Barion Pixel

A koncentráció ereje

Szeretnéd az egész életedet gyökeresen megváltoztatni? Szeretnéd hogy valóra váljanak az álmaid? Akkor itt az ideje, hogy kiaknázd, és megfelelően alkalmazd  azt a képességet, ami benned is ott van! Mi ez a  képesség? A koncentráció.

Mi a koncentráció ?

Koncentráció során a figyelmedet egyetlen dologra irányítod. Minden mást hagyod hogy elhalkuljon, és tudatosan kizárod a figyelmed fókuszából. A koncentrációnak különböző mélységei lehetnek. Figyelmed általában arra korlátozódik, amire éppen irányítod. Minél inkább képes vagy egyetlen dologra koncentrálni a figyelmedet, annál jobban részesévé tudsz válni az adott cselekvésnek vagy a jelen pillanatnak.

Koncentrálj a megfelelő dolgokra

Ha képes vagy megérteni, hogy mennyire fontos a “megfelelő dolgokra” koncentrálni az életedben – az már fél siker! Az életed maga a valóság nemcsak egy próba. Ha sikeres akarsz lenni, akkor arra kell koncentrálnod, amiben jó vagy. Hiszen ha túl sok időt áldozol a gyengeségeidre – azokat erősíted meg. Fókuszálj az erősségeidre – fejleszd őket nap, mint nap, és nézd a világot más szemmel. Természetesen az sem mindegy, hogy egyszerre hány dologra kell figyelned: család, munka, karrier, háztartás, barátok, hivatalos ügyek, stb. A rengeteg teendő szétaprózza az energiáidat, ami a hatékonyság rovására megy – ezért meg kell tanulnod szelektálni közöttük: egyes dolgokat ki kell szervezned (azaz másra kell bíznod), a megmaradókat pedig rangsorolnod kell – így   optimális időbeosztással valóban arra koncentrálhatsz amiben jó vagy.

A koncentráció ereje

A szabály egyszerű: amire koncentrálsz – az teljesül, azt kapod. Ha fogyni akarsz, de egyfolytában arról beszélsz, hogy képtelen vagy akár egy kilót is leadni – akkor az úgy is lesz mindaddig amíg nem kezdesz el a helyes dolgokra fókuszálva gondolkozni, és viselkedni (milyen egészséges ételeket, milyen mennyiségben eszel, mennyit mozogsz stb.). Persze mindez nem fog egyik pillanatról a másikra könnyen menni – a régi beidegződéseket nehéz levetkőzni, ezért folyamatosan erősíteni kell a koncentrációs képességedet!

  • Zárd ki az életedből a hátráltató tényezőket!

Nagyon sok olyan tevékenység van, amit el lehet halasztani, vagy akár el is lehet kerülni. A koncentráció halálát jelentheti a céltalan internet böngészés, a kéretlen e-mailek olvasása, a Tv, az online játékok végeláthatatlan sora.

  • Ha dolgozni kezdesz, akkor dolgozz!

Ne hagyd, hogy bármi vagy bárki eltereljen a munkától.

  • Tervezd meg a napod!

Írd fel különböző színű  papír cetlikre egyenként a teendőidet – pirosra a legfontosabbakat, kékre a kevésbé fontosakat, fehérre a halaszthatóakat. Amikor egy-egy feladattal végeztél – egyszerűen dobd ki a cetlit, idővel – ahogy fogynak a cetlik – látni fogod, hogy milyen eredményes vagy, ami további motivációt jelenthet a számodra.

  • Alakits ki reggeli rutint.

Minél hatékonyabb a reggeli szokásrended, annál koncentráltabb tudsz maradni egész nap. Kezd a reggeleidet egészségesen: mozgással, jógával, meditációval, egészséges ételek fogyasztásával – így fizikálisan és mentálisan is ráhangolódhatsz a sikeres munkavégzésre.

  • Vizualizálj!

Képzeld el milyen érzés lehet elérni a vágyott célt? Mit adna neked? Érezd, lásd, halld – a pozitív  kívánt eredményt, és cselekedj!

  • A koncentrációs képességedet tartsd edzésben!

Olvass, játssz memória játékokat, tanulj, taníts,  meditálj!

Hogyan segít a jóga a koncentráció fejlesztésében?

A jóga rendszerén belül mindehhez több eszköz is a rendelkezésedre áll, például az ászanák gyakorlása. Ezek a gyakorlatok segítenek fejleszteni a kellő tudatosságot és koncentrációt. Megtanítanak arra, hogy a figyelmedet hogyan irányítsd egy vagy akár több pontra anélkül, hogy túlságosan feszültté válnál. A koncentráció fejlesztésének kiváló eszközei még a légzőgyakorlatok és meditációs technikák.  Ez az elmélyült figyelem kihat a tudati állapotodra is, és létrejön egy olyan módosult tudatállapot, amelyet nem külső eszközökkel értél el, hanem a figyelmedet te magad  irányítottad, és tudatosan szűkítetted erre az egyetlen ingerre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .