A hála ereje az életben

Ezekben a nehéz időkben különösen fontos  megbecsülni a jó dolgokat az életben és hálásnak lenni azért amink van. Te mikor, és miért voltál hálás utoljára? Mikor érezted azt az örömteli, erős, nyugodt érzést, – azt a teljes bensődet átjáró melegséget, ami feltölt energiával, és szeretettel? 

Mit jelent a hála?

Nem könnyű pontosan megfogalmazni, de hálásnak lenni annyit jelent, hogy méltányolod azokat a dolgokat, amelyek valamilyen formában a javadat szolgálják. (Itt jegyezném meg, hogy még a rossz dolgokért is hálás lehetsz , hiszen ezek is szükségesek voltak ahhoz, hogy az életed a megfelelő irányba haladjon, vagy erőssé, és ellenállóbbá tegyenek.) Sokan hiszik azt, hogy a hála és a köszönet egymás szinonimái, és ugyanazt jelentik.

De a hála érzését nem szabad összekeverned a köszönettel – mert a hála állandó érzés, és sokkal mélyebb köteléket feltételez. Magába foglalja annak a tudatát, hogy valami vagy valaki jelentősen befolyásolta az életed. Míg a köszönet inkább pillanatnyi megnyilatkozást jelent: a kedvező dolgok miatti érzéseid megnyilvánulása ez, szavakban vagy tettekben (megköszönöd ha kinyitják előtted az ajtót, vagy ha segítenek cipekedni) . Ez rövid kiterjedésű, és nem  jár mély kötődésekkel. 

Miért érdemes hálásnak lenned?

Jó ha tudod, hogy a hála a legerősebb erő, amelyet ha elsajátítassz, képes leszel bármire :  meglepően könnyen tudod majd irányítani a gondolataidat és érzelmeidet.  Mivel a  hálás elme mindig a legjobbal törődik, ezért lesz egyre jobb neked is. Annak, hogy tudsz és akarsz is hálás lenni tudományosan bizonyított, valódi, érzékelhető előnyei vannak:

 • javul a testi egészséged- javulnak az immunfunkcióid, ellenállóbbá válsz a betegségekkel szemben, csökken az érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata
 • javul a mentális egészséged, a kedélyállapotod
 • csökken az agresszió-hajlamod, és a stressz-szinted
 • empatikusabb emberré válszű jobban alszol
 • pozitív irányba fejlődik a személyiséged
 • magasabb lesz az önbecsülésed
 • tudatosabbá válsz – megéled a pillanatot
 • gazdagítja a lelkedet, elősegíti boldogságodat, sőt, nem csak a tiédet, hanem a körülötted élőkét is 
 • segít áthangolni a gondolkodásmódodat, és a nehézségek helyett a téged  feltöltő erőforrásokra irányítja a figyelmedet
 • a szkeptikus gondolataidat pozitív irányba mozdítja el
 • aktiválja a hipotalamuszt, endorfint szabadít fel, fejleszti a memóriádat, a koncentrálóképességedet és általában az agyi működéseidet. 
 • kimutathatóan csökkenti a depressziót, a szorongást, a szívproblémákat és javítja a vérkeringést
 • az átélt pozitív érzelmek feltöltenek, szemben a negatív érzelmek lehúzó erejével. 
 • kedvessé, érzékenyebbé tesz 
 • javítja az emberi – közösségi kapcsolataidat

A  hála tanulható és gyakorolható! 

Az állandó rohanás miatt valószínűleg TE is elfelejtetted már milyen hálásnak lenni – emiatt aztán nem tapasztalhatod meg a hála életedre gyakorolt pozitív erejét sem. De szerencsére a hála újra megtanulható  és gyakorolható ,alakitsd napi rutinná, hogy beépülhessen a szemléletmódodba

 • esténként, elalvás előtt hálatelt gondolatokkal zárd a napot, hálát adva mindazért, amid van
 • vezess hálanaplót- pontosan bejegyezve minden nap azokat az eseményeket (legalább ötöt), amelyek hálával töltenek el
 • felejtsd el a folyamatos panaszkodást,soha ne fókuszálj a problémákra vagy a negatív dolgokra

…és hogy mi mindenért lehetsz hálás?

Végső soron mindenért, bármiért…

A létezésedért, a napfényért, a jó időért, a családodért, a szerelmedért, a munkádért – mindenért, a legapróbb, és legjelentéktelenebbnek tűnő dolgokért is.  

A hála ereje hatalmas, élj hát vele! Tanulj meg újra hálásnak lenni, és alapjaiban változik meg az életed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)