Hogyan érd el az elme csendjét?

Lehet már nem is emlékszel rá, hogy milyen érzés csendben lenni. Zaj, és idegesítő hangoskodás vesz körül mindenhol –  túl sok a közlő, és a közlendő, kevés a figyelem – túl sokan, és túl sokat akarunk egyszerre. Szinte már sóvárogsz a csend után – nyugalmat és békét szeretnél. Lehetséges ez egy olyan világban, ahol minden szédítő gyorsasággal történik, és ahol az elméd a legegyszerűbb dolgokat is túlbonyolítja ?   

Attól függ milyen csendre vágysz

Mi a csend? A csend tiszta és nemesen egyszerű. A természet csendje zajjal fűszerezett, de mégis harmonikus; a döbbeneté  letaglóz, a meghittség csendje a szeretetről és a figyelemről árulkodik, a rettegésé pedig a legőrjítőbb. Az elme csendje azonban más – mert segít megtalálni valódi önmagad – gondolatnélküliség, amelyet  meditációval tudatosan érhetsz el. A csend eleinte lehet hogy neked is  zavaró és ellenséges lesz – hiszen sok olyan dolgot is megmutat, amit eddig sok energiával és hazugsággal próbáltál elfedni. De a csendben mindig ott lesz a lehetőség a remek előrevivő kérdésekre, és az erre adandó pozitív válaszokra, amelyek alapjaiban változtathatják meg az életed. 

Látni előítéletek nélkül

Állj meg egy kis időre – és nézz szét! Válj a szemtanújává mindannak, ami körülötted történik, és amit Te csinálsz. Ne gondolkozz, csak figyelj! 

A meditáció lényegében megfigyelés – a saját gondolataid megfigyelése anélkül, hogy közülük egyetlenre is összpontosítanál.Mint annakidején csecsemőkorodban : nincsenek gondolataid azzal kapcsolatban, ami a szemed elé kerül – egyszerűen csak látod őket. Nincsenek előítéleteid, azért reálisan tudod értékelni őket. A meditációnak segít lecsillapítani a háborgó elmét. Ellazítod a testedet, kikapcsolod a testi érzeteket, felszabadítod a légzésedet, hogy lassan és akadálymentesen áramoljon, majd vissza irányítod a figyelmedet a belső történésekre. Megfigyelőként veszel részt gondolataid  kavargásában, amíg az  lelassul, megnyugszik. Amikor már úgy érted, hogy sikerült elcsendesedni, akkor elengedsz minden további erőfeszítést, elengeded a megfigyelőt, és a figyelést is –  ami marad, az lesz az elméd tökéletes csendje. Csak akkor fedezheted fel valódi önmagadat, ha  sikerül ezt a tiszta és békés állapotot megteremtened.  Nem uralkodnak tovább rajtad a gondolatok és nem formálják ezáltal át a tudatodat saját képükre. A gondolatoktól mentes csend bölcs és erőteljes, természetes, könnyed és boldog. Ilyenkor visszatalálsz ahhoz a fókuszált állapothoz, amelyből erőt tudsz meríteni. Az elme csendje időleges, csupán bizonyos ideig fenntartható, de nyugodtabb, csendesebb, érzékenyebb, stabilabb leszel általa, ami értékelendő eredmény stressztől terhelt világunkban. 

Miért fontos a belső csend?

A belső csend a biztonság, a béke, a nyugalom, a szabadság érzetét adja – a teljességet, a belső boldogságot, az abszolút egységet, az elmerülést, a teljes feloldódást. Megtanít jelen lenni. A jelen pillanat  tudatos átélését, megélését biztosítja, miközben a  zavart okozó érzelmeket, gondolatokat negatív tudatállapotokat segít elengedni.  Nagymértékben csökkenti a stressz káros hatásait, az aggodalmat, a szorongást, az idegességet, a frusztrációt.

 A belső csend elérése  segít abban, hogy

  • mélyebb önismeretre tegyél szert
  •  megismerd és tudatosítsd a belső énedet
  • hogy megteremtsd a szükséges teret ahhoz, hogy megismerd és elengedd a rejtett félelmeidet, minősítéseidet 
  • feloldd az  elfojtásaidat
  • eljuss a forráshoz és a tökéletes én-nélküliség állapotába kerülj
  • megtanulj megnyílni és nyitottá, befogadóvá válni
  • megszabadítsd a tudatodat a zavaró ingerektől, érzelmektől és gondolatoktól

Érd el Te is az elméd csendjét – meditálj rendszeresen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)