Barion Pixel

Az elengedés 10 előnye

Neked hogy megy az elengedés? Napokig-hónapokig rágódsz valamin, vagy már el is felejted a sérelmeidet, a problémák okozta érzelmeidet nem sokkal azután, hogy felmerültek benned? 

Az elengedésnek elvileg pont olyan könnyűnek kellene lennie, mint amilyen egyszerűnek hangzik: csak tudatosan el kell határoznod magad, hogy nem mozogsz újra és újra ugyanazon a gondolati kényszerpályán, hanem szembenézel a történtekkel, – megoldod vagy elfogadod -, majd elengeded. Valóban egyszerűnek hangzik, csak sokszor képtelen vagy így cselekedni.

Miért nehéz a múltat elengedni?

Sok emléket cipelsz magaddal Te is: olyan emlékeket, amelyek a jelenedet is meghatározzák.Unos-untalan hajlamos vagy gondolatban visszatérni a múlt eseményeihez, holott tisztában vagy vele, hogy már nem változtathatsz rajtuk. Érdekes módon nem a pozitív események felidézése a jellemző, hanem leginkább a megbánás, a rossz döntések, az elszalasztott pillanatok azok, amelyek miatt  nem tudsz élni az elengedés felszabadító lehetőségével. Pedig az elengedéssel megszabadulhatnál azoktól a negatív viselkedésmintáktól, érzelmektől és beállítottságoktól, amelyek akár meg is betegíthetnek, de mindenképpen hátráltatnak abban, hogy boldogabban élhesd az életedet.

Az elengedés 10 előnye

Az elengedés egy folyamat, amihez idő és türelem  kell. A fájdalom nem fog eltűnni ha nem teszel érte tudatosan, de ha sikerül elérned annak számtalan előnyét élvezheted majd. 

Az elengedés előnyei:

  1. Tudatosabbá válsz – ráébredsz, hogy az életed irányítója Te vagy, azt, hogy a múltad mennyiben befolyásolja a jelenedet a saját döntéseid határozzák meg.
  2. Végre szabadjára engedheted a boldogság utáni vágyaidat, és szabadon dolgozhatsz a céljaidért- semmiféle múltbéli sérelem, kudarc, vagy hiedelem nem fog az utadban állni.
  3. Nem fogsz hinni azoknak, akik szerint a múltad miatt nem érdemes újra belevágni semmibe
  4. Megtapasztalhatod, hogy mennyivel több erőt ad az, ha  aktív részese vagy az életednek, és soha többé nem hagyod magad sodortatni az árral.
  5. Felismered a saját felelősségedet a kialakult helyzetben, ki tudsz lépni az “áldozat” szerepéből – ami segít abban, hogy keményen dolgozz a probléma elhárításán a saját érdekedben.
  6. Rájössz, hogy végsősoron akkor tudsz a legjobban boldogulni, ha csak önmagadra támaszkodsz, magadban épitkezel és nem másoktól várod a megoldást. 
  7. Békét tudsz kötni magaddal: megszereted azt a testet,lelket, elmét amiben élsz.
  8. A jelenre tudsz koncentrálni: meg tudod élni a most minden pillanatát, hiszen efölött van csak hatalmad.  A jelenre fókuszálás segít abban, hogy ne éld folyton újra a múltat. Eleinte még vissza-visszatérnek a gondolataid a múltra, de idővel sikeresen el tudod hárítani őket.
  9. Meg tudsz bocsátani magadnak és másoknak is – a rossz érzések nem fognak tovább hátráltatni a fejlődésben.
  10. Ráébredsz, hogy minden ami történt nem Veled, hanem Érted  történt – azért, mert szükséged volt a változásra.

Ha elolvastad a fenti sorokat akkor bizonyára Te is észrevetted mennyi mindenben átfedés van az elengedés nyújtotta előnyök és a meditáció hatásai között. Nem véletlen, hogy a rendszeres meditáció támogatni tud az elengedés folyamatában.

A meditáció az elengedésről és a feloldásról szól.  A meditáció révén leszel képes feloldani mindazt, amitől élhetetlen az életed.  A meditáció az egyik legjobb módszer, hogy lecsendesítsd az elmédet és befelé fordulva, sikerüljön elengedni a problémákat, és eltüntetni az azokat okozó elakadásokat. Abban segít, hogy irányítani tudd magad, hogy az elmédet, a fókuszt azon tartsd, amin te akarod – addig, és amíg te akarod. Engedd, hogy az elengedésben segítsen!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .