Tavaszi méregtelenítés az élet tisztításához

A méregtelenítés kifejezés kissé erősnek tűnhet, de ez az egyik legjobb módszer az elméd, a tested és a szellemed rendszeres tisztítására.  A méregtelenítés komoly üzletággá nőtte ki magát az utóbbi években. A különböző irányzatok és módszerek speciális gyakorlatokat és diéták sokaságát javasolják a testben felhalmozódott méreganyagoktól való megszabadulásra.

Tavaszi méregtelenítés az élet tisztításához

A piac napjainkra telítődött az azonnali hatást ígérő csodapirulákkal és az egyszeri csodakezelésekkel. Bár nagyon csábítóan hangzanak, még is jobb kétkedéssel fogadni ezeket az eladás-orientált marketingfogásokat.

Az igazság az, hogy a testnek veleszületett méregtelenítő rendszere van, amely folyamatosan végzi a dolgát.

A tüdő, a bőr, a vesék és a máj egyik funkciója, hogy megtisztítsák a szervezetet a szennyeződésektől. Testünk naponta üríti a nemkívánatos méreganyagokat anélkül, hogy  ez tudatosulna. Ennek oka a test fedélzeti intelligenciája, amelyet ojasnak hívnak.

Az ayurvéda tanításai szerint ojas nélkül nincsen élet. Az ojas felelős az élet fenntartásáért, az erőért, az egészségért és központja maga a szív. Az ojas adja valamennyi alapszövet (vérplazma, vér, csont, zsír, izom, csontvelő, szaporító folyadék: pete és sperma) lényegét.

Problémák merülnek fel azonban akkor, ha a helytelen életmód meggyengíti az ojas folyamatos áramlását, mivel az annak feladata, hogy a test információ- és energiaáramlásának  a test-lélek-szellem harmóniájának fenntartása.

A következő módszerek és gyakorlatok segítenek a méreganyagok eltávolításában.

Meditálj!

A meditáció az öntisztulás alapvető eszköze. Amikor elméd nyugalomban van, a mentális tevékenységek viharos, kaotikus örvénye csökken, lehetővé téve a tisztulási folyamat kialakulását. A gondolatok közötti csend, a tiszta tudatosság állapota megtisztítja az elmét az ártalmas gondolatoktól.  Minél több időt töltesz ebben a csendben annál nagyobb tisztaságot hoz az életedbe.

Pranayama-Jógikus légzáskontroll

A prána, vagyis az ősi életerő, sokféle forráson keresztül jut be a testbe.  A prána a táplálékban is megtalálható, ezért fontos, hogy egészséges, teljes értékű táplálékot fogyasztása. A prána  céltudatos irányítása által nő a vitalitás, méregteleníti a szervezetet, immunrendszer erősödik, valamint elérhető a belső béke, az ellazultság és a szellemi megtisztultság állapota.

Méregtelenítés jóga ászanákkal

A test nyirokrendszere olyan szövetek és szervek kulcsfontosságú hálózata, amely segít megszabadulni a méreganyagoktól, és egyéb, nem-kívánatos lerakódásoktól szennyeződésektől. A keringési rendszerrel ellentétben azonban a nyirokrendszernek nincs pumpája. A nyirokrendszer és a mirigyek váladékainak megfelelő  áramlása rendszeres testmozgással biztosítható.

Ennek tökéletes eszköze a jóga ászanák (pózok) gyakorlása. A rendszeres hajlítás, csavarás, kiterjesztés, összehúzás és a légzés egy sor alapvető jógapózon keresztül nagyszerű módszer lehet a nyirokrendszer által végzett méregtelenítési folyamat támogatására.

Használ orrtisztító kannát

Akár a pranayama gyakorlása során, akár a természetes légzés során, az orr természetes szűrőként viselkedik és párásítja, felmelegíti, megszűri az orrjáratba bejutó levegőt ezáltal a különböző szennyező anyagok, pollen, por, baktériumok vagy allergének felhalmozódhatnak az orr- és a sinus-járatban.

Az orrmosó, orrtisztító kanna (Neti Pot) speciális jóga eszköz. Az orrmosás eltávolítja a váladékot, szennyeződéseket, az orrjáratokból és az üregekből is, ezzel elősegítve a levegő akadálytalan áramlását. Segít a légúti betegségek kezelésében és megelőzésében is. Enyhíti az allergia, a megfázás számos tünetét.

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot!

Vizet inni, pláne sokat, nem olyan nagy élmény. Pedig a megfelelő folyadékbevitel átmossa a testet, méregtelenít, rugalmassá és szép színűvé teszi a bőrt és javítja a közérzetet. Az emberi test háromnegyede víz és szinte az összes biokémiai folyamat egy keskeny hidratációs ablakon belül zajlik, ezért kiemelkedően fontos, friss, tiszta vízfogyasztás a nap folyamán.

Ezen kívül, az Ayurveda azt ajánlja, hogy a nap folyamán rendszeresen kortyolgass meleg vizet. A meleg víz elősegíti az anyagcserét, így könnyebben távoznak a méreganyagok a testből.

Érzelmi detox

A harag, a sérelmek, a stressz olyan pszichológiai és érzelmi méreganyagok, amelyek káros hatással vannak a szervezetre. A káros mentális és érzelmi állapot felismerése az első hatalmas lépés a méregtelenítésben. Akár egy gondoskodó barát, egy pozitív érzelmeket felszabadító gyakorlat, vagy éppen egy hagyományos beszélgetés-terápia révén, segíthet megszabadulni a kártékony gondolatoktól és eljutni érzelmi felszabadultság állapotába.

Ezek a módszerek elősegítik a folyamatos méregtelenítést és a test-lélek-szellem harmóniáját, letisztultságát, amely elősegítik a test öngyógyító képességét.

( forrás: https://kezdojoga.hu/blog/tavaszi-meregtelenites-az-elet-tisztitasahoz/ )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)