Barion Pixel

A meditáció segít a krónikus nyakfájáson

Aki keveset mozog, túl sokat ül és például órákon át nézi a monitort, ismeri a merevre feszült nyakizmokat. Egyeseknél a fájdalom alattomos módon elviselhetetlen tartós állapottá válik. A krónikus nyakfájásra panaszkodók számára egy tanulmány jelenthet most új reményt: a rendszeres meditáció kitűnően alkalmas mellékhatásmentes és hatékony terápiának. A gyengéd önkezeléssel a fájdalom okozta depresszió is jótékonyan enyhíthető.

A meditáció segít a krónikus nyakfájáson

A nyakfájás népbetegség

A visszatérő nyakfájás a nyak és váll izomzatának és kötőszövetének erős feszülésével és görcsével jár együtt. A nyaki fájdalom már szabályosan népbetegséggé vált, mert sokan töltik munkanapjaikat órákon át az íróasztalnál – gyakran egészségtelenül hajlott háttal és előre lejtő vállakkal. A stressz és a teljesítménynyomás a rohanó hétköznapokon túlterheli a szervezetünket. Ehhez jön a rossz testtartás, és mindez a nyak fájdalmas merevségéhez és kellemetlen mozgáskorlátozottsághoz vezet. Ha ezek a panaszok három hónapnál tovább fennállnak, az orvosok krónikus fájdalomról beszélnek.

Depresszió kíséri a nyakfájást

A stresszt és krónikus fájdalmat gyakran a lelki mélypont követi, mely nemritkán bénító depresszióban végződik. Az érintettek kedvetlennek, lehangoltnak és szorongónak érzik magukat. A koncentráció és a munkateljesítmény általában nagymértékben megszenvedi az állandó terhelést.

Német kutatók szerint aki a nyakfájását nem tudja a szokásos házi módszerekkel – melegítő párna, masszázs, mozgás vagy nyújtó gyakorlatok – leküzdeni, az rendszeres meditációval sikert érhet el.

Kísérletük során a krónikus nyakfájással küzdő egyik betegcsoport speciális mozgásprogramon vett részt, míg a másik csoport meditált. A kutatók a 89 tesztszemélynél a terápiás hatást a fájdalomérzet, a stressz-szint és az általános pszichés állapot tekintetében hasonlították össze.

A meditáció enyhíti a fájdalmat és oldja a stresszt
Nyolchetes kezelés után kiderült, hogy a meditációs tréning résztvevői jobban csökkentették fájdalomérzetüket, mint a mozgáscsoport páciensei. A pszichés kísérőjelenségek – mint a depresszív hangulat – is jobban csökkent a meditálók, mint a sportot űzők között. Nemcsak a fájdalom győzhető le meditálással, hanem a még több fájdalomtól való félelem ördögi köre is. A tudósok megállapították, hogy a meditációs technika egy egyedülállóan elsöprő módszer a hatékony fájdalomcsillapításra.

( forrás: https://gyogyszernelkul.com/a-meditacio-segit-a-kronikus-nyakfajason/ )

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .