Barion Pixel

Gyorsítsd fel az anyagcseréd!

Ha lassú az anyagcseréd, az bizony alaposan meghiúsíthatja a fogyókúrádat. Ebből a cikkből kiderül, hogyan pörgesd fel az anyagcserédet, hogyan égess kalóriát, és emellett hogyan maradj egészséges.

Az izomtömeg még akkor is több kalória, mint zsír elégetésére képes, amikor nyugalomban van. A kor előrehaladtával egyre jobban lelassul az anyagcsere, így mindenképpen arra kell törekedni, hogy a rendszeres testmozgást beiktassuk a mindennapjainkba. Idősebb korban is nagyon fontos az izomtömeg építése, hogy kalóriát tudjunk elégetni.

Az alváshiány is oka lehet a lassú anyagcserének. Ha nem alszunk eleget, vagy nem megfelelő az alvás minősége, úgy anyagcsere-betegségek alakulhatnak ki. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy éppen a stroke. A hozzáértők napi 7-8 órás alvást tartanak optimálisnak. Az ennél kevesebb alvással töltött idő megemeli a szervezetben a zsírszintet, amely hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásának, amelyet a cukorbetegség előfutáraként is szoktak emlegetni.

Az anyagcsere-betegségek akkor is kialakulhatnak, ha nem étkezel rendesen. Olyan ételeket érdemes magadhoz venni, amelyek nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.

Ha valaki inaktív életmódot folytat, vagyis semennyit sem mozog, az hozzájárulhat a lassú anyagcseréhez, ami különböző betegségek forrása lehet. A mozgás nélküli élet megnöveli a szív- és érrendszeri betegség és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Ha ülőmunkát végzel, akkor napközben is többször állj fel az asztaltól és mozgasd meg a végtagjaid, vagy sétálj ebédidőben. Nem elég csak este odafigyelni a mozgásra, a lábaknak például napközben is szükségük van arra, hogy serkentsd bennük a keringést. Az alsó végtagok rossz vérellátása nemcsak visszér kialakulásához vezethet, de akár még trombózist is okozhat.

A fogyókúra nem egyenlő az éhezéssel. Ha csak kevés kalóriát viszel be a szervezetedbe, azzal csak még jobban lelassul az anyagcseréd. És ha aztán ismét nem figyelsz oda a táplálkozásodra, akkor még több súlyfelesleg lesz rajtad, mint amennyi a fogyókúra előtt volt.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .