13+1 tipp, hogyan szabadulj meg a rossz szokásoktól

Mi a legelső dolgod, amikor reggel csörög az ébresztőóra? Dühösen kinyomod, és alszol tovább, vagy nagy nyújtózkodás után kipattansz az ágyból? Kávét főzöl, vagy teát? Az e-mailjeidet nézed meg előbb vagy felöltözöl? Nyugodtan reggelizel, vagy az autódban a lámpánál várakozás közben falsz fel egy szendvicset?  Bármilyen hihetetlen, de a mindennapi tevékenységeid több mint 40 százaléka nem tényleges döntéseken, hanem szokásokon alapul.

Ennek az a magyarázata, hogy az agyad folyamatosan keresi miképp lehetne az energiával takarékoskodni. A szokások ebben segítenek: ismerős helyzetekben átveszik a vezérlést a viselkedésed fölött – tudatos figyelem és gondolkodás nélkül is működésbe lépnek. A szokások téged szolgálnak – időt és energiát spórolnak, növelik az eredményességedet, szervezik és stabilizálják az életedet-  lényegében egyszerűsített, automatizált műveletsorok. Ha nem lennének – minden nap újra meg kellene tanulnod minden apró tevékenységet.

A szokáshurok

A szokáshurok olyan, mint egy képlet, amelyet az agyad automatikusan követ. A szokáshurok jelből, rutinból, jutalmazó érzésekből és az ezeket előhívó jutalmazó eszközökből áll, mely körfolyamatot az adott érzés utáni sóvárgás tart időről időre működésben. 

 1. Tegyük fel éhes vagy   – ez a  jel. A jel bekapcsológombként működik: az  agyad automatikus üzemmódba vált át: enned kell.
 2. A jel cselekvésre késztet ( kimész a konyhába és eszel egy nagy adag spagettit ) A jelre adott reakció – a rutin.   
 3. Az adott jó érzés vagy jutalom bekövetkezik (a jóllakottság érzése), ezáltal csillapodik a sóvárgás. 

A szokásaid  meghatározzák a személyiségedet, segíthetik vagy gátolhatják a fejlődésedet, attól függően, hogy milyen irányban befolyásolják az életed minőségét. Lényegében az  is,  hogy mennyire vagy boldog vagy boldogtalan, nagyrészt a szokásaidtól függ.

Az agyadba befészkelődő szokások nagymértékben befolyásolják a cselekedeteidet – hiszen a tanult minta a jel hatására önműködően életbe lép. Éppen ez a baj a rossz szokásokkal is, amelyek igen gyorsan képesek rögzülni.  Ha egyszer rutinná vált, hogy a reggeli mozgás helyett inkább a hírösszefoglalót nézed meg, miközben chipset ropogtatsz, akkor nehéz lesz rábírni magad a mozgásra, vagy a helyes táplálkozásra.

Bár a szokáshurkot megszüntetni nem lehet, de szerencsére lehet rajta változtatni.

13+1  tipp hogyan szabadulj meg a rossz szokásoktól

Változtatni akkor tudsz valamin, ha érted a működését, és világos a számodra, hogy mely pontokon, és hogyan lehet beavatkozni. Ha sikerül tudatosan alkalmaznod a szokáshurok működési elvét, akkor – a fenti példával élve – automatikussá válhat a reggeli mozgás, és rutinná az egészséges ételek fogyasztása. Jó szokásokat vehetsz fel, és rosszakat hagyhatsz a hátad mögött.  

Hogyan? 

Lépésről-lépésre:

  1. Ne akarj azonnal eredményt! – nincs olyan titkos recept, amely azonnali eredményt hozna. Minden ember, helyzet, és szokás más, ezért eltérő módszerekre van szükség.
  2. Tudd: a változáshoz idő kell!– a rossz szokásaid sem egy nap alatt rögzültek – így az átprogramozásukhoz is idő kell. Szakemberek szerint 30 nap alatt kialakítható vagy megtörhető egy szokás.
  3. Légy türelmes és kitartó! – igen: a régi rutint könnyebb lenne követni, de most pont ezt kell felülírni. Jó szokásokat csak akkor tudsz kialakítani ha semmiképpen sem adod fel.
  4. Ne kételkedj, és ne rettegj attól, hogy kudarcot vallasz! – ne engedd, hogy a vereség, és a feladás a szokásoddá váljon.
  5. Alkalmazd a jóga és a meditáció pozitív hatásait – a rossz szokások leküzdésének egyik kulcsa  a tudatos figyelemben rejlik. Légy magaddal  elfogadó, vizsgáld  meg az érzéseidet, testi érzeteidet, így ráébredhetsz, mi  az, ami a rossz szokások kialakulásához vezetett.
  6. Azonosítsd: min szeretnél változtatni – aztán figyeld meg mi az a késztetés ami miatt a sóvárgás jelentkezik, és mi az amivel jutalmazod magad ennek az enyhítésére.(Például ha rossz kedved van mindig eszel egy süteményt, és iszol egy kólát – pedig tudod, hogy egészségtelen)
  7. Tervezd meg, hogy miként változtatsz rajta – határozd el, hogy mi lesz a régi  “jutalom”  helyettesítője:  a sütemény helyett egyél almát, a kóla helyett ásványvizet.
  8. Ne akarj minden rossz szokást egyszerre megváltoztatni – úgysem sikerülhet, és ezt kudarcként éled meg. Kezd kis lépésekkel, és ünnepelj meg minden kis győzelmet önmagad felett – a sikerélmény energiát ad majd a távolabbi célok eléréséhez is.
  9. Vállalj végre felelősséget a saját életedért – a Te életed, a Te rossz szokásaid. A saját problémáid jelentős hányadát Te magad okozod, ezért Te vagy az, aki tehet is ellenük – például a rossz szokások folyamatos elhagyásával.
  10. Ne panaszkodj folyton olyan dolgok miatt, amelyeken nem tudsz változtatni!– inkább a terelés helyett foglalkozz azzal, amin lehet. Az örök negativizmus nem vezet semmi jóra, csak megbetegít. Gondolkozz pozitívan!
  11. Élj a jelenben! – érzed,tudod, hogy a rossz szokásod (pl. a dohányzás) a hatalmában tart és káros. De nem teszel semmit, kifogásokat keresel, halogatsz és várod a tökéletes pillanatot a változtatásra. Ébresztő! A tökéletes pillanat nem létezik, csak a MOST van.
  12. Vigyázz mit gondolsz, mert az életed a domináns gondolataid mentén fog haladni – ha a múltra összpontosítasz, akkor a gondolataid visszatartanak az előrehaladásban.
  13. Képzeld el, és vizualizáld milyen lesz az életed a rossz szokásaid nélkül . ez sokat fog segíteni abban, hogy kitartóan harcolj a sóvárgás ellen.

+1. Ne keseredj el: lesznek botlásaid – lesznek visszaeséseid.  De Te erős vagy, és nem hagyod magad elbizonytalanítani – emelt              fővel leporolod magad és haladsz tovább…

2 thoughts on “13+1 tipp, hogyan szabadulj meg a rossz szokásoktól”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .