Barion Pixel

Meditációval a toleranciáért: 7 egyszerű tipp

Te mennyire vagy toleráns? Kicsit, kicsit sem, vagy nagyon? Hiszed vagy sem de az, hogy mennyire vagy elfogadó másokkal, az sok esetben attól függ mennyire vagy toleráns saját magaddal szemben – hogy  képes vagy-e szemet hunyni a tévedéseid fölött vagy szüntelenül hibáztatod magad a ballépéseidért?  Mert minél inkább ostorozod magad – annál kevésbé leszel türelmes másokkal szemben.

A tolerancia a világ elengedhetetlen része

A tolerancia képességére elengedhetetlenül szükséged van az életed minden területén: a munkahelyeden, a családodban, a párkapcsolatodban, de próbára tehetik a tűrőképességedet az utcán, a villamoson,a buszon. Toleranciát kell mutatnod a vallások, világnézetek, etnikai rétegek és nemzetiségek iránt. Ha nem teszed, akkor intoleráns vagy ami számos  konfliktust okozhat a mindennapjaidban.

De mit jelent a tolerancia valójában? 

A tolerancia nem egyenlő a teljes  elfogadással. A tolerancia elsősorban azt jelenti, hogy bármennyire is nem értesz egyet valakivel, mégis tiszteletben tartod azt a jogát, hogy azt gondoljon, és azt higgyen, amit ő maga helyesnek tart, még akkor is, ha meg vagy győződve arról, hogy téved. De ennek ellenére Te nem fogod az arcába kiabálni a vélt vagy valós igazadat, hanem megpróbálsz beszélgetni, vitázni, érvelni – bízva abban, hogy közösen közelebb kerülhettek az igazsághoz. A tolerancia soha nem a megoldásról, hanem a megoldás közös kereséséről fog szólni. Arról a lehetőségről, hogy mindenki elmondhassa a gondolatait úgy, hogy senkinek se kelljen félnie attól, hogy őszintén beszél.

A tolerancia tanulható 

A tolerancia a kölcsönös megértés és tisztelet alapja, de nem jelenti azt, hogy a másfajta gondolkodással vagy mássággal egyetértesz, vagy követni kezded – ez a fajta türelmesség a mások másságának az elfogadása.

A tolerancia tanulható és tanítandó – és segíthet az előítéletek leküzdésében.

Meditációval a toleranciáért – 7 egyszerű tipp

  1. A meditáció segítségével utasítsd el az erőszak minden formáját!  – az ahimsza – azaz az erőszakmentesség – a jóga  és a meditáció első, és legfontosabb alapelve. Enélkül a jóga  többi elvének gyakorlása szinte lehetetlenné válik a számodra. 
  2. Légy nyitott és kíváncsi mások véleményére!  – a meditáció segítségével megteremtheted a belső békédet – és nem fog zavarni egy új – a tiedtől eltérő nézőpont felbukkanása.
  3. Tanulj önzetlenséget! – a meditáció megtanit arrra az örök igazságra, hogy nem csak az lehet a boldogságod forrása, ha téged szeretnek és megértenek, hanem sokkal inkább az, ha TE magad tudsz szeretni és megérteni másokat, és saját  magadat is.
  4. Legyen önbizalmad!  – a rendszeres meditáció révén olyan önbizalomra tehetsz szert, amivel bátran felvállalod a véleményedet, mert tudod, hogy azok attól még nem vesztik érvényüket, mert mások másként gondolják. A kialakított belső harmóniát nem veheti el tőled senki.
  5. Uralkodj az érzelmeiden! – a meditációid hatására javul a konfliktustűrő-képességed – megtanulod anélkül szemlélni a téged  érő impulzusokat, hogy kénytelen lennél feltétlenül intenzív érzelmi reakciót adni rájuk – azaz higgadtabban reagálsz a konfliktushelyzetek okozta feszültségre. A tolerancia a konfliktuskezelés és -megoldás nélkülözhetetlen kelléke.
  6. Fogadd el önmagad – könnyebben elfogadsz másokat is – a meditáció segít elfogadni önmagad, fejleszti az önértékelésed, önbizalmad  , ami toleránsabbá tesz másokkal szemben is,
  7. Kontrolláld a gondolataidat! – a meditáció az “ itt és most” megélése, az elme lecsendesítése révén -és  a tolakodó, negativ – előítéletekkel teli gondolatok megzabolázásával megértőbbé tesz mások véleményével, problémáival szemben.

Te mennyire vagy toleráns? Ha csak “kicsit” – akkor ideje változtatnod ezen. Kezd magadon – meditálj rendszeresen!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .