Pszichoszomatikus betegségek ellen meditációval

A lélek nélkül nem gyógyulhat a test – ahogy a lélek betegsége is testi betegséget okozhat. A lelki tényezők szerepe nagy jelentőséggel bír az egészséged megőrzésében így a depresszió, a túlzott stressz, a negatív gondolatok, a szorongás, a kilátástalanság, az önvád igen súlyos testi következményekkel – betegségek kialakulásával –  járhat. 

Az egészséged elvesztése, a harmónia és az egyensúly megbomlása

Pszichoszomatikus betegségeknek azokat a betegségeket nevezzük, amelyek – bár szervi betegségek-, de kialakulásukban rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. Mivel a test és a lélek szorosan összefügg egymással,  ha a lelked sérül, az óhatatlanul kihat a testi egészségedre is, ez testi tünetek illetve betegségek formájában jelentkezik.

A szervi megbetegedés nélkül jelentkező tünetek – rossz közérzet, szokatlan fáradékonyság, fejfájás, emésztőszervi panaszok, alvászavar, teljesítménycsökkenés – arra utalnak, hogy valamit helytelenül csinálsz, nem megfelelően gondolkodsz, nem azon az úton haladsz, ami neked a legjobb lenne. A  tested csupán szenvedő alanya a  lelked elfojtásainak, küzdelmeinek. Érdemes komolyan venned a szervezeted vészjelzéseit – hiszen arra figyelmeztetnek, hogy foglalkoznod kell a lelkeddel annak érdekében, hogy a testi-lelki egyensúlyi állapotot vissza tudd állítani. 

A betegségek azt jelzik, hogy változtatnod kell 

Igen: változtatni. A hozzáállásodon, a gondolkodásodon, az életedhez való viszonyodon. Mivel az egészséged fenntartása egy bonyolult, dinamikusan változó egyensúlyi folyamat, amelyben folyamatosan alkalmazkodnod kell a belső és a külső környezet változásaihoz, annak érdekében hogy fenntartsd a harmóniát, a megőrzése egy folyamatos tudatos tevékenységet, egészségtudatos magatartást, és életmódot igényel.

A mentális egészség ismérvei

Ha mentálisan egészséges vagy, akkor:

 • a  munkádat kitartással, koncentrációval végzed, 
 • örülsz annak, ha másoknak segíthetsz
 • meg tudsz birkózni a normális élet stresszhelyzeteivel,
 • szem előtt tartod a közösség érdekeit 
 • képes  vagy más emberekkel együttműködni;
 • képes vagy szeretni, a társadat megbecsülni, partnerkapcsolatban élni, családot alapítani

Negatív érzelmek hatása a szervezetedre

A fel nem dolgozott stressz, és az állandósuló negatív érzelmek – az elfojtott düh, indulat, félelem vagy fájdalom  hatására megnő a stresszhormonok (pl.:kortizol, adrenalin) szintje. Kezdetben a stressz  harcra sarkall ,de ha hosszabb távon indokolatlanul fennáll, akkor károsan hat – ahogy egyre fogy az energiád, úgy egyre inkább erősödik benned a szorongás. Ha pedig reménytelennek tűnik a küzdelem, sőt a menekülés is, eluralkodik rajtad a depresszió és megjelenhetnek azok a betegségek, amelyeket a lelked generált. (Legjobb példa erre a gyomorfekély kialakulásának folyamata, de gyakran a magas vérnyomás, vagy az asztma is lelki okokra vezethető vissza )

Pszichoszomatikus betegségek ellen meditációval

A pszichoszomatikus betegségek kezelése nagyon sokáig háttérbe szorult – egyrészt a betegek többsége nem fogadta el azt a tényt, hogy az elfojtott-  titkolt lelki problémák okozhatják a panaszaikat, másrészt a gyógyításban sem volt meg az a holisztikus szemlélet, ami a pácienseket test és lélek egymástól el nem választható egységeként kezelte volna. 

Ma már relaxációs eljárásokkal – progresszív relaxációval, relaxációval, autogén tréninggel, meditációval – némi gyakorlás után Te lehetsz önmagad “gyógyítója”. 

A meditáció során:

 • már a nyugodt, ingerszegény környezet megteremtése is segít a felfokozott idegrendszeri működéseid csillapításában
 • a figyelem, a koncentráció egy pontba helyezésével az elméd fokozatosan lecsendesedik
 • a monotonitás és a  lelki béke kialakulásának eredményeképpen csökken az általános éberséged, csökken a stressz okozta feszültség, ami testi szinten az izmok ellezulásával jár
 • a tudatosság – az itt és most megélése eltünteti az aggodalmakat, és a negatív érzelmeket
 • a nézőpontod megváltozik:  nem teljesen az érzékreakciók uralják, hanem az elméd kezd uralkodni. Ez egyre inkább önuralomhoz, önismerethez és önmagad megbékítéséhez vezet majd.
 • meg tudod teremteni a harmóniát, a kiegyensúlyozottságot, a belső békét az életedben
 • fokozódik az érzelmi stabilitásod – konfliktushelyzetben higgadtabb tudsz maradni

A meditáció lényege, hogy a hétköznapi életbe visszatérve engeded, hogy a meditáció által létrehozott látásmód, kedélyállapot, könnyedség, és nyitottság átjárja a mindennapjaidat.

A lélek nélkül nem gyógyulhat a test – ahogy a lélek betegsége is testi betegséget okozhat. Teremts egyensúlyt Te is az életedben a meditáció segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)