Barion Pixel

Hogyan szokj le a dohányzásról a meditáció segítségével

Dohányzol? Miért? Biztosan Neked is van egy történeted arról miként szoktál rá erre az igencsak káros függőségre… Fogadásból? Felnőttnek akartál látszani? Szerelmi csalódás ért? A feszültségoldó hatása miatt?

Miközben sorra gyújtod a “koporsószögeidet” lehet, hogy nem is tudod mennyi káros tényezőnek,  negatív hatásnak, betegségnek vagy kitéve miatta. De az is lehet, hogy tudod… Csak nem törődsz olyasmivel, ami évtizedek alatt alakul ki.

A nikotin hatása

A cigaretta elszívása során a belélegzett füst 90%-a a tüdődbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva a nikotin eléri az agyadat; amely az acetilkolin nevű anyaghoz hasonló tulajdonságokkal bír. Serkentő hatású ,fokozza a dopamin elválasztást, mely örömérzést, jó hangulatot okoz. A nikotin adrenalint is felszabadít,csökkenti a szorongást és  az éhségérzetet. Gyorsan lebomlik és kiürül, a nikotin-érzékelő receptorok szabaddá válása hiányérzetet és nyugtalanságot kelt, ami miatt újra és újra rá gyújtasz majd. Idővel a szervezeted alkalmazkodik a nikotin-terheléshez, és egyre több és több cigarettázás kell ahhoz, hogy ezt a hatást elérd. Kialakul a nikotin-függőség – ha  nem gyújtasz rá – kellemetlen  – fizikai és pszichikai-  elvonási tünetek miatt szenvedsz.

A dohányzás káros hatásai

A dohány méreg – a tüdőd, a szíved, a fogaid és az egész szervezeted számára is. A dohányfüst  egészségre káros anyagokat tartalmaz: kátrány, szénmonoxid, nikotin, policiklikus szénhidrogének,  benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, nitrózaminok, radioaktív polónium, arzén – csak néhány a sok közül.

Ezek hatására:

  • nő a koszorúér betegségek – és az infarktus rizikója
  • nő az agyi ereket érintő stroke kockázata az érszűkület miatt
  •  azoknál nőknél akik a várandósságuk alatt sem mondanak le a dohányzásról nagyobb valószínűséggel jelenik meg méhen kívüli terhesség, vetélés, kis súlyú és koraszülött csecsemő születése, a babánál pedig csökkent intellektuális képességek, légzési problémák, illetve hirtelen bölcsőhalál, pajzsmirigy problémák
  •  szájüregi és tüdőrák alakulhat ki
  • megnő a gyomor-, és  nyombélfekély valamint a gyomor gyulladásos megbetegedéseinek esélye
  • köztudottan összefüggésbe hozható a dohányzással az olyan rosszindulatú daganatok, mint a húgyhólyag, vese, gége, nyelőcső, gyomor -és hasnyálmirigy daganatok kialakulása is 
  • kátrány mint égési melléktermék lerakódik a tüdődben, így minden egyes szál elszívásával csökken annak légzési felülete

Miért érdemes leszokni a dohányzásról?

Egyrészt a fentebb felsorolt megbetegedések elkerülése miatt: a leszokás után ugyanis egyénenként változó mértékben és idő elteltével, de kimutathatóan csökken az egészségkárosodás kockázata: 

  • már a  dohányzás abbahagyását követően 24 órával megkezdődik a hörgők regenerációja, 
  • 72 óra múlva érezhetően könnyebbé válik a légzés, 
  • félév elteltével mérséklődik a köhögés és a nehézlégzés. 
  • a szívinfarktus kockázata már egy év elteltével felére csökken, 
  • és a  tüdőrák kialakulása is mérséklődik

Le szeretnél róla szokni? Segithet a meditáció!

Tisztában vagy a dohányzás  következményeivel – újra meg újra el is határozod magad, de a próbálkozásaid sorra kudarcba fulladnak. Ne ess kétségbe – nem vagy egyedül ezzel a problémával. A dohányzás tanult viselkedés, ezért ha rászánod magad a leszokásra, meg kell tanulnod újra nem dohányzóként élni. A dohányzásról való leszokás embert próbáló – időigényes, több lépésből álló feladat. A leszokás során testi és lelki elvonási tünetek sokaságát kell megélned, amelyekre nem árt előzetesen felkészülnöd. 

  1. Keress egy alkalmas időpontot a kezdéshez!
    Ha most éppen veszteség ért, vagy komoly családi-, munkahelyi problémáid vannak nem biztos, hogy ez a legalkalmasabb pillanat.
    Várd meg, amíg a feszültséggel teli időszak elmúlik, és vágj bele.
  2. Gondold végig a céljaidat!
    Miért akarsz leszokni a dohányzásról? A családod miatt? Egészségesebb szeretnél lenni? Írd le a céljaidat – és ha később elgyengülnél vedd elő a listát – motiválni fog.
  3. Figyeld meg mikor és miért gyújtasz most rá?
    Milyen érzések- gondolatok kavarognak benned? Mennyire vagy feszült? Mi késztet rá? Mit fogsz majd csinálni a rágyújtás helyett?
  4. Tüntess el a környezetedből mindent ami a dohányzásra emlékeztet: hamutartó, öngyújtó, cigaretta –  mosd ki a füst illatú ruháidat.

  5. Tereld el a figyelmedet a cigaretta utáni sóvárgásról!
    Találj valamit, ami lefoglal:  kerékpározz, túrázz, sportolj – bármilyen szabadtéri és beltéri aktivitás sikerre vezethet. A lényeg, hogy mentálisan és fizikailag egyaránt kössön le a tevékenység.
  6. Avass be másokat is a terveidbe – támogatásuk sokat jelenthet egy-egy gyengébb pillanatodban.
  7. Meditálj!
    A legjobb megoldás az irányított- vezetett meditáció, amelynek  során mélyen ellazult állapotba kerülsz, miközben a tudatod éber marad.Mivel ilyenkor a tested mélyen ellazult állapotban van, és az elméd is pihen, az ilyenkor hozott elhatározásaid mélyre mennek, és felülírhatják a régi rossz berögződéseidet. Ez egyfajta  pozitív önprogramozás – egy belső elhatározás, ami a saját fejlődésedre vonatkozik.  A meditáció segít az akaratod megerősítésében-  kiegyensúlyozottabbá és tudatosabbá tesz, alternatívát kínál számodra a cigaretta stresszoldó, ám káros hatásával szemben.

Dohányzol? Ne tedd! Élj egészségesebb életet!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .