12+1 tipp a belső béke megteremtéséhez

Nyugalom. Béke. Csend. Mikor volt utoljára, amikor ezeket érezted? Amikor mondjuk csak ültél egymagadban egy illatosan gőzölgő teával a kezedben, és szétáradt benned a nyugalom, – az a belülről fakadó békesség – amikor,  megszűnik létezni az idő, és  jelentéktelenné válik minden zavaró tényező? Amikor nem rágódsz a múlton, és nem aggodalmaskodsz a jövő miatt, mert csak a MOST békés – nyugalmas  pillanata létezik? 

Már nem is emlékszel rá milyen érzés… 

Gondoltam. 

A lelki békéhez vezető lépések

 • Ismerd meg önmagad

Ismerd meg az igazi énedet, mert ez lesz mindennek az alapja. Ebben nyújthat segítséget a meditáció – az a tudatosság, amivel képes leszel felismerni  ki is vagy valójában. A meditációid alkalmával megismered a saját mentális folyamataidat, ezen keresztül alakitva a személyiségedet. A folyamatos belső megfigyelés által egyre mélyebb lelki jelenségek és funkciók tudatosulnak majd benned –  ez az önmegismerés ösvénye, melynek célja a mentális folyamatok, gondolatok egyre finomabb észlelése és a jelen pillanatra való fókuszálás.

 • Légy békében másokkal!

Nem könnyű, de fogadj el másokat olyannak, amilyenek. Nem élheted le az egész életedet úgy, hogy folyton elutasítasz vagy elítélsz  valakit. Ne Te akard megmondani másoknak, hogy milyennek kellene lenniük. Inkább hallgasd meg a szavaikat, és hagyd hogy elmondják az érzéseiket. Ahogy ezt megteszed, megteremted velük az igazi ítélkezés nélküli kapcsolatot, és megérted, valójában mire gondolnak,  mit éreznek, mi vezérli őket.

 • Engedd el a negatív érzéseket!

Ha problémákkal szembesülsz fegyelmezd magad, és határozd el, hogy minél gyorsabban  túl fogsz  lépni rajta. Irányítsd a figyelmedet azokra a dolgokra, amelyek boldoggá tesznek.

 • Légy hálás azért, amid van

Soha ne a hiányra koncentrálj, hanem keresd a jó dolgokat magad körül. 

 • Engedd el a múltat, és ne ragaszkodj görcsösen semmihez

A múlt dolgain rágódni nem érdemes – hiszen megváltoztathatatlanok, ezért el kell engedned őket. Ehhez nagy önfegyelemre lesz szükséged, de csak ez segíthet abban, hogy felszabadult, teljes életet élhess. Engedj el minden olyan gondolatot, ami visszahúz, vagy akadályoz. 

 • Bocsáss meg!

Ha képes vagy megbocsátani azoknak, akik bármilyen módon ártottak neked, akkor mentálisan is egészséges leszel. Ne folytatsd mások hibáztatását, mert ez  negatív érzelmeket okoz, és rombolja a belső békédet. 

 • Ne legyenek elvárásaid senkivel szemben

Ha nincsenek elvárásaid, soha nem is fogsz csalódni.

 • Végezz olyan tevékenységet, amit szeretsz

Örök igazság: ha azt csinálod, amit szeretsz, az a szabadság; ha szereted, amit csinálsz, az a boldogság.Segítségével megtanulhatod és a nyugalmad visszaszerzését. Bátran és optimistán nézhetsz a jövő elé.

 • Nevess sokat!

A nevetés endorfint szabadít fel, ezért  felüdít, könnyebbséget hoz, javít a kedélyállapotodon. Ne teljen el úgy nap, hogy nem nevettél egy jóízűt. Bátran engedd szabadjára az örömöd, hogy mást is jókedvre hangolj.

 • Légy mindig optimista!

Ne az akadályokat lásd, hanem a lehetőségeket!

 • Légy nyitott a szépre!

Vedd észre az élet apró csodáit – és élvezd a pillanat varázsát!

 • Adj!

Egy mosoly, egy érintés – egy jó szó… és boldogabbá teheted mások életét.

 • Jógázz rendszeresen!

Az ászanák és a jógalégzés pontosan arra szolgálnak, hogy megteremtsd velük a belső békédet, és kiaknázd a szervezetedre gyakorolt pozitív  hatásait

Nyugalom. Béke. Csend. 

Tanuld meg Te is miként lehetsz békében önmagaddal!

 

4 thoughts on “12+1 tipp a belső béke megteremtéséhez”

 1. Pleskó Ilona Ágnes

  Nagyon szépen köszönöm! Igazán teljes és nagyon jól összefoglalt tanácsokat kaptam Tőled. Ki is írom egy papírlapra, hogy bármikor újra beleolvashassak. Köszönet érte!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .