Meditációs Tévhitek 2 – A helyes meditációhoz a földön kell ülni, lótusz pózban

A legtöbb ember azonosítja a meditáció fogalmát a tökéletes lótuszban ülő jógi képével. A valóság azonban az, hogy az egyetlen igazán fontos tényezője az ülésnek az az egyenes gerinctartás.

Bármilyen egészségügyi, mozgásszervi problémád van, ami megnehezíti a földön ülést, ne erőltesd. Választhatsz egy széket az üléshez, aminek viszonylag függőleges a támlája, mert az segít a hát egyenesen tartásában. 

A következő rövid videóban erről a meditációs tévhitről beszélek.

Ha a földön ülést választod akkor is megtámaszthatod a hátad a falnál, ha szükséges. Használhatsz különböző eszközöket, párnát, felgöngyölt takarót, jógatéglát, vastag könyvet a tartás könnyítésére. Választhatsz különböző pozíciókat az ülésre: pl. sarokülést. Sarokülésben pl. ülhetsz a két sarok közé a földre, esetleg két sarok között egy téglára, párnára. 

Aztán ülhetsz keresztezett ülésben a földön. Itt a sarkak egymással egyvonalba kerülnek a szemérem csont elé és a térdek ideális esetben a padlón vannak. Ha ez nem történik meg, meg kell emelni a csípőt, megint csak egy párnával, hogy a térd ne legyen magasabban a csípő vonalánál. 

Lehet ülni féllótuszban, ha kényelmes, és persze teljes lótuszban is, ha ez könnyed és erőlködésmentes, ez a tartás azonban a legtöbb embernek nem az. 

A kezeket teheted a térdedre, tenyerekkel lefelé vagy felfelé fordítva. Ha a tenyerek felfelé néznek a mutató és hüvelykujjakat érintheted Gyan mudrában. Lehet a két tenyér egymáson az ölben, jobb felül, a hüvelykujjak összeérintve.

Bármilyen pozíciót is választasz a legfontosabb tehát, az egyenes hát és hogy a pozíció legyen kényelmes, hogy testi érzetek ne vonják a figyelmet a meditációról.

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)