Barion Pixel

13 tipp a nem-ártás elvének mindennapos gyakorlására

Szeretnél erőszakmentesen élni, és nem ártani senkinek? Ez a mai világban  képtelenség!- gondolod most, de hidd el : lehetséges! A rendszeres jóga – és a jóga által képviselt filozófia  megnyitja számodra is az utat az erőszakmentes, békés élet felé. 

Ahimszá – az erőszaknélküliség, és a nem ártás-elve

Az ahimsza – azaz az erőszakmentesség a jóga  első, és legfontosabb alapelve. Enélkül a jóga  többi elvének gyakorlása szinte lehetetlenné válik a számodra.  A nem-ártás elve azt jelenti, hogy nem szabad kárt, fájdalmat okoznod az élőlényeknek.  Ez nemcsak az emberekre vonatkozik, hanem a növényekre, a rovarokra és az állatokra is. Az ahimszában foglalt cselekedetekbe beletartoznak a test, a szavak, és a gondolatok által elkövetett cselekedetek. Meg kell próbálnod a lehető legkevesebb erőszakkal élned, s egyetlen élőlényt sem szabad megsebesítened vagy elpusztítanod, hiszen minden élőlényben ott van az isteni spirituális energia szikrája, amely miatt bárkit bántani olyan  mintha magadat bántanád. Ráadásul még számolnod kell azzal is, hogy minden erőszakos cselekedetednek negativ karmikus következményei lesznek – és meghatározzák az életed további alakulását.

13 tipp a nem-ártás elvének mindennapos gyakorlására

  1. Ne okozz fájdalmat senkinek – se tettel, se szavakkal!
  2. Tiszteld a másik felet, és tekintsd magaddal egyenrangúnak! Ne érezz ellenszenvet, ne legyenek előítéleteid!
  3. Ne sértegess, és ne szégyeníts meg másokat! 
  4. Ne sebesíts vagy ölj meg senkit, – ezt a  húsfogyasztás elhagyásával teljesítheted – mivel az állatok elfogyasztásával erőszakos tetteket követsz el. A vegetarianizmus választásával sokat tehetsz önmagadért, az élőlényekért, a környzetedért.
  5. Ne mondj rosszat másokról, ne rágalmazz, és ne becsmérelj, ne gyűlölködj se szóban, se gondolatban.
  6. Kerüld a durva, nyers beszédet – ne sértsd meg mások érzéseit se a szavaiddal, se a viselkedéseddel!
  7. Segíts azokon akik arra rászorulnak, figyelj másokra – ha nem teszed a mulasztás bűnét követed el!
  8. Szabadulj meg az ártó szándéktól, vetkőzd le a    haragodat, a gyűlöletet és pusztító indulataidat! 
  9. Gondolkozz pozitívan másokról! 
  10. Ne sértsd meg mások határait – ne korlátozd, ne befolyásold, ne árts! Ügyelj arra, hogy mit és hogyan mondasz ki, amikor a véleményedet közlöd vele!
  11. Légy önzetlen másokkal – dolgozz a mások javára!
  12. Közelíts türelemmel, empátiával, szeretettel az emberekhez – idővel az visszahat rád.
  13. Ne árts saját magadnak sem – ne erőltess olyasmit, ami fájdalmat okoz,amihez túlságosan nagy erőfeszítést kell tenned. Keresed az egyensúlyt a megelégedettség és a törekvés között.A jóga segít abban, hogy megtanulj a testedre hangolódni, megérezni, hogy hol vannak a határaid, és hogy hogyan legyél együttérző önmagaddal és így másokkal szemben is.

Ahimszá – a békesség záloga

Az ahimsza olyan életforma, ami az önmegvalósításhoz szükséges. Ez az erőszakmentes szemléletmód át fogja formálni a világ látásodat. Az ahimszá békés szemlélete nemcsak akkor tesz jót, amikor már baj van, hanem preventív módon elkerüli az ártalmasat, azaz egyszerűen nem tesz rosszat. Az ahimszá nem dicsőség, hanem az emberi életforma természetes alaptulajdonsága. Az ahimsza érinti a nem-ártás testi-, érzelmi-, tudati – szintjét, – van etikai, egészségi oldala, és mindez  önmagadra és  a társaidra, valamint a környezetedre is irányul.

Szeretnél erőszakmentesen élni, és nem ártani senkinek?

Akkor jógázz rendszeresen!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .