Miért nem jó betegen edzeni?

Amikor valaki elkezd edzeni és végre valahára rákap az ízére, akkor már nehezen lehet eltántorítani a szándékától, hogy azokon a bizonyos edzős napokon lemenjen az edzőterembe, vagy elmenjen futni, kerékpározni vagy éppen úszni.

Ezeket a személyeket nem nagyon lehetséges már elcsábítani, hogy edzés helyett mással töltsék a szabadidejüket, hiszen a rendszeres testmozgás mintegy ritmust és keretet ad az életüknek, és nem szívesen mondanak le a szépen beszabályozott életükről. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen nem azért küzdöttek annyit, hogy hetente egyszer elcsábuljanak, ez akár romba is döntheti az addigi szépen felépített munkájukat.

Sajnos azonban a fanatikusok semmilyen extrémebb helyzetben sem képesek lemondani az edzésről, még az sem tántorítja el őket a testmozgástól, ha betegek és az ágyat kellene nyomniuk, nem pedig a súlyokat.

Pedig betegen nemcsak dolgozni vagy a munkánkat végezni nem kellemes, de a testünket karbantartó gyakorlatok is megerőltetőek, és többet ártunk, mint amennyit használunk vele. A túlzásba vitt edzés még akkor sem egészséges, ha teljesen jól érezzük magunkat a bőrünkben, mert hiszen az immunrendszerünk legyengül, ami szabad utat ad a különféle vírusoknak és fertőzéseknek.

Egy tanulmányból az derül ki, hogy ha hetente több alkalommal legalább 40-50 percet közepes intenzitással edzünk, akkor védelmet élvezhetünk a légúti fertőzésekkel szemben.

Ha valaki lázas, náthás, influenzás vagy vírusfertőzéssel küszködik, akkor a betegség idejére mindenképpen fel kell függesztenie az edzést, és jobban teszi, ha ilyenkor a meleg takaró alatt pihen forró, mézes, gyógyteát kortyolgatva.

Ugyanis az edzés során a vírusok még inkább elszaporodnak, és ez még inkább legyengíti az immunrendszert, ami gyulladásokat generál a szervezetben. Szélsőséges esetben még a szívizom is begyulladhat, és ha ez nincs kezelve, akár még halálos kimenetelű is lehet.

Mi a helyzet akkor, ha a betegség nem hatalmasodott el rajtunk? Ebben az esetben sem lehet edzeni? Ha csak enyhe megfázással küszködünk, akkor lehet ugyan mozogni, de a szokásosnál kisebb intenzitással.

Jól teszed, ha ilyenkor sem mész le azonban az edzőterembe, hanem otthon, a négy fal között mozogsz, ha már annyira nem szeretnél egy-egy edzést kihagyni. Ha azonban egy-két napot kihagysz, még nem dől össze a világ, és abban a pillanatban, ahogy meggyógyultál, már folytathatod is ott az életedet, ahol abbahagytad.

Amennyiben lázas voltál és napokig az ágyat nyomtad, akkor a tünetek megszűnését követően legalább várj még 1-1,5 hetet, míg újra nekivágsz az edzéseknek, és csak fokozatos terhelés mellett kezdd el újra a régi életedet élni.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .