Barion Pixel

Relaxációs technikák a stressz csökkentésére

Mindenki szembesül stresszes helyzetekkel az életben. A szervezetben stressz okozhat, ha hosszú perceket a dugóban kell tölteni, miközben időre kellene valahová odaérni. Stresszes állapotba taszíthat egy közeli családtag, barát, közelállő személy betegsége, elvesztése, az életkörülményeink hirtelen megváltozása,  a  munkahely elvesztése, balesetek, balszerencsés történések.  Ilyenkor elszabadulnak a stresszhormonok,  a pulzusszám megugrik, a légzés is felgyorsul és az izmok megfeszülnek.

Relaxációs technikák a stressz csökkentésére

Az úgynevezett stresszválasz normális reakció a nehéz, fenyegető helyzetekre, ugyanis ez segíthet túlélni olyan  történéseket, amelyekbe az életünk során keveredünk. A mindennapokban adódó stresszhelyzeteket nem  lehet elkerülni, azonban fontos, az  egészséges válaszreakció  elsajátítása. A relaxációs gyakorlatok segítenek feldolgozni a tarumákat, az élet velejáró stresszeit, visszaállítani a  test nyugalmi állapotát.

 I. Légzésre való összpontosítás

A figyelem középpontjában a lassú,  mély, rekeszizom-vezérelt lélegzetvétel áll.  Ez a gyakorlat mindenki számára ajánlott, mert stimulálja  a paraszimpatikus  idegrendszert, a szervezet vegetatív folyamatait, így különösen hasznos lehet emésztési, hormonális, kiválasztási rendellenességgel küzdők számára.

II.  Progreszív izomlazítás

A testen végighaladva egy-egy izomcsoportra fókuszálva, megfeszítve, majd ellazítva azt  a teljes teset ellazult állapotba kerül  a feszítés- lazítás közötti  kontraszt  érzékelésének a hatására. Ezt testvizsgálatnak is nevezik, amely segít a test és a tudat kapcsolatának erősítésében.

III. Vizualizáció

Az irányított képek, vagyis a vizualizációs technika is nagyszerű relaxációs módszer. Ehhez a technikához megnyugtató képekre, élményekre, jelenetekre kell gondolni, amelyek segítenek lazítani és összpontosítani. Az irányított képek segítenek  a pozitív önkép kialakításába. Ez a módszer viszonylag nehéz a nem vizuális típusú egyének számára.

IV. Meditáció

A meditáció egy nagyon népszerű relaxációs technika, Indiában sokan gyakorolják. A meditáció során a légzésre összpontosítunk, a tudatunkkal a jelen pillanataira koncentrálunk, anélkül, hogy ebbe bevonnánk a múlt vagy a jövő történéseit. A meditáció alkalmas a szorongás oldására, a depresszió tüneteinek csökkentésére és a fájdalom megszüntetésére.

V. Jóga, csikung, a taiji quan

A jóga, a csikung (qi gong) a taiji quan azaz a három ókori művészeti relaxációs mozgás és harcművészeti technika tartalmaz mozdulatokkal összehangolt légzést, vizualizációt,  állva- és ülve végezhető statikus és dinamikus mozgásformákat. Ezek a technikák segítenek a mentális fókuszálásban, miközben erősítenek, növelik a  rugalmasságot és fejlesztik az egyensúlyérzéket is.

VI. Hit

A hit gyakorlása tulajdonképpen több módszer együttes alkalmazását egyesíti egyidőben: az önmegfigyelés, az összpontosítás, az érzékszervek bevonásával történő vizualizáció, a mantra módszereit. A dolgok pozitív végkimenetelében való erős hit stresszcsökkentő, stresszoldó hatással bír. Az elmélyülés pillanatában  is elengedhetetlen a nyugodt légzés és ezzel egyidőben az érzelmek tudatosítása, valamint a koncentráció. A pozitítv végkimenetelre, a kedvező eredményekre való összpontosítás segít helyrebillenteni az  lelki egyensúlyt, az erősíti az empátia és az elfogadás érzését is.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/relaxacios-technikak-a-stressz-csokkentesere/

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .