Barion Pixel

Tavaszi méregtelenítés az élet tisztításához

A méregtelenítés kifejezés kissé erősnek tűnhet, de ez az egyik legjobb módszer az elméd, a tested és a szellemed rendszeres tisztítására.  A méregtelenítés komoly üzletággá nőtte ki magát az utóbbi években. A különböző irányzatok és módszerek speciális gyakorlatokat és diéták sokaságát javasolják a testben felhalmozódott méreganyagoktól való megszabadulásra.

Tavaszi méregtelenítés az élet tisztításához

A piac napjainkra telítődött az azonnali hatást ígérő csodapirulákkal és az egyszeri csodakezelésekkel. Bár nagyon csábítóan hangzanak, még is jobb kétkedéssel fogadni ezeket az eladás-orientált marketingfogásokat.

Az igazság az, hogy a testnek veleszületett méregtelenítő rendszere van, amely folyamatosan végzi a dolgát.

A tüdő, a bőr, a vesék és a máj egyik funkciója, hogy megtisztítsák a szervezetet a szennyeződésektől. Testünk naponta üríti a nemkívánatos méreganyagokat anélkül, hogy  ez tudatosulna. Ennek oka a test fedélzeti intelligenciája, amelyet ojasnak hívnak.

Az ayurvéda tanításai szerint ojas nélkül nincsen élet. Az ojas felelős az élet fenntartásáért, az erőért, az egészségért és központja maga a szív. Az ojas adja valamennyi alapszövet (vérplazma, vér, csont, zsír, izom, csontvelő, szaporító folyadék: pete és sperma) lényegét.

Problémák merülnek fel azonban akkor, ha a helytelen életmód meggyengíti az ojas folyamatos áramlását, mivel az annak feladata, hogy a test információ- és energiaáramlásának  a test-lélek-szellem harmóniájának fenntartása.

A következő módszerek és gyakorlatok segítenek a méreganyagok eltávolításában.

Meditálj!

A meditáció az öntisztulás alapvető eszköze. Amikor elméd nyugalomban van, a mentális tevékenységek viharos, kaotikus örvénye csökken, lehetővé téve a tisztulási folyamat kialakulását. A gondolatok közötti csend, a tiszta tudatosság állapota megtisztítja az elmét az ártalmas gondolatoktól.  Minél több időt töltesz ebben a csendben annál nagyobb tisztaságot hoz az életedbe.

Pranayama-Jógikus légzáskontroll

A prána, vagyis az ősi életerő, sokféle forráson keresztül jut be a testbe.  A prána a táplálékban is megtalálható, ezért fontos, hogy egészséges, teljes értékű táplálékot fogyasztása. A prána  céltudatos irányítása által nő a vitalitás, méregteleníti a szervezetet, immunrendszer erősödik, valamint elérhető a belső béke, az ellazultság és a szellemi megtisztultság állapota.

Méregtelenítés jóga ászanákkal

A test nyirokrendszere olyan szövetek és szervek kulcsfontosságú hálózata, amely segít megszabadulni a méreganyagoktól, és egyéb, nem-kívánatos lerakódásoktól szennyeződésektől. A keringési rendszerrel ellentétben azonban a nyirokrendszernek nincs pumpája. A nyirokrendszer és a mirigyek váladékainak megfelelő  áramlása rendszeres testmozgással biztosítható.

Ennek tökéletes eszköze a jóga ászanák (pózok) gyakorlása. A rendszeres hajlítás, csavarás, kiterjesztés, összehúzás és a légzés egy sor alapvető jógapózon keresztül nagyszerű módszer lehet a nyirokrendszer által végzett méregtelenítési folyamat támogatására.

Használ orrtisztító kannát

Akár a pranayama gyakorlása során, akár a természetes légzés során, az orr természetes szűrőként viselkedik és párásítja, felmelegíti, megszűri az orrjáratba bejutó levegőt ezáltal a különböző szennyező anyagok, pollen, por, baktériumok vagy allergének felhalmozódhatnak az orr- és a sinus-járatban.

Az orrmosó, orrtisztító kanna (Neti Pot) speciális jóga eszköz. Az orrmosás eltávolítja a váladékot, szennyeződéseket, az orrjáratokból és az üregekből is, ezzel elősegítve a levegő akadálytalan áramlását. Segít a légúti betegségek kezelésében és megelőzésében is. Enyhíti az allergia, a megfázás számos tünetét.

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot!

Vizet inni, pláne sokat, nem olyan nagy élmény. Pedig a megfelelő folyadékbevitel átmossa a testet, méregtelenít, rugalmassá és szép színűvé teszi a bőrt és javítja a közérzetet. Az emberi test háromnegyede víz és szinte az összes biokémiai folyamat egy keskeny hidratációs ablakon belül zajlik, ezért kiemelkedően fontos, friss, tiszta vízfogyasztás a nap folyamán.

Ezen kívül, az Ayurveda azt ajánlja, hogy a nap folyamán rendszeresen kortyolgass meleg vizet. A meleg víz elősegíti az anyagcserét, így könnyebben távoznak a méreganyagok a testből.

Érzelmi detox

A harag, a sérelmek, a stressz olyan pszichológiai és érzelmi méreganyagok, amelyek káros hatással vannak a szervezetre. A káros mentális és érzelmi állapot felismerése az első hatalmas lépés a méregtelenítésben. Akár egy gondoskodó barát, egy pozitív érzelmeket felszabadító gyakorlat, vagy éppen egy hagyományos beszélgetés-terápia révén, segíthet megszabadulni a kártékony gondolatoktól és eljutni érzelmi felszabadultság állapotába.

Ezek a módszerek elősegítik a folyamatos méregtelenítést és a test-lélek-szellem harmóniáját, letisztultságát, amely elősegítik a test öngyógyító képességét.

( forrás: https://kezdojoga.hu/blog/tavaszi-meregtelenites-az-elet-tisztitasahoz/ )

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .