A mindennapi hálaadás ereje

Hálásnak lenni olyan különleges, erős és átható érzés, amit nagyon nehéz szavakkal jellemezni. Jelenthet mélységes örömöt, ami egy elért siker után tölti be a lelkedet; vagy azt a benned szétáradó nyugalmat, és belülről fakadó finom melegséget, amely teljes egészében eláraszt. Ha megtapasztaltad már – pontosan tudod, hogy ennek az érzésnek mennyi pozitív hatása van, ha nem, akkor nincs vesztegetni való időd: igyekezz minél hamarabb átélni. Szerencsére a hála tanulható és gyakorolható.

Mi a hála?

Ha hálás vagy, akkor értékeled azokat a dolgokat, amelyek valamilyen formában a javadat szolgálják. Nézz körül:mindenhol ott a lehetőség a hálára. Hálás lehetsz magáért a létezésedért, a családodért, munkádért, barátaidért, az álmaidért, tehetségedért – , még a rossz dolgokban is hiszen meg kellett őket tapasztalnod ahhoz, hogy fejlődhess.

Miért lennék hálás, ha semmi jó nem történik Velem?

Pontosan emiatt a hozzáállás miatt. A sok stressz, az állandó munka, a kifogyhatatlannak tűnő problémák, és a fojtogató elvárások közepette egyre inkább elfelejted hogy mire való az életed. Csak a rosszat látod, és elfelejtesz köszönetet mondani és hálásnak lenni azért amid van. Pedig a szeretet mellett a hálának van a legnagyobb ereje: Ha megbecsülöd amid van, és hálával gondolsz rá, akkor az élet egyre nagyobb dolgokkal ajándékoz meg.
Jó ha tudod, hogy a hálaadásnak tudományosan is bizonyított, valódi, érzékelhető előnyei vannak:
javul a testi és a mentális egészségi állapotod
segít a függőségek és a depresszió leküzdésében
javul a közérzeted
könnyebben alszol el, nem lesznek alvásproblémáid
csökken a stressz-hormonok szintje a szervezetedben
empatikusabbá és toleránsabbá válsz
nő az önbecsülésed
fejlődik a személyiséged
segít az “itt és most” megélésében
megváltoztatja a gondolkodásmódodat – semlegesíti a negatív érzéseket
pozitív irányba változik az értékrended és a világnézeted
kiűzi a boldogtalanságot az életedből

A hála tanulható

Akár kezdő, akár gyakorlott jógázó vagy tudod, hogy a jógában a legfontosabb az önfegyelem, az értelem irányítása, a gondolatok megfelelő kiválasztása. Ez a tudatosság lehetővé teszi a számodra, hogy mintegy átprogramozd az elméd arra, hogy a Téged érő számtalan inger közül minél többször észrevegye a jó dolgokat. A hála is ugyanúgy megváltoztathatja az életedet, mint a pozitív gondolkodás. Légy hálás az apró dolgokért, cserébe képessé válsz a nagyobb dolgok befogadására. Ne arra fókuszálj amid éppen nincs,- amit szeretnél, de nem lehet a Tied- , mert ez a hozzáállás csak elégedetlenséget eredményez. Ne panaszkodj, ne siránkozz, ne a hiány-elmélet szerint élj, mert ez boldogtalanná tesz. Ehelyett értékeld és légy hálás mindazért amid van, a jelen pillanatot.

Vezess hálanaplót!
Eleinte kicsit furcsának tűnik majd minden este leírni mi az az 5 dolog ami miatt aznap hálás voltál, de idővel a jó élmények újbóli felidézése fokozni fogja a hála érzését benned. Boldogabbá és egészségesebbé tesz, mert pozitiv érzéseket vált ki, megelégedettséget, örömöt, reményt ad, teljesebbnek érzed majd a jelenedet és biztatóbbnak a jövődet.
A hála nem fogja eltüntetni a problémáidat, a veszteségeidet, az életed tragédiáit, DE nem enged végképp elmerülni a negativitásban. Növeli a pszichés megküzdés esélyeit a nehéz időkben, segítségével megláthathatod életed romjai között azokat a láthatatlan kapaszkodókat, amelyek még megmaradtak, amelyek még működnek – amelyekből építkezhetsz.
Engedd, hogy a hála ereje megváltoztassa az értékrendedet, a látásmódodat, tedd elégedettebbé, teljesebbé az életed – légy hálás mindenért, amid van, és űzd el a boldogtalanságot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .