Az ég a föld nélkül vajon elképzelhető lenne-e?

A tradicionális indo-tibeti gyógyászatban a pszichoterápia kérdései elsősorban a jóga értelmezésével függenek össze. A jóga elmélete és gyakorlata ezelőtt orvosi módszernek számított. Sokan ma is úgy tekintenek a jógára, mint a pszichoterápia egy speciális fajtájára, amelynek célja a pszichikum eredeti állapotának a helyreállítása. – írta fél évszázada a Szent Pétervári Egyetem egyik orosz nyelvű tanulmányában Sz. A. Gurevics doktor.

A jóga a test és a szellem orvossága, holisztikus módszer, azaz az ember egész lényének nyújt gyógyírt.

A jóga nem egyéb, mint az értelmi út, a gondolkodás tudatos irányítása, amely áthidalja a látszólag áthidalhatatlan szakadékot a tudatfölötti és a tudatalatti, az ésszerű és az érzésben gyökerező világ közt. – írta még a szocializmus előtt Baktay Ervin.

A nyugati gondolkodás egyik tartozéka az ellenpontozás: mindent valaminek ellenében definiálunk: jó és rossz, hideg és meleg – folytonos a szembeállítás.

Ezzel szemben a keleti gondolkodás összeköt: az ég a föld nélkül vajon elképzelhető lenne-e? – kérdezik a jógamesterek.

Mikor a nyugati ember szétválasztja a testet az értelemtől és annak külön-külön fejlesztésére, gyógyítására törekszik, olyankor túlfeszíti az egység természetes kereteit. Ez az aránytalan fejlesztés mindkét rész kóros elváltozásaihoz vezet és ezt ma már tudják az orvosok is.

Egy kizárólag a test fejlesztésére koncentráló rendszer – nevezzük mondjuk „edzéstervnek” – eleve hibás feltevésből indul ki, mondván a testet lehetséges a szellemtől külön is fejleszteni.

Ilyenkor azonban eltekintünk attól a ténytől, hogy a mozgáskoordináció is a tudás egy fajtája, melyért szellemi működésünk, az idegeinken keresztül áramló szabályos üzenetváltások a felelősek.

A test és szellem kapcsolatában fennálló eltérések, koordinációs problémákat eredményeznek, melyek egyensúly vesztéshez, hiányos, és egészségügyileg is megkérdőjelezhető mozgáshoz vezetnek és balesetveszélyesek.

Az így szerzett testi elváltozások az idegek, az elme és a test közötti információáramlás csatornáit is blokkolják, létrehozva ezzel különféle bántalmakat és kóros elváltozásokat.

Ugyanez igaz a szellemre is. Egy diszfunkcionális testben a szellem sem képes hatékonyan működni. A testi állóképesség hiánya az elmét is ellustítja.

Az elmúlt években német kutatók rávilágítottak arra, hogy azok a mozgásformák, melyek a testet és a szellemet egyaránt igénybe veszik, koncentrációt, egyensúlyozást igényelnek, segítenek az öregedési folyamatokat lelassítani és akár meg is állíthatják őket.

Ezeket a mozgásformákat kognitív mozgásnak nevezzük, ilyen a jóga is. A jóga ezek mellett tartalmaz légző és meditációs gyakorlatokat is. Ezek a gyakorlatok lenyugtatják a testet és az elmét, segítenek abban, hogy az adott pillanatra koncentrálhassunk.

A jóga a test és a szellem orvossága, de ez a módszer nem csak betegeknek szól. Preventív jellegénél fogva, segít a normál funkciók megőrzésében és készségeink fejlesztésében is.

Így erősen fejleszti egyensúly érzékünket is. Az egyensúly fejlesztése jótékonyan hat a memóriánkra és a közérzetünkre – állítják a téma német kutatói.

Talán sosem volt akkora szükség a jógára, mint a mai modern társadalmakban, ahol folyamatos szellemi impulzusok érnek minket, miközben kevesebbet mozgunk, mint valaha.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .