

Az alvászavar enyhítésére, megszüntetésére javasolható, hogy lefekvés előtt valamilyen megnyugtató tevékenységet folytasson. Hallgasson zenét, olvasson vagy sétáljon egy nagyot. Esténként már ne gondoljon komoly dolgokra és kerülje a vitákat, a komoly beszélgetéseket, ugyanis ezek nyugtalanná tesznek bennünket és megakadályozhatják a pihentető alvást. Lefekvés előtt vehet egy forró fürdőt, de az is jó ötlet, ha a házastársa kicsit megmasszírozza. Ugyanis ez segít ellazulni és a feszültséget is oldja. A relaxációs és a légzőgyakorlatok, a meditáció is sokat segíthet a probléma orvoslásában. Gondoljon lefekvés előtt valamilyen kellemes élményre vagy a lelkét megnyugtató képre, és közben hallgasson valamilyen relaxációs zenét.

Amennyiben az alvászavarát munkahelyi gondok vagy párkapcsolati gondok okozzák, akkor próbálja ezeket megoldani egy barátja vagy egy szakember segítségével. Sokszor már az is segít, ha csak beszélhetünk valakinek a gondjairól, hiszen ilyenkor már nem vagyunk olyan idegesek és érzelmileg túlterheltek, így a megoldások is könnyebben megszületnek ebben a nyugodtabb helyzetben, ellenben amikor teljesen össze vagyunk zavarodva, akkor képtelenek vagyunk a józan gondolkodásra.

( forrás: https://gyogyszernelkul.com/az-alvasi-gondoknak-egyszeru-okai-is-lehetnek/ )

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .