Meditációval az erősebb immunrendszerért

Te is szeretnél ellenállóvá válni az élet minden területén: szembeszállni minden gonddal, harcolni az igazadért, ellenkezni, ellenszegülni, dacolni mindennel annak érdekében, hogy kivédhesd a környezeted támadásait.

Nos, ezt teszi az immunrendszered is a nap minden percében: véd Téged  a szervezetedbe kerülő kórokozók, vagy biológiai méreganyagok – illetve a szervezetedben megjelenő abnormális, önveszélyes sejtek ellen. Felismeri a veszélyt okozó kórokozókat, vagy a veszélyt jelentő strukturákat – majd közömbösíti vagy elpusztítja azokat.

Na és Te? Te mit teszel annak érdekében, hogy megvédd magad a testileg-lelkileg ártó tényezőktől? 

Minden-mindennel összefügg

A lélek és az immunrendszer kapcsolataival a pszicho-neuroimmunológia tudományága foglalkozik.

Közismert tény, hogy a lelkiállapotod jelentősen befolyásolja a testi működéseidet is – mi sem bizonyítja ezt jobban mint  a pszichoszomatikus betegségek kialakulásának folyamata, amelyek során a lelki problémák testi betegségekhez vezetnek.

Igy van ez az immunrendszereddel is: minél hosszabban küzdesz lelki nehézségekkel (gyász, depresszió, magány, megfelelési kényszer), annál jobban gyengited a szervezeted védekezőképességét. A jelenség kialakulása leginkább a megnövekedett stresszhormon-szinteknek (adrenalin, noradrenalin) köszönhető.

Tartós lelki stressz hatására lecsökken az immunsejtek mennyisége, gyengül az aktivitásuk és a hatékonyságuk,  csökken a védelmező immunglobulin-A szint, ezáltal a nyálkahártya felületek védelme hanyatlik, aminek az lesz a következménye, hogy gyakrabban kapsz el virus-, és felső légúti fertőzéseket.

Nagyon fontos az immunrendszer kiegyensúlyozott működése, ellenkező esetben nemcsak fertőzések, hanem  allergia, autoimmun betegség, vagy akár rákos megbetegedés is kialakulhat. A kialakult betegség még jobban lehangol, és elbizonytalanít,  ami még inkább ront a helyzeten – a  betegség elhúzódik,  és a  gyógyulás később következik be.

Az immunrendszer erősítésének kézzelfogható módjait Te is  ismered (vitaminok, egészséges életmód,  stb.), de ne feledkezz meg a pozitiv  lelki tényezők hatásáról sem.

Mit tehetsz az immunrendszered erősítése érdekében  lelki szinten?

 • Ismerd fel a stressz-forrását! Mi az, ami félelemmel tölt el? Valós, vagy vélt dolog, ami a szorongást okozza? El tudod kerülni, vagy ha nem – miként tudod csökkenteni a hatását?
 • Válts nézőpontot! Ne csak az elszenvedője légy egy lelki megpróbáltatásnak, hanem harcolj ellene!
 • Csökkentsd a stresszre adott érzelmi reakció intenzitását! Ne reagáld túl – tekints rá úgy, mint egy lehetőségre, ami változást hoz, és erősebbé tesz.
 • Élj egészségesebben, és tartsd edzésben magad fizikailag is! – kerülj mindent, ami árthat: mondj le a dohányzásról, alkoholról. Étkezz egészségesen és változatosan, mozogj rendszeresen.
 • Változtass a gondolkodásmódodon: írd át a negatív gondolataidat pozitívvá. Le a pesszimizmussal!
 • Ne menekülj a félelmeid elől, nézz szembe velük, – legtöbbször kiderül, hogy alaptalanul felnagyítottad őket.
 • Jógázz, meditálj, relaxálj – eltereli a figyelmedet a rosszról, csökkenti a stresszt, nyugtatja az idegrendszert, oldja a feszültséget, megtanít  a mostban élni.
 • Használj belső képeket : az imaginációk ahogy képesek megbetegíteni úgy képesek meggyógyítani is. Az agyad reagál a belső képekre. Célzott imaginációs gyakorlatokkal nem csak a szívfrekvencia, a vérnyomás, hanem az immunitás is stimulálható
 • Az immunrendszer működését jelentős mértékben befolyásolja a gyógyulásban vetett hited is –  az, hogy képes vagy-e elhinni, hogy meggyógyulhatsz, vagy inkább rezignáltan feladod.
 • Tűzz ki új-reális célokat!
 • Lásd meg mindenben és mindenkiben a jót, a szépet – fedezd fel újra az élet apró pillanatnyi örömeit! Figyelj oda a pozitív élményekre. A pozitív gondolatok, szavak és belső képek segítségével kompenzálhatók a negatív képzelgések és ezek hatásai.
 • Tudd: nem vagy egyedül! Melletted állnak a családtagjaid, barátaid akikre mindig számíthatsz.  
 • Beszélgess, mosolyogj, nevess sokat! – a termelődő dopamin (vagy közismertebb nevén boldogsághormon) aktiválja az immunsejteket.

Válj ellenállóvá az életed minden területén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)