Barion Pixel

Pszichoszomatikus betegségek ellen meditációval

A lélek nélkül nem gyógyulhat a test – ahogy a lélek betegsége is testi betegséget okozhat. A lelki tényezők szerepe nagy jelentőséggel bír az egészséged megőrzésében így a depresszió, a túlzott stressz, a negatív gondolatok, a szorongás, a kilátástalanság, az önvád igen súlyos testi következményekkel – betegségek kialakulásával –  járhat. 

Az egészséged elvesztése, a harmónia és az egyensúly megbomlása

Pszichoszomatikus betegségeknek azokat a betegségeket nevezzük, amelyek – bár szervi betegségek-, de kialakulásukban rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. Mivel a test és a lélek szorosan összefügg egymással,  ha a lelked sérül, az óhatatlanul kihat a testi egészségedre is, ez testi tünetek illetve betegségek formájában jelentkezik.

A szervi megbetegedés nélkül jelentkező tünetek – rossz közérzet, szokatlan fáradékonyság, fejfájás, emésztőszervi panaszok, alvászavar, teljesítménycsökkenés – arra utalnak, hogy valamit helytelenül csinálsz, nem megfelelően gondolkodsz, nem azon az úton haladsz, ami neked a legjobb lenne. A  tested csupán szenvedő alanya a  lelked elfojtásainak, küzdelmeinek. Érdemes komolyan venned a szervezeted vészjelzéseit – hiszen arra figyelmeztetnek, hogy foglalkoznod kell a lelkeddel annak érdekében, hogy a testi-lelki egyensúlyi állapotot vissza tudd állítani. 

A betegségek azt jelzik, hogy változtatnod kell 

Igen: változtatni. A hozzáállásodon, a gondolkodásodon, az életedhez való viszonyodon. Mivel az egészséged fenntartása egy bonyolult, dinamikusan változó egyensúlyi folyamat, amelyben folyamatosan alkalmazkodnod kell a belső és a külső környezet változásaihoz, annak érdekében hogy fenntartsd a harmóniát, a megőrzése egy folyamatos tudatos tevékenységet, egészségtudatos magatartást, és életmódot igényel.

A mentális egészség ismérvei

Ha mentálisan egészséges vagy, akkor:

  • a  munkádat kitartással, koncentrációval végzed, 
  • örülsz annak, ha másoknak segíthetsz
  • meg tudsz birkózni a normális élet stresszhelyzeteivel,
  • szem előtt tartod a közösség érdekeit 
  • képes  vagy más emberekkel együttműködni;
  • képes vagy szeretni, a társadat megbecsülni, partnerkapcsolatban élni, családot alapítani

Negatív érzelmek hatása a szervezetedre

A fel nem dolgozott stressz, és az állandósuló negatív érzelmek – az elfojtott düh, indulat, félelem vagy fájdalom  hatására megnő a stresszhormonok (pl.:kortizol, adrenalin) szintje. Kezdetben a stressz  harcra sarkall ,de ha hosszabb távon indokolatlanul fennáll, akkor károsan hat – ahogy egyre fogy az energiád, úgy egyre inkább erősödik benned a szorongás. Ha pedig reménytelennek tűnik a küzdelem, sőt a menekülés is, eluralkodik rajtad a depresszió és megjelenhetnek azok a betegségek, amelyeket a lelked generált. (Legjobb példa erre a gyomorfekély kialakulásának folyamata, de gyakran a magas vérnyomás, vagy az asztma is lelki okokra vezethető vissza )

Pszichoszomatikus betegségek ellen meditációval

A pszichoszomatikus betegségek kezelése nagyon sokáig háttérbe szorult – egyrészt a betegek többsége nem fogadta el azt a tényt, hogy az elfojtott-  titkolt lelki problémák okozhatják a panaszaikat, másrészt a gyógyításban sem volt meg az a holisztikus szemlélet, ami a pácienseket test és lélek egymástól el nem választható egységeként kezelte volna. 

Ma már relaxációs eljárásokkal – progresszív relaxációval, relaxációval, autogén tréninggel, meditációval – némi gyakorlás után Te lehetsz önmagad “gyógyítója”. 

A meditáció során:

  • már a nyugodt, ingerszegény környezet megteremtése is segít a felfokozott idegrendszeri működéseid csillapításában
  • a figyelem, a koncentráció egy pontba helyezésével az elméd fokozatosan lecsendesedik
  • a monotonitás és a  lelki béke kialakulásának eredményeképpen csökken az általános éberséged, csökken a stressz okozta feszültség, ami testi szinten az izmok ellezulásával jár
  • a tudatosság – az itt és most megélése eltünteti az aggodalmakat, és a negatív érzelmeket
  • a nézőpontod megváltozik:  nem teljesen az érzékreakciók uralják, hanem az elméd kezd uralkodni. Ez egyre inkább önuralomhoz, önismerethez és önmagad megbékítéséhez vezet majd.
  • meg tudod teremteni a harmóniát, a kiegyensúlyozottságot, a belső békét az életedben
  • fokozódik az érzelmi stabilitásod – konfliktushelyzetben higgadtabb tudsz maradni

A meditáció lényege, hogy a hétköznapi életbe visszatérve engeded, hogy a meditáció által létrehozott látásmód, kedélyállapot, könnyedség, és nyitottság átjárja a mindennapjaidat.

A lélek nélkül nem gyógyulhat a test – ahogy a lélek betegsége is testi betegséget okozhat. Teremts egyensúlyt Te is az életedben a meditáció segítségével!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .