Barion Pixel

Küzdd le a kudarcot

Néha nem sikerülnek a dolgaid. Néha nem azt kapod, amit szeretnél. Néha kudarcot vallasz Te is, bárhogy igyekszel. De ne ess kétségbe! Bármilyen furcsán hangzik is, de  a kudarc a legjobb dolog, ami történhet veled! Ugyanis a  kudarcnál nincs jobb tanítómester.

Mi mindenre tanít meg?

Az elszenvedett  kudarcokból sokkal többet tanulhatsz, mint a sikerekből. Ugyanis minden egyes kudarc utat nyit előtted valami jobb felé. 

A kudarc: 

  • bár nyomasztólag hat, de mindig tanít valami újat, leckét ad, és segíti az előrelépést. Benned is van olyan  rejtett energia, amely csak akkor mozgósítható, ha valóban szükséged van rá, azaz ha jelentős nehézségekkel nézel szembe
  • lehetőséget teremt arra, hogy új dolgokat próbálj ki, és a régi nem működő dolgaidat lecseréld hatékonyabb módszerekre
  • alázatra és objektivitásra nevel: persze csak akkor, ha hátrébb lépve vizsgálod meg a történteket, és nem másokat hibáztatsz
  • segít abban, hogy újra a “jó útra” térj, és a célod felé módosítsd az irányt
  • elszántabbá és bátrabbá tesz  – hiszen a korábbi kudarcok tapasztalatai alapján tudod, hogy képes vagy túl lenni rajta
  • türelemre int – nem kaphatsz meg azonnal mindent, a sikerhez idő és kitartás kell
  • arra figyelmeztet, hogy nem kell mindig mindent véresen komolyan venni – ha mégis igy teszel, akkor  a kudarcba belebetegszel
  • jót tesz önbecsülésednek – az egyéniséged részévé válik, és büszkévé tesz hogy ennek ellenére is képes voltál talpra állni
  • kreatívabbá tesz
  • a kudarc fejleszti a jellemedet is
10 tipp hogyan küzdd le a kudarcokat

 A kudarc az élet velejárója  a kérdés csak  az hogyan dolgozod fel. Félsz tőle, szorongással tölt el, frusztrál, elbizonytalanít? Szerencsére a kudarcok megfelelő kezelésére fel lehet készülni, és a kudarcokat le lehet küzdeni.

    1. Nézz szembe a kudarccal! – hiába teszel úgy mintha mi sem történt volna, tudat alatt úgyis bánt a sikertelenség. Fogadd el Te sem vagy tökéletes, jogod van hibázni. Rázd meg magad, elemezd a helyzetet, vond le a tanulságokat, majd a tapasztalatok birtokában próbálkozz másképp a cél elérésével.
    2. Ne rágódj rajta sokáig! – hiába gyötröd magad napokig, hetekig – az eredmény ugyanaz lesz. A múltat nem változtathatod meg – ne nézz hátra -inkább munkálkodj a jelenben úgy, hogy a jövőd biztosabb legyen.
    3. Ne vádaskodj – vállald a felelősséget a tetteidért! Lehet hogy más tényezők, és mások is felelősek a kialakult helyzetért, de azért Te is jócskán benne voltál. Légy érett – és ismerd be ha hibáztál!
    4. Ne tulajdoníts minden kudarcnak nagy jelentőséget. Ha folyton felemlegeted, felidézed a negatív hatásokat, akkor megszilárdítod a bevésődésüket, és a hatásukat is, hosszabb távon elérve ezzel, hogy gyengítsen rajtad. Egyre kevésbé vállalsz majd feladatokat, nem mersz változtatni, kilépni a megszokott környezetedből, mert beléd rögzül, hogy úgysem sikerül majd.  Ha a kudarc lehetőségére fókuszálsz és már előre a bukástól rettegsz, romlik a teljesítményed, ami újra kudarchoz vezet. Lépj tovább.
    5. Csak pozitívan! – a kudarc nem a világvége – hanem valami újnak a kezdete, egy lehetőség arra, hogy változtass az életeden. Az új feladatba viszont mindenképpen optimista érzésekkel kell belevágni ahhoz, hogy eredményeket érhess el.
    6. A kudarccal kapcsolatos viselkedésed sokkal többet elárul a jellemedről, mint a siker okozta jellemzőid. Minél nehezebben viseled el, és dolgozod fel a kudarc élményt, annál nehezebben fogsz sikereket elérni, hiszen a kockázatvállalás nem lesz az erősséged.
    7. Nézz a kudarcra más szemszögből, és tudatosítsd magadban: a kudarc az élet szerves része, természetes velejárója, általa válsz kitartóbbá, alkalmazkodóbbá, hatékonyabbá.
    8. Tekintsd a kudarcot pillanatnyi állomásnak, ahol időlegesen megtorpanhatsz, lelassulhatsz, erőt gyűjthetsz, módosíthatsz a terveiden, de nem adhatod fel. 
    9. A kudarc csak akkor nyeri el végső jelentését, ha beletörődsz és végképp feladod – más esetben  erősebbé tesz.
    10. A kudarc megerősit a hitedben is – a hit  a képzeleted ereje, az alkotó elméd alapja, segítségével tudod létrehozni, elérni azt amit szeretnél.

A kudarc a siker ellenpólusa –  nem létezhetnek egymás nélkül. És Te sem élhetsz nélkülük- életed elengedhetetlen építőkövei.   Az egyik bölcsebbé tesz, a másik elégedettebbé. Bármilyen furcsán hangzik is, de  a kudarc a legjobb dolog, ami történhet veled! 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .