Barion Pixel

Hogyan fejleszti a meditáció a gondolkodásmódodat?

Az emberi agy az evolúció csúcsteljesítménye – rejtélyes, különleges, bonyolult és intelligens. Az agy a gondolkodás helye és az egész szervezeted irányító központja. Innen származik minden  gondolatod, hited, emléked, hangulatod, érzelmed. A gondolkodás  képessé tesz a problémák megoldásához vezető út megtalálására, következtetések levonására és a véleményed megindokolására. A gondolkodásod az, ami olyanná teszi az életed – amilyen, boldoggá vagy éppenséggel boldogtalanná.

A sikeres, boldog élet a gondolkodásmódodtól függ

Hiszed, vagy sem, de a meggyőződéseid és gondolataid azok, amelyek a cselekedeteidet formálják , és ezáltal az eredményeidet  nagymértékben befolyásolják.  

Kétféle gondolkodásmód létezik:

  • a „rögzített (vagy fix) gondolkodásmód”–   ami azt feltételezi, hogy a karaktered, az intelligenciád és a kreatív képességeid statikus adottságok, amelyeken semmilyen módon sem tudsz változtatni – vagyis a sikered örökölt intelligencia gyümölcse. Legfontosabb  feladatának , a kudarc elkerülését tartja. Lényegében ez a beletörődés gondolkodásmódja.
  • Ezzel szemben a „növekvő gondolkodásmód” a fejlődésre, a gyarapodásra alapoz, és a kudarcot nem a sikertelenség bizonyítékaként könyveli el, hanem ugródeszkaként a fejlődéshez és meglévő képességeid tökéletesítéséhez – egy folyamatos tanulási folyamat révén. Az olyan emberi tulajdonságok, mint az intelligencia és a kreativitás, és a kapcsolatok, mint a szerelem és a barátság, erőfeszítéssel és tudatos gyakorlással fejleszthetők. 

Már  fiatal korban sem mindegy, hogy a  két gondolkodásmód közül melyiket sajátítod  el , mert ez lesz a  mozgatórugója a viselkedésednek, a sikereidnek és kudarcaidnak, és meghatározza a boldogságodat.

Szerencsére a gondolkodásmód fejleszthető – meditációval

Ha folyamatosan negatívan gondolkodsz és stresszelsz, akkor az agyad ezt tanulja meg, ez ahhoz vezet, hogy egyre jobban fogsz stresszelni, és egyre többször fogsz negatívan gondolkodni. Az agyad  visszatükrözi azt, amilyen módon nap mint nap gondolkodsz, viselkedsz – azaz a gondolataid, a hozzáállásod és cselekedeteid jelentős szerepet  játszanak az agyad szerkezetének alakulásában. Mivel az agyadat folyamatosan „programozod”- ebből következik, hogy  a meditáció segítségével akár  „újra is programozhatod”, így a régi negativ berögződéseid átírhatóak lesznek.

Hogyan fejleszti a meditáció a gondolkodásmódodat?

Rendszeres meditációval :

  • megtanulhatod hogyan tudsz jelen lenni, az “itt és most” pillanatát megélni, odafigyelni, kikapcsolni, pozitívan gondolkodni, ellazulni.
  • megnő a  döntéshozatali képességed ,ahogy a veszéllyel való szembesülés sem vált ki olyan heves reakciót belőled mint korábban 
  • megváltoznak  azok a negatív gondolkodási minták,amelyek eddig hátráltattak 
  • növelheted  a hatékonyságodat, 
  • segít a stressz hatékonyabb kezelésében, így a stressz káros pszichés és testi hatásainak, illetve a kiégésnek megelőzésében. 
  • tudományosan bizonyított, hogy az aktív és hatékony stresszkezelés következtében könnyebbé válik az elalvás, javul az alvásminőséged 
  • csökken a stresszhormonok termelődése, így mérhetően csökken a vérnyomás is
  • nő az  önismereted és a saját érzelmeid jobb megértése miatt fejlődik az önkontrollod és szociális kapcsolatok kialakításának készsége is
  • egy olyan új szemléletre tehetsz szert, amelynek segítségével képes leszel a saját gondolataid és életfolyamataid befolyásolására, jó irányba terelésére
  • növeli a figyelmedet, szabályozza az érzelmeidet, csökkenti a  szorongásodat 
  • a légzésedre figyelve sikerül rendet raknod az elmédben. Ez pedig segíteni fog abban, hogy a céljaidra összpontosíthass
  • növeli a tudatosságot
  • segít felismerni és elengedni a tudatalatti korlátozó hiedelmeidet
  • megtanít pozitívan gondolkodni – 
  • megtanít hálásnak lenni: a sikeres gondolkodásmód erősítéséhez a a hála is hozzájárulhat. Amikor értékelni kezded azt, amid van, akkor megerősíted a pozitív gondolatokat az életedben. 

A gondolataid és az ezekhez kapcsolódó érzelmeid meghatározzák az életedet- ez lesz a valóságod. Ha kell változtass a gondolkodás módodon – és ehhez  hívd segitségül a meditációt.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .