Barion Pixel

Hogy tudod legyőzni a kifogásaidat a meditáció segítségével?

Te ott tartasz, ahol mindig is tartani szerettél volna? Az álmaidat éled, vagy csak álmodozol arról, hogy milyen jó lenne másképp élni? “Nincs rá időm.” “ Nincs rá pénzem!””Nem lennék rá alkalmas.” – a Te szádból hányszor hangzanak el ezek a mondatok? Minél többször, annál rosszabb: mert kifogásokat gyártasz annak érdekében, hogy ne kelljen kilépned a komfortzónádból. A kreativitásod már-már határtalan – szemrebbenés nélkül magyarázod meg másoknak, magadnak mit miért nem teszel meg. Pedig ha nem teszel semmit-  nem is fog változni semmi sem.

A leggyakoribb kifogások

    • Én ilyen vagyok, nem tudok megváltozni… – ez az eleve elrendeltség kitűnő kibúvót jelent minden helyzetben. Egy cáfolhatatlan érv, amivel nehéz vitába szállni. De hiába vagy öntudatos, ha eközben megállsz a fejlődésben – sőt mi több, még elindulsz lefelé a lejtőn. 
    • Nem is olyan jó az ötletem… – honnan tudhatod, ha meg sem próbálod megvalósítani? Fogj hozzá, csináld szívből, higgy a sikerben, légy kitartó, vidd véghez, és tanulj folyamatosan. 
    • Nem is tudom hogyan kezdjek hozzá… – tervezéssel. A végcél meghatározása után bontsd apró lépésekre a teendőket, majd valósitsd meg őket sorban. Ne keress kibúvókat – csak időt és önbizalmat veszítesz vele.
    • Mit fognak szólni mások, mit gondolnak rólam… – a megfelelési kényszer sokszor elbizonytalanitott már, most ne hagyd, hogy átvegye az irányítást. Nem kell mindenkinek megfelelned –  ha valaki elvárja Tőled, hogy feladd az álmaidat, akkor az az ember valójában nem Téged szeret, hanem azt, akivé formálni akar. 
    • Úgyis lebeszélnek erről az ötletemről is… – már ha hagyod. Az elsöprő lelkesedésedet nem biztos, hogy jókor időzíted azoknál, akiknek a véleményére számítasz – egy bosszúságokkal teli fárasztó nap után nem feltétlenül fognak úgy lelkesedni ők is mint te. Várd ki a legalkalmasabb pillanatot – kivel, mikor osztod meg a terveidet.
    • Nincs hozzá önbizalmam! – De van! Méghozzá akkor, amikor kitaláltad – ne hagyd elillani a lelkesedést, vágj bele azonnal!
    • Nincs rá időm! – az időddel Te gazdálkodsz, és arra szánod, amire szeretnéd. Lehetsz elfoglalt, listázhatod is a teendőidet – de ez nem jelenti azt, hogy hatékony is vagy az elvégzésükben. Nem elég tudni mit kellene csinálnod – el is kell végezni azokat.
    • Úgysincs rá pénzem… – és nem is lesz, ha már a legelején feladod. Tervezz, tanulj, figyelj -és kezd kicsiben.
    • Nem is akarom már igazán… – persze hogy nem. Mert elfogyott a lelkesedés, az energia, a magadba vetett hit. Csak a kudarc keserű szájíze maradt. Ezt a terhet egész életedben cipelni fogod. Meg sem próbáltad – csak beletörődtél. 
    • Erre én alkalmatlan vagyok… – igen, valóban az vagy. Mert ezt hitetted el magaddal. Tanult tehetetlenség – mert nem ilyennek születtél, csak így tanultál meg élni. Igen. Most úgy érzed lent vagy – ami nem baj, mindaddig amig nem akarsz ott is maradni. Állj fel, és indulj el! Próbálkozz mindaddig amig nem sikerül.
    • Még túl korai… – vársz a legmegfelelőbb alkalomra – egy egész életen át, mert a legmegfelelőbb pillanat nem létezik. Halogatással nem haladsz a céljaid felé – egyre csak távolodsz tőlük.
    • Már túl késő, túl öreg, túl gyenge vagyok ehhez – nos, attól függ, hogy mihez. Ha az álmaid lehetősége kopogtat csak rajtad múlik hajlandó vagy e élni vele.
    • Félek a kudarctól – mi lesz, ha nem sikerül?  – Mi lenne? Valódi, jeletős, tartós sikert szinte mindig csak kudarcokon keresztül tudsz átélni. Ne félj a kudarctól! Bukj el, aztán állj fel, és haladj tovább!
    • Már annyiszor próbáltam… – sebaj-legalább tanultál belőle
    • Túl sok időbe telik… – persze. De miért is nem érsz rá? Az idő eltelik így is- úgy is: csak az nem mindegy hogyan? Keseregve, panaszkodva, elégedetlenkedve – vagy hatékonyan cselekedve, sikereket elérve, mozgalmasan. A választás a tied.

A kifogások legyőzése meditációval

A fentiek csak kiragadott példák a megszámlálhatatlanul “gyártott” kifogások közül. Egy közös van bennük: meggátolnak a fejlődésben, a változásban. Ahhoz, hogy végre a tettek mezejére lépve megvalósíthatsd a céljaidat – le kell győznöd őket. Ebben segíthet a meditáció.

Hogy tudod legyőzni a kifogásaidat a meditáció segítségével?

A rendszeres meditáció segítségével:

  1. jobban megismerheted önmagad – a vágyaidat, gondolataidat, érzéseidet, – azt, hogy mik azok a jellemzők amelyeken változtatni szeretnél
  2. nő a döntéshozatali képességed
  3. ráébredsz az “itt és most” fontosságára
  4. az általad kitűzött célnak megfelelően, át tudod alakítani a hozzáállásodat 
  5. el tudod érni azt a belső nyugalmat, amelyre a napi feladatok elvégzéséhez szükség van
  6. le tudod győzni a hátráltató negativ berögződéseket
  7. képessé válsz a benned lévő rejtett energiák, képességek felszínre hozására 
  8. a fókuszálás – azaz, hogy éppen mire figyelsz  – célzottá válik, éberebbé tesz
  9. stabilizálódik a hangulatod, kontrolláltabbá válnak az érzelmeid
  10. csökkentheted a stressz szinted azáltal, hogy megszabadítod az elméd a „toxikus gondolatoktól”, amelyek szorongást és félelmet keltettek benned

Mostmár tényleg nincs kifogás – vágj bele, és légy boldog!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .