Barion Pixel

7 praktika, hogyan mondj nemet az ártalmas szokásokra

Nem szeretsz nemet mondani? Bármire megkérnek, bármit rád bíznak Te megteszed, elvállalod, rábólintasz? Pedig sok esetben sem kedved, sem erőd, sem  lehetőséged nincs hozzá. Akkor mégis miért nem mondasz nemet? Talán azért, mert félsz a következményektől: tartasz tőle, hogy kárt szenvednek az emberi kapcsolataid, csalódást okozol másoknak. Furcsa kettősség jellemez: egyrészt félsz, hogy végérvényesen megsérted a másik felet, másrészt tudod, hogy azzal, hogy magadra vállaltál egy újabb feladatot/szívességet újra háttérbe szoritod a saját érdekeidet.

Miért kell nemet mondanod?

A válasz egyszerű: mert  annak hogy mindenre igent mondasz meglesznek a “mellékhatásai”. Ha túl sokat vállalsz, elveszettnek érzed magad a szaporodó -meg nem oldott-  feladatok közepette. Ez feszültséget okoz, romlik a koncentrálóképességed, és a hatékonyságod. Egyre többet hibázol, ez negatívan hat a hangulatodra, és a motivációdra. Az energiád szétaprózódik,  ez meg fog látszani a munkád minőségén.   Ez a lefelé tartó spirál mindaddig tart, amig el nem kezded a nemet mondás gyakorlását – és végre lélegzetvételnyi időhöz jutsz. Ha képes vagy nemet mondani – akkor végre azokra a dolgokra tudsz koncentrálni, amelyek valójában neked fontosak. Ha nem vagy képes nemet mondani – olyan lelki feszültséget okoz, ami meg is betegíthet.

Hogyan mondj nemet?

Nemet mondani nem egyszerű, egyrészt azért, mert nem szeretnél maradandó sebet ejteni a mások egóján,  – másrészt nagyon figyelned kell a megfogalmazásra, hogy még véletlenül se lehessen kicsikarni a beleegyezésedet. 

A visszautasításnak is megvan a maga hatékony technikája:

  1. Kérj időt! – vannak esetek, – főként a nagyobb horderejű, az életedet alapjaiban megváltoztató kérések esetén –  amikor jobb nem azonnal választ adnod. Ilyenkor érdemes időt kérned, hogy eldönthesd mit is szeretnél valójában. Persze, ha már döntöttél, nem érdemes sokáig húzni az időt, hiszen ezzel még kellemetlenebbé teheted a szituációt. 
  2. A nem az legyen nem! – Ha nemet akarsz mondani, akkor ne ködösíts, fogalmazz egyértelműen és határozottan. Az “Én nem igazán szoktam ilyesmivel foglalkozni”, vagy a “ talán legközelebb” helyett mond ki: “ Nem vállalom”. Így nem keltesz hiú reményeket. 
  3. Indokold meg, de ne mentegetőzz és ne magyarázkodj!– Ha valamit el akarsz utasítani, akkor nem érdemes hosszan sorolni a kifogásaidat. Már csak azért sem, mert ezzel lehetőséget adsz arra, hogy a másik megcáfolja az érveidet. Nem tartozol hosszabb magyarázattal sem – ne ecseteld másoknak a magánéleti problémáidat, amelyek a nemleges válaszhoz vezettek.
  4. Ne kérj bocsánatot! – hiszen nincs is miért. A bocsánatkérés rossz stratégia, mert ahelyett, hogy megkönnyítené a helyzetet, még ronthat is rajta, mert eleve abból indul ki, hogy megbántottad a másikat.
  5. Ne hagyd magad eltántorítani! – légy következetes, és ne engedj a győzködésnek. Hiteltelenné válsz, ha a meggyőződésed ellenére mégis igent mondasz olyasmire, amitől zsigerből viszolyogsz.
  6. Ajánlj más megoldást, vagy más személyt! – Ha szeretnél segíteni, de valamiért nem tudsz, keress alternatívát a megoldásra! 
  7. Állj ki önmagadért! – húzd meg  határozottan a vonalakat: ki meddig mehet el. Nem az a cél, hogy mindenkinek örömet szerezz, hanem az, hogy mindenki tiszteletben tartson téged és a céljaidat.

    Nemet mondani – nem önzés, hanem  jogos önvédelem: hiszen megmented magad attól, hogy olyan helyzetbe kerülj, ami neked nem jó. Akkor tiszteled önmagad, ha végre nemet tudsz  mondani azokra a kérésekre, amelyek teljesítése a nehezedre esne. Saját magad tisztelete azt is jelenti, hogy fel tudod ismerni a saját szükségleteidet és az azokhoz kapcsolódó érzéseidet. Ez azért fontos, mert csak így tudsz empatikus, és együttérző lenni  magaddal, és ezáltal  együttműködő lenni másokkal is. Tanulj meg nemet mondani, állj ki  a saját érdekeid mellett, és ne érezz miatta bűntudatot…

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .