Barion Pixel

Meditációval az erősebb immunrendszerért

Te is szeretnél ellenállóvá válni az élet minden területén: szembeszállni minden gonddal, harcolni az igazadért, ellenkezni, ellenszegülni, dacolni mindennel annak érdekében, hogy kivédhesd a környezeted támadásait.

Nos, ezt teszi az immunrendszered is a nap minden percében: véd Téged  a szervezetedbe kerülő kórokozók, vagy biológiai méreganyagok – illetve a szervezetedben megjelenő abnormális, önveszélyes sejtek ellen. Felismeri a veszélyt okozó kórokozókat, vagy a veszélyt jelentő strukturákat – majd közömbösíti vagy elpusztítja azokat.

Na és Te? Te mit teszel annak érdekében, hogy megvédd magad a testileg-lelkileg ártó tényezőktől? 

Minden-mindennel összefügg

A lélek és az immunrendszer kapcsolataival a pszicho-neuroimmunológia tudományága foglalkozik.

Közismert tény, hogy a lelkiállapotod jelentősen befolyásolja a testi működéseidet is – mi sem bizonyítja ezt jobban mint  a pszichoszomatikus betegségek kialakulásának folyamata, amelyek során a lelki problémák testi betegségekhez vezetnek.

Igy van ez az immunrendszereddel is: minél hosszabban küzdesz lelki nehézségekkel (gyász, depresszió, magány, megfelelési kényszer), annál jobban gyengited a szervezeted védekezőképességét. A jelenség kialakulása leginkább a megnövekedett stresszhormon-szinteknek (adrenalin, noradrenalin) köszönhető.

Tartós lelki stressz hatására lecsökken az immunsejtek mennyisége, gyengül az aktivitásuk és a hatékonyságuk,  csökken a védelmező immunglobulin-A szint, ezáltal a nyálkahártya felületek védelme hanyatlik, aminek az lesz a következménye, hogy gyakrabban kapsz el virus-, és felső légúti fertőzéseket.

Nagyon fontos az immunrendszer kiegyensúlyozott működése, ellenkező esetben nemcsak fertőzések, hanem  allergia, autoimmun betegség, vagy akár rákos megbetegedés is kialakulhat. A kialakult betegség még jobban lehangol, és elbizonytalanít,  ami még inkább ront a helyzeten – a  betegség elhúzódik,  és a  gyógyulás később következik be.

Az immunrendszer erősítésének kézzelfogható módjait Te is  ismered (vitaminok, egészséges életmód,  stb.), de ne feledkezz meg a pozitiv  lelki tényezők hatásáról sem.

Mit tehetsz az immunrendszered erősítése érdekében  lelki szinten?

  • Ismerd fel a stressz-forrását! Mi az, ami félelemmel tölt el? Valós, vagy vélt dolog, ami a szorongást okozza? El tudod kerülni, vagy ha nem – miként tudod csökkenteni a hatását?
  • Válts nézőpontot! Ne csak az elszenvedője légy egy lelki megpróbáltatásnak, hanem harcolj ellene!
  • Csökkentsd a stresszre adott érzelmi reakció intenzitását! Ne reagáld túl – tekints rá úgy, mint egy lehetőségre, ami változást hoz, és erősebbé tesz.
  • Élj egészségesebben, és tartsd edzésben magad fizikailag is! – kerülj mindent, ami árthat: mondj le a dohányzásról, alkoholról. Étkezz egészségesen és változatosan, mozogj rendszeresen.
  • Változtass a gondolkodásmódodon: írd át a negatív gondolataidat pozitívvá. Le a pesszimizmussal!
  • Ne menekülj a félelmeid elől, nézz szembe velük, – legtöbbször kiderül, hogy alaptalanul felnagyítottad őket.
  • Jógázz, meditálj, relaxálj – eltereli a figyelmedet a rosszról, csökkenti a stresszt, nyugtatja az idegrendszert, oldja a feszültséget, megtanít  a mostban élni.
  • Használj belső képeket : az imaginációk ahogy képesek megbetegíteni úgy képesek meggyógyítani is. Az agyad reagál a belső képekre. Célzott imaginációs gyakorlatokkal nem csak a szívfrekvencia, a vérnyomás, hanem az immunitás is stimulálható
  • Az immunrendszer működését jelentős mértékben befolyásolja a gyógyulásban vetett hited is –  az, hogy képes vagy-e elhinni, hogy meggyógyulhatsz, vagy inkább rezignáltan feladod.
  • Tűzz ki új-reális célokat!
  • Lásd meg mindenben és mindenkiben a jót, a szépet – fedezd fel újra az élet apró pillanatnyi örömeit! Figyelj oda a pozitív élményekre. A pozitív gondolatok, szavak és belső képek segítségével kompenzálhatók a negatív képzelgések és ezek hatásai.
  • Tudd: nem vagy egyedül! Melletted állnak a családtagjaid, barátaid akikre mindig számíthatsz.  
  • Beszélgess, mosolyogj, nevess sokat! – a termelődő dopamin (vagy közismertebb nevén boldogsághormon) aktiválja az immunsejteket.

Válj ellenállóvá az életed minden területén!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .