Barion Pixel

Találd meg a belső nyugalmad!

Az aggodalom, a feszültség és a stressz egyre több ember életébe kúszik be manapság, de muszáj ez ellen védekeznünk, mert a stressznek egészségromboló hatása van, amely sok betegség okozója lehet.

Örökös aggódás az életed? Sokat vagy stresszes és minden apróság miatt képes vagy felidegesíteni magad? Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a nők sokkal feszültebbek, mint az erősebbik nem. A hölgyek nagy hányada állandóan aggódik valami miatt. Legyen az a család, a gyerekek, a megélhetés vagy éppen a munka. És egész egyszerűen képtelenek kontrollt tartani az érzelmeik, érzéseik fölött. Gondolod, hogy te is ebbe a táborba tartozol? Olvasd el az alábbi tüneteket és ellenőrizd, hogy milyen életmódot folytatsz. Nyugodt vagy, vagy inkább a stresszes életet élő emberek csoportjába tartozol?

Milyen jelei vannak, hogy sokkal feszültebb vagy, mint korábban? Gyorsan intézel mindent, mindenhova rohansz. Nem ülsz le nyugodtan étkezni, hanem szinte habzsolsz. Sok kávét iszol, és esténként egyre többször nyúlsz a borospalack után, hogy levezesd a napi feszültséget. Egyre ingerlékenyebb vagy a szeretteiddel és a munkatársaiddal. Sokat szenvedsz a migréntől, gyakran fáj a fejed és a hasad, nincs semmi energiád és állandóan fáradtság gyötör.

Ismerősnek tűnnek ezek a tünetek? Akkor éppen ideje, hogy a tettek mezejére lépj, még mielőtt valamilyen komoly betegséggel kell szembenézned, hiszen a stressz olyan betegségeket képes indukálni, mint például magas vérnyomás, szívbetegség, érelmeszesedés vagy éppen cukorbetegség.

Milyen módon tudod levezetni a benned lévő feszültséget? Erre nagyon alkalmas a jóga, a tai chi és a meditáció. De az autogén tréning is egy csodás módja, hogy a felgyülemlett feszültségtől megszabaduljunk. Az autogén tréninget egy német ideggyógyász, Johannes Schulz dolgozta ki a huszadik században. A tréning lényege, hogy relaxált, ellazult állapotban légy. A gyakorlatot ülve és fekve is lehet végezni. Miközben pihensz, többször egymás után olyan kifejezéseket, mondatokat kell elismételned, amelyek megnyugtatnak és ellazítanak. Ezt a módszer bárhol lehet alkalmazni. Ha úgy érzed, hogy hatalmadba kerít a stressz, akkor ülj le egy székre, lazulj el, hunyd be a szemed és ismételd el többször egymás után a számodra legmegfelelőbb szavakat vagy mondatokat. Ezzel a módszerrel nagyon sok stressztől tudsz megszabadulni. De azt azért tudnod kell, hogy némi feszültségre szükségünk van, hiszen ennek teljesítménynövelő hatása van. Viszont ha folyamatosan jelen van az életünkben a stressz, akkor egy idő után megbetegszünk.

Autogén tréningre bármikor jelentkezhetsz. Tartanak egyéni és csoportos órákat is. Általában nyolchetes kurzusra van ahhoz szükséged, hogy elsajátítsd az alapokat, mert hiszen ez a tréning nem csak abból áll, hogy lefekszel, ellazulsz, és többször elismétled a számodra megnyugtató szavakat és mondatokat. A terapeuta olyan módszereket is megtaníthat neked, amelyek elsajátítása teljesen átrendezi és jó irányba tereli az egész életedet, és megtanítja, hogy vezesd le a feszültséget, így az egészséged megőrzése érdekében teszel lépéseket.

Az első ülésen a helyes testtartást tanulhatod meg, amely abban segít, hogy el tudj lazulni. Ehhez azonban azt is el kell sajátítanod, hogyan lazítsd el az izmaidat, mert sok esetben ez okozza a stresszt, és minél idegesebb vagy, az izmaid annál jobban begörcsölnek, megfeszülnek. Ahogy telnek a hetek, úgy egyre több dolgot tanulhatsz meg ezen a tréningen. Többek között megtanulsz a saját testeden is uralkodni és még a légzésedet is befolyásolhatod, hiszen a helytelen légzés miatt is érezheted magad feszültnek és idegesnek.

A megtanult módszereket aztán bármikor alkalmazhatod az életben, így egyre kiegyensúlyozottabbá válsz, és ez a testi és lelki egészségedre egyaránt pozitívan fog hatni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .