Reggeli meditáció az elme és az emésztőrendszer megóvására

Az, hogy mi történik az agyunkban, az elménkben és a gondolatainkban, nagy hatással van az emésztésünkre is. A stressz, az állandó idegeskedés igenis hatással van a bélrendszerünkben zajló folyamatokra. A legtöbb ember csak akkor figyel fel erre az összefüggésre, amikor a hosszabb ideig fennálló stressz olyan emésztési tüneteket okoz, mint görcs, hasfájás, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés. Az emésztőrendszer mellett hatással van nemcsak az érzelmeinkre, hanem a szellemi állapotunkra is. A reggeli meditáció segíteni tud abban, hogyan óvhatjuk meg elménket és emésztőrendszerünket egyaránt.

Reggeli meditáció az elme és az emésztőrendszer megóvására

A mély lélegzetvétel étkezés előtt nagyban javítja az emésztést, de egyéb megoldások is léteznek az emésztés javítására, illetve a háborgó idegrendszer lecsillapítására.

Ha valaki sokat ül, az gátolja az emésztést. Az étkezés utáni sétát nem véletlenül javasolják a szakemberek, hiszen a mozgás nagyon jót tesz a véráramlásnak és ez jobb közérzetet is biztosít.

A rendszeres testmozgás a bélrendszerre és a bélflóra egyensúlyára is pozitív hatást gyakorol, és ez segíthet csökkenteni a gyomor- és a bélrendszer megbetegedéseit. Milyen mozgásforma javasolt? Az úszás, a tánc, a futás, de természetesen minden olyan sport szóba jöhet, amely jó hatással van a bél perisztaltikájára és csökkenti a mentális feszültséget.

Reggelente sokan nyitják a napot kávéval, pedig ez a legrosszabb, amit csak tehetünk. Ébredés után nem lenne szabad azonnal kikelni az ágyból. Első lépésként először is hálát kellene éreznünk, amiért egészségesek vagyunk. Második lépésként néhány jógapózt kellene elsajátítani, mivel ezek a pozitúrák nemcsak az elmére gyakorolnak pozitív hatást, hanem az emésztést is rendbeteszik. A reggeli tornát pedig mindenkinek legalább egy ötperces meditációval kellene befejezni.

A mély lélegzetvétel szintén kiegyensúlyozó hatással bír az egész szervezetre. Ez lecsillapítja a zavaros gondolatokat és még az emésztésre is pozitívan hat.

A stressz egy nagyon veszélyes dolog, főleg, ha hosszabb ideig fennáll. A hosszú távú feszültség nagymértékben rontja például az irritábilisbél-szindróma (IBS) amúgy sem kellemes tüneteit. A mély légzés azonban segít oldani a feszültséget és segít megnyugodni.

Mindennap találni kell valami örömet az életben, merthogy a jókedv egy erős metabolizáló, amely megnöveli az oxigénszintet és a vér áramlását, csökkenti a kortizol-, illetve az inzulinszintet a szervezetben.

( forrás: https://gyogyszernelkul.com/emeszteskimelo-es-elme-kiegyensulyozo-megoldasok/ )

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .