Barion Pixel

Belső hang- 15 tanács hogyan uralkodj a belső kritikus hangodon

“Már megint hibáztam! Alkalmatlan vagyok erre is, nincs hozzá tehetségem! Mi a gond Velem? Meg sem érdemlem a sikert!” – ismerős mondatok? A benned lévő belső hang újra és újra üzen Neked hol fennhangon, hol visszafogottan – meghatározva a gondolataidat, cselekedeteidet, – végsősoron az egész életedet. Félelmetes megélni, hogy mennyire negatívan tudsz  állni saját magadhoz.

De ki is az a belső kritikus?

Belső kritikusod  lehet pozitív vagy negatív, utasító vagy motiváló, erőt adó vagy megbénító. A belső kritikus a személyiségednek egy olyan része, amely leegyszerűsítő, ismétlődő megjegyzéseket tesz a szerinte nem kívánatos viselkedésedre, tulajdonságaira: ítélkező, rideg, negatív hangvétellel ostorozva  elveszi a bátorságodat, a kezdeményező képességet, hátráltat mindenben. Már ha hagyod, hogy így legyen…

Önbizalom, és önértékelés – gyermekkori gyökerei

Az, hogy miként értékeled önmagad, mennyi önbizalmad van nagymértékben függ azoktól a külső ingerektől, élményektől amelyeket gyermekkorodban átéltél. Ugyanígy nagy hatást gyakoroltak rád a szüleid, testvéreid, gondozóid is. A korai szocializáció során megélt kritikák, a kortársaid negatív visszajelzései hosszú időre visszavethetik az önmagadba vetett hitet. Megfigyelték, hogy akikben kíméletlen  a “belső kritikus hang”,  azok olyan környezetben nevelkedtek, ahol direkt, vagy indirekt módon a negatív tulajdonságaikat, énképüket erősítették. 

Ha Te is közéjük tartozol, akkor van egy jó hírem! Szerencsére meg tudsz tanulni együtt élni ezzel a belső kritikus hanggal – s  meg tudod akadályozni, hogy uralkodjon rajtad! 

15 tanács hogyan uralkodj a belső kritikus hangodon

A túl erős önkritika gúzsba köt, elbizonytalanít a munkában és a magánéletben egyaránt. Mivel a saját belső kritikusod  TE magad vagy, így Te teheted a legtöbbet azért, hogy megszelídítve a szövetségeseddé tedd. 

Hogyan? 

Fogadd meg a tanácsokat:

  1. Nézz szembe vele, és derítsd ki honnan származik a hang – a szüleidtől, a tanáraidtól? Vagy a forrás nehezen meghatározható? Lehet, hogy soha nem is hallottál negativ kritikát tőlük, csak annyira meg akartál felelni az elvárásaiknak, hogy a jelenlétükben kevésnek érezted magad. 
  2. Barátkozz össze a belső kritikusoddal – tudatos hozzáállással és önismereti tanulással ez a visszatartó erőt ösztönző energiává változtathatod
  3. Különítsd el a jelenedet a múltadtól! A belső kritika nagyon sokszor a múlt kudarcaiból táplálkozik és vetít előre rossz gondolatokat.
  4. A gondolataid nem tények, sokszor csak feltételezések, ne higgy el mindent magadnak, kérdőjelezd meg, vajon tényleg úgy van-e, ahogy gondolod?
  5. Ne bántalmazd saját magad – ne gondolj vagy mondj magadról olyasmit, amit mástól sértésként fogadnál. Akkor Te miért mondasz ilyeneket saját magadnak? Miért bánsz ilyen durván saját magaddal?
  6. Fogadd el önmagad – légy önmagaddal szemben is empatikus, toleráns, és türelmes.
  7. Változtass az önmagaddal kapcsolatos gondolkodásmódodon – képes vagy bármire, csak hinned kell magadban.
  8. Nem kell  tökéletesnek lenned – senki sem az. Igen benned is él  az az elvárás, hogy az életed tökéletes legyen, hogy folyton  bizonyíts magadnak és a neked fontos embereknek. De mit jelent tökéletesnek lenni? Ki dönti el, hogy ki és mi a tökéletes? Az irreális elvárásaid vannak elégedetlen, csalódott és  boldogtalan leszel egész életedben
  9. Kerüld azokat az embereket, akik rosszul bánnak veled 
  10. Gondolkozz pozitívan – a kritikus gondolatokat fokozatosan cseréld le reális pozitivitással rendelkező gondolatokra
  11. Soha ne a gyengeségeidre koncentrálj – sokkal inkább az erősségeidre fókuszálj!Ha mindig a kudarcaidat, és a hibáidat listázod –  mindössze annyit érsz el vele, hogy a kritikus hangot erősíted magadban.
  12. Némi egészséges önkritikára szükséged van Neked is, de ha folyamatosan magadat hibáztatod mindenért azzal egyrészt nem lesz megoldva a probléma, másrészt nyugtalanságot, feszültséget, és gyengülő önértékelést, csökkenő önbizalmat teremtesz magadnak.
  13. Ne aggodalmaskodj, és ne gondolj túl semmit. Kezeld tényként a Veled történő eseményeket – és ne engedd, hogy az ezzel kapcsolatos rossz gondolataid ismétlődjenek. 
  14. Ha nagyon felerősödik a negatív belső hangod, akkor próbáld elterelni a figyelmedet valamilyen aktív tevékenységgel, amíg le nem csillapodnak negatív érzelmeid. 
  15. Jógázz, meditálj rendszeresen – hiszen ezzel meg tudod teremteni azt a belső békét, amely megakadályozza hogy a kritikus hang ártson Neked.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .