Barion Pixel

Mirhával a meditáció is könnyebbé válik

A szomáliai balzsamfa (Commiphora molmol) a balzsamfafélék családjába tartozik. A belőle előállított anyagot nevezik mirhának. A mirhát már évszázadokkal ezelőtt is használták gyógyászati célokra, de a vallásban, pontosabban az isteni szertartásokon is különleges szerepet töltött be. Egyiptomban balzsamozó szerként alkalmazták és a vallási szertartásokon füstölőként használták, de parfümöket és kozmetikai szereket is készítettek belőle.

Mirhával a meditáció is könnyebbé válik

A mirha alkotóelemei a mézga, a gyanta és az illóolaj. Az illóolaj összetevői a fahéjaldehid, az alfa-pinén, a limonén és a kuminaldehid. A fa őshazája Szomáliában van. A fa csupán tíz méter magas, törzse vastag, levelei aprók, a hegyük viszont szúrós, tüskés. Ugyancsak kicsi virágai zöldes-fehér vagy fehér színekben pompáznak.

A mirhát a népi gyógyászatban mindig is kedvelték, mivel nagyon sok betegséget voltak képesek orvosolni vele. Használták köptetőként, a hasmenés ellenszereként, de gyomorrontás kezelésére is bevetették. Indiában gyulladáscsökkentő hatását ismerték fel, így gyulladásos megbetegedések esetén használták. Ezen kívül az asszonyok is bevetik erős vérzés és a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére. Kínában is gyakran nyúlnak a mirhához, ha sebet szeretnének gyógyítani, aranyeret kívánnak kezelni vagy mozgásszervi panaszokat óhajtanak enyhíteni.

A mirhát napjainkban is lehet alkalmazni szájüregi sebek kezelésére, torokgyulladásra vagy aranyérre. Fertőtlenítő hatása miatt a szájnyálkahártya gyulladását is képes meggyógyítani. Külsőleg lehet alkalmazni sebek gyógyítására és sebek fertőtlenítésére.

A mirhaolaj színe világosbarna vagy zöldes, illata pedig balzsamos, fűszeres. Kicsit hasonlít a gyanta illatára. A mirhaolaj gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A balzsamból készült kivonatot gyakran használják fogkrémek és szájvizek készítésekor. A kozmetikai ipar is felhasználja olyan krémekbe, amelyek a kisebb bőrhibákat és a bőrgombát képesek csökkenteni, megszüntetni. Kisebb sebeket is gyógyíthatunk a segítségével. Adagoljon egy teáskanálnyi sheavajhoz pár csepp mirhaolajat, és tegyen ebből a keverékből a kezelendő felületre.

Köhögés és hörghurut esetén készthetünk belőle mellkasra való kenőcsöt. Szintén sheavajhoz kell a mirhaolajból egy pár cseppet csepegtetni, majd a mellkasra dörzsölni. Az arcbőrt is ápolja. Önmagában nem lehet használni, hanem valamilyen arckrémbe kell belőle keverni egy keveset, vagy pedig más olajjal – jojoba, mandula – keverve szabad csak az arcbőrre felvinni.

Az illóolajat az aromaterápiában is lehet alkalmazni, ugyanis elősegíti az elme kitisztulását, segíti a gondolkodást, így meditáció során is be lehet vetni. Emellett a levegő fertőtlenítésére is alkalmas. Az immunrendszert is képes megerősítetni, ilyenkor aromamécsesbe szükséges néhány cseppet tennünk belőle.

Mivel nem áll rendelkezésre elegendő humán vizsgálat a mirhával kapcsolatban, így belsőleg nem javasolt a fogyasztása. Ha belsőleg szeretné kipróbálni a mirhát, akkor vásároljon olyan terméket, amely tartalmaz mirhaolajat. Várandós hölgyeknek és szoptató kismamáknak még külsőleg sem tanácsos a mirhát használni.

( forrás: https://kezdojoga.hu/blog/mirhaval-a-meditacio-is-konnyebbe-valik/ )

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .