Ki vagyok én? Az önmegismerés technikája

A Te életedbe is  előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor felteszed magadnak a kérdést, hogy ki is vagy valójában.  Hogy miért fontos tisztáznod ezt a kérdést? Azért mert  nagyban befolyásolja az életviteledet, a döntéseidet, és ezeken keresztül a mindennapi boldogságodat, hogy milyennek látod saját magadat, milyen életívet tudsz magadnak elképzelni, vagy mennyire engeded, hogy a múltad beárnyékolja a jelenedet. Ha nem tudsz válaszolni a kérdésre – akkor bajba kerülsz: az identitásod hiányosságai miatt nem lesz elég erőd a krízisek átvészeléséhez.  Tudnod kell ki vagy, mit akarsz, és mi az ami boldoggá tenne.

Mit jelent az identitás?

Az identitásod mindannak az összessége, ami Te vagy,-  amitől különbözöl másoktól, ami az egyéniséged lényege. 

Ez nagyon sok összetevőből áll : 

  • a tested: tisztában kell lenned azzal, hogy mi az, amire a szervezeted vágyik, milyen ételre, mennyi alvásra, mennyi mozgásra,  milyen érintésre – ezt senki nem tudja helyetted megmondani, ugyanis ezt csak és kizárólag Te  érzed. 
  • az érzelmeid: az érzések, amik benned vannak, amiket kizárólag csak Te érzel, senki más, bármilyen empatikus legyen is a melletted lévő személy. Senki nem mondhatja meg helyetted, hogy mit érzel, vagy hogy mit kellene érezned és mit nem, mert az érzéseid egyszerűen csak vannak.
  • a történeted: nincs még egy olyan ember a földön akivel pont ugyanazok a dolgok, pont ugyanúgy történtek volna meg mint Veled. A történeted egyedül csak a Tied – senki más nincs, akinek ugyanilyen lenne. Ha ismered a történetedet, szembe tudsz nézni vele – bármilyen szörnyűségek vagy nehézségek történtek is -a Te  részeid, formáltak , hatással voltak rád. 

 

Az “énfogalom” (self concept)

A self (self concept), azaz „ énfogalom” Karl Rogers fenomenológiai személyiség elméletének központi fogalma. Ez a fogalom tartalmazza mindazon elképzeléseket, észleleteket, értékeket, stb., amelyek az „én”-t jellemzik- annak tudata, hogy ki vagyok én, és mit tehetek. 

Self: önmagad, mindaz, amit önmagadról tudsz, gondolsz vagy érzel, ahogy kifejezed magam.A koherens self két összetevője: az énfogalom (önmagadról való ismeretek) és önértékelés (önmagaddal kapcsolatos érzelmeid). Az énfogalom a személyes jellemzőidről, képességeidről alkotott ismereteid összessége.A magadról elképzelt pozitív jellemvonások növelik a határozottságodat, az önértékelésedet és a tényleges teljesítményedet is. Az önértékelés az  önmagadra vonatkozó pozitív vagy negatív értékelés. Leginkább akkor helyesek az önmagadról alkotott következtetések, ha azokat olyan viselkedések alapján vonod le, melyeket nem külső kényszerre, hanem saját akaratodból választottál (intrinsic motiváció).

Találkozni önmagaddal

A személyiségednek csak kis szelete kerül a felszínre –  a lényeges jellemzői rejtve maradnak – sokszor még előtted is. Vannak technikák amelyek segítségével még mélyebben megismerheted önmagad – ezeknek a legfontosabb forrása a viselkedésed, az érzéseid, és a reakcióid megfigyelése lehet. Ilyenkor próbálj meg egy külső megfigyelő szerepébe helyezkedni – és megfigyelni a saját viselkedésedet.

Az önismeret egy olyan fontos tulajdonság, ami nélkül nem élhetsz teljes életet – s a  hiánya a cél nélkülivé tesz, hiszen nem ismered a  saját szándékaidat nem látod át saját erősségeidet és gyengeségeidet, nem tudod, merre haladj az életben, ezért leginkább nem a saját belső hangodat követed, hanem a társadalmi elvárások nyomására cselekszel. Ha sikeres és boldog ember szeretnél lenni, el kell indítanod azt az önismereti  folyamatot, amely talán az életed végéig tart majd.

Az önismeret szintjei

Az önismeret különböző szinteken valósulhat meg:

  1. Az első szint felszínes, az adottságokról és a képességekről való tudás szintje, azaz ide tartozik minden, ami az érdeklődési körödet jelenti, továbbá az akaraterőd, a kudarc- és stressztűrő képességeid, valamint a jelenlegi tudásod.
  2. A második szint egy mélyebb történeti szintet jelent, a téged korábban ért eseményekre vonatkozik. Ez a szint felfedi, hogy a múltbeli események és cselekedeteid miként hatottak a jelenlegi önmagadra, ezáltal a szándék és a viselkedés kapcsolata világossá válik.
  3. A harmadik pedig az önmegismerés társas szintje. Milyennek látnak mások, illetve hogyan viselkedsz és mi a szereped a társas kapcsolataidban?

Az önismeret egyik legszélesebb körben alkalmazott egyszerű modellje a Johari-ablak, amit  eredetileg az egyéni hatékonyság mérésére dolgoztak  ki. 

A Johari-ablak a személyiséget négy nagy területre osztja aszerint, hogy mennyire ismered vagy mennyire nem ismered a saját személyiségedet.

  1. A nyílt terület: azaz a nyilvános “én” –  azok az érzelmek, tulajdonságok és viselkedési módok tartoznak ide, amelyekkel te és a környezeted is tisztában van.
  2. A rejtett terület esetén ugyan te magad tisztában vagy a tulajdonságaiddal, de ezt mások elől szándékosan elrejted.
  3. A vak terület esetén mások tisztában vannak a veled kapcsolatos dolgokkal, ám valamiért te magad nem látod őket.A „Vak” terület a a viselkedésed és a stílusod azon aspektusait tartalmazza, amelyek mások számára ismertek, de az „én” számára nem. 
  4. Az ismeretlen területnél pedig sem te, sem a környezeted nincsen tisztában a tulajdonságaiddal.

Önmagad megismerése meditációval

A meditáció célkitűzése, hogy megismerd a saját mentális folyamataidat, ezen keresztül alakitva a személyiségedet. A meditációban az állandó belső megfigyelés által egyre mélyebb lelki jelenségek és funkciók tudatosulnak benned –  ez az önmegismerés ösvénye, melynek célja a mentális folyamatok, gondolatok egyre finomabb észlelése és a jelen pillanatra való fókuszálás.

“Ki vagyok én?” – a meditáció, és a jóga segíteni fog abban, hogy magabiztosan válaszolj majd a kérdésre.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .