Előszó a Jógaoktatók kézikönyvéhez

„A tudásnak kezdete van, vége nincs…”
/BKS Iyengar/

Ez a könyv a 200-500 órás hatha jóga oktatói tanfolyamok segédletéül szolgál. Igyekeztem minden olyan fontos elemet, filozófiai, elméleti és gyakorlati tudást összeszedni benne, amelyet elengedhetetlennek tartok ahhoz, hogy egy jóga gyakorlóból sikeres jógaoktató válhasson.

„Éppúgy, ahogyan az orvostudomány különböző szakterületei nem osztódnak orvostudományokra, a jóga különböző szakterületei sem hozzák létre a jógák sokaságát. Hatha jóga (hatha yoga), laja jóga (laya yoga), náda jóga (nāda yoga), mantra jóga (mantra yoga), kundalini jóga (kundalinï yoga) és így tovább – ezek eltérő hangsúlyok csupán, melyek célja, hogy támogassák az emberi személyiség különböző területeinek tökéletesedését a törekvő fejlődésének különböző szintjein. „ /A hatha jóga filozófiája -Swami Veda Bharati/

Mivel magam is ezt az elvet vallom – legyen bár milliónyi irányzat modern korunkban – a JÓGA tudománya mégiscsak EGY, ezért szándékosan nem jelöltem meg tradíciót, vagy irányzatot. Bár személy szerint a tanfolyamaimon az Ashtanga-Vinyasa stílusra fektetem a hangsúlyt, igyekeztem a könyv tartalmát – egy-egy rövidebb fejezet kivételével – úgy alakítani, hogy széleskörű jógafilozófiai ismereteket adjon hangsúlyeltolódások nélkül.

Így bármilyen alaptanfolyam hasznos forrása lehet a specializált oktatás vagy irányzat választása mellett.

A könyv szintén nem tartalmazza a jóga anatómiai ismereteket a terjedelem miatt, ehhez szintén érdemes külön forrásanyagot választani egyéni szükségletek és tanfolyam szerint.

A könyv szerkesztéséhez, bizonyos fejezetek fordításához, megírásához számtalan forrást használtam, melyeket a bibliográfiában tüntettem fel.

Azonban nem engedhetem e kiadványt útjára anélkül, hogy hálát ne adjak a sorsnak, amiért Ausztráliába vitt utazásaim során újra rátaláltam a jóga útjára és számos kiváló oktatóra.

Köszönettel tartozom mindenkinek, akiktől valaha is tanulhattam az elmúlt 17 évben, mégha csak egy alkalom, egy hét vagy pár hónap erejéig is: Katie Manistasnak a Jivamukti iskola vezetőjének, Manju Joisnak, Shandor Remetének, Donna Farhinak, Alanna Kaivalya-nak, Yogeswarinak és Sean Corne-nak, hogy csak néhány fontosabb nevet említsek a sok közül.

Legnagyobb köszönettel és hálával azonban mégis Master Zhen Hua Yangnak, a Callygraphy Yoga rendszer alapítójának és Simon Borg-Oliviernek, az Ausztrál Yoga Synergy iskola társalapítójának tartozom, akiknek hatalmas tudása, alázatossága, szenvedélye és szeretete nélkül talán ez a könyv, ez az oktatói tanfolyam és az Ízisz Jóga Stúdió sem jöhetett volna létre.

Lenkefi Mónika, Békéscsaba, 2018. november 10.