Barion Pixel

Meditációvariációk szorongáscsökkentésre

A mai, rohanó és stresszes világunkban egyre több szorongó emberrel találkozhatsz. Még az is lehet, hogy te is sokat feszengsz. Egy egészséges szintű stressz szükséges a mindennapi élethez, hiszen ez az, ami előrébb visz bennünket az életben, ez ad egyfajta löketet a teendőink elvégzéséhez. Azonban a stressz krónikussá is válhat, ami először a lelket, aztán a testet betegíti meg.

Mégis mit tehetsz annak érdekében, hogy eredményesen vezesd le a benned lévő feszültséget? Alább olyan meditációs tippekről olvashatsz, amelyek sikeresen rángathatnak ki a stressz mély mocsarából, hogy aztán oldottan és vidáman állj elébe az előtted tornyosuló akadályoknak, feladatoknak.

  1. Fókuszálj a légzésedre!

Naponta legalább 3-5 alkalommal végezd el a következő gyakorlatot annak érdekében, hogy az életed mihamarabb stresszmentessé váljon. Először keress egy olyan helyet, ahol nyugodtan elvégezheted a következő meditációs gyakorlatot.

Ülj le egy kényelmes székre, ha teheted, vedd le a cipődet is. Csukd be a szemed és söpörj ki minden idegesítő és zavaró gondolatot, érzelmet az elmédből. A következő percekben csak és kizárólag a légzésedre koncentrálj.

Vegyél egy mély lélegzetet az orrodon keresztül, közben számolj el ötig. Majd engedd ki lassan a levegőt a szádon át. Most azonban minimum tízig számolj el magadban. Ismételd meg a gyakorlatot legalább öt alkalommal.

Ha végeztél, gondolj valami szépre és jóra, és ezekkel a pozitív gondolatokkal hagyd el a szobát, ahol a gyakorlatot végezted.

  1. Szkenneld le a tested!

Ez a meditációs technika egy nagy kedvenc Sok esetben azért vagy stresszes, mert valamilyen testrészeddel nem vagy elégedettek, vagy azt gondolod, hogy valamely testrészed nem egészséges és ez feszültséget generál benned.

A pozitív gondolatok azonban gyógyítanak. Helyezkedj el kényelmesen egy széken és hunyd le a szemed. Majd tapogasd le a tudatoddal az egész testedet a homlokodtól kezdve, egészen a lábujjadig.

Közben koncentrálj a pozitívumaidra és lélegezz mélyeket. Ez a gyakorlat megtanít arra, hogy szeresd a tested, fogadd el önmagad, erősítsd magadban a jót és megbecsüld az egészségedet.

  1. Irányítsd az elmédet!

Biztos hallottad már azt, hogy a gondolatoknak ereje van. Így igaz. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen jellegűek a fejedben helyet kapó érzelmek, érzések és gondolatok.

Amennyiben elhiszed magadról, hogy értékes vagy, akkor hinned kell abban, hogy mások is ekként tekintenek rád. Ha azonban még önmagadat sem becsülöd, akkor nem várhatod el, hogy mások felnézzenek rád.

Bíznod kell önmagadban és le kell győznöd az agyadban tevékenykedő kis ördögöt, aki el akarja hitetni veled, hogy semmit sem érsz. Ne engedd, hogy az elméd győzedelmeskedjen feletted!

  1. Beszélj úgy magaddal, mintha csak egy barátoddal társalognál!

Butaságnak hangozhat, hogy önmagaddal diskurálj, de hidd el, egyáltalán nem az. Nem kell ahhoz több személyiséggel rendelkezni, hogy megvitass magaddal ezt-azt.

Az önmagaddal való tárasalgásnak is gyógyító ereje van, hiszen így könnyebben felismerheted a hibáid, a problémáid és gyógyírt, megoldást is könnyebben találhatsz azokra. A magaddal folytatott párbeszéd növeli a hatékonyságod, amelynek nem csak a munkában, hanem a magánéletben is nagy hasznát veheted.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .