Galambosné Varjú Blanka – Olyan belső békét tudok teremteni a meditációval, ami felülír mindent

Galambosné Varjú Blanka 72 éves, aktívan dolgozik a segítő szakmában, mint mentálhigiénés szakember, családterapeuta és pszichodráma-vezető. Nagyon szereti ezt a munkát, amelyhez harmonikus magánélete nyújt biztos hátteret. Az elmúlt időszakban volt egy súlyos gerincbetegsége, és az is kiderült, hogy Parkinson-kóros. Gyógykezelésének szerves részévé vált a jóga és a meditáció, mindezek eredményeként: köszöni szépen, nagyon jól van. 

– Mikor és milyen formában találkoztál először a meditációval? 

– Ez már nagyon régen történt. Amikor mentálhigiénés képzésre jártam, az intenzív hétvégeken került elő a relaxáció és a meditáció, így a fogalmakkal tisztában voltam. Komolyabban akkor kezdtem el érdeklődni a meditáció iránt, amikor pár éve elkezdtem jógázni az Ízisz Jóga Stúdióban. Nagyon megfogott a jóga filozófiája, annak a végtelen szabadsága. A jóga nem kéri, hogy bármerre menjek, de mutat egy olyan utat, ami a számomra rendkívül fontos belső békéhez és nyugalomhoz vezet. 

– Mi volt az, ami a meditáció felé fordított téged? 

– Amikor 2018 májusában túlestem a gerincműtéten, már több mint fél éve alig aludtam a fájdalomtól. Kimerültem, depressziós lettem, jött az ilyenkor szokásos kör: antidepresszáns, altató, nyugtató. Pontosan tudtam, hogy ezzel nem oldok meg semmit. Ősszel elmentem életem első jógatáborába, ott tudtam meg Lenkefi Mónikától, hogy indít egy meditációs tanfolyamot – azonnal jelentkeztem. A tanfolyam teljesen átformálta az életem. Az első perctől kezdve mindent nagyon komolyan vettem, mindent elvégeztem, amit Mónika mondott. Este nyolckor minden nap bevonultam a szobámba, és megcsináltam a legkülönbözőbb meditációs gyakorlatokat. A tanfolyam folytatására is jelentkeztem, azt is ugyanolyan komolyan véve, mint az előzőt. Ennek eredményeként sikerült letennem az altatót és a nyugtatót, elmúlt az éjszakai fájdalom és jókat aludtam. Számomra ez bebizonyította, hogy még ebben a nehéz helyzetben is olyan belső békét tudok teremteni a meditációval, ami felülír mindent, felülírja a fájdalmat is. 

– Hogyan tudtad az életed részévé tenni mindezt? 

– Több szinten. Mantrákat hallgatok, és néha énekelek is mindennap, lefekvés előtt. Tudom, hogy ezek akkor is hatnak rám, ha nem értem a szövegüket. Szeretem a gyertyás meditációt, elkezdtem használni a levendulás füstölőt, megtanultam különböző légzéseket. Ha pedig nehéz napom volt, a jóga nidra segít jobban magamra és befelé fókuszálni, teljesen megnyugodni, ellazulni. 

–  Milyen egyéb változásokat hozott számodra a meditáció? 

– Úgy alakult, hogy idén áprilisban Parkinson-kórt diagnosztizáltak nálam. Az is kiderült, hogy ez a betegség már a gerincműtétem előtt is társam volt, azonban a két betegség tünetei teljesen átfedték egymást. A Parkinson-kór azt eredményezte, hogy az étel a kanalamból, de még a számból is kicsurgott, rossz volt az egyensúlyom, a lépcsőn csak kapaszkodva tudtam felmenni, és nem tudtam folyóírással írni. Mára a meditációnak is köszönhetően nincs kézremegésem, nincsenek izomgörcseim éjszakánként, ismét tudok folyóírással írni, visszanyertem a mozgásom szabadságát – jelentősen javult az életminőségem. Még az orvosaim is meglepetten fogadták ezt az eredményt. 

– Mindezek ismeretében kiknek ajánlanád a meditációt? 

– Azoknak, akik olyan munkahelyi stressznek vannak kitéve, hogy még este is a teendőiken pörög az agyuk, és ezért gyakran nyugtatókhoz, altatókhoz nyúlnak. Ajánlom azoknak a kamaszoknak is, akik túlpörögnek, és a kütyüikhez menekülnek, de azoknak az időseknek is, akik lelassultak, hajnalokig rádiót hallgatnak vagy tévét néznek.  Ajánlom továbbá azoknak a betegeknek is, akik fájdalmakkal élnek. Ha a fájdalomra koncentrálnak, az felerősíti a fájdalmat, ha viszont meditálnak, ellazulnak, a fájdalom drasztikusan csökken. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)