A koncentráció ereje

Szeretnéd az egész életedet gyökeresen megváltoztatni? Szeretnéd hogy valóra váljanak az álmaid? Akkor itt az ideje, hogy kiaknázd, és megfelelően alkalmazd  azt a képességet, ami benned is ott van! Mi ez a  képesség? A koncentráció.

Mi a koncentráció ?

Koncentráció során a figyelmedet egyetlen dologra irányítod. Minden mást hagyod hogy elhalkuljon, és tudatosan kizárod a figyelmed fókuszából. A koncentrációnak különböző mélységei lehetnek. Figyelmed általában arra korlátozódik, amire éppen irányítod. Minél inkább képes vagy egyetlen dologra koncentrálni a figyelmedet, annál jobban részesévé tudsz válni az adott cselekvésnek vagy a jelen pillanatnak.

Koncentrálj a megfelelő dolgokra

Ha képes vagy megérteni, hogy mennyire fontos a “megfelelő dolgokra” koncentrálni az életedben – az már fél siker! Az életed maga a valóság nemcsak egy próba. Ha sikeres akarsz lenni, akkor arra kell koncentrálnod, amiben jó vagy. Hiszen ha túl sok időt áldozol a gyengeségeidre – azokat erősíted meg. Fókuszálj az erősségeidre – fejleszd őket nap, mint nap, és nézd a világot más szemmel. Természetesen az sem mindegy, hogy egyszerre hány dologra kell figyelned: család, munka, karrier, háztartás, barátok, hivatalos ügyek, stb. A rengeteg teendő szétaprózza az energiáidat, ami a hatékonyság rovására megy – ezért meg kell tanulnod szelektálni közöttük: egyes dolgokat ki kell szervezned (azaz másra kell bíznod), a megmaradókat pedig rangsorolnod kell – így   optimális időbeosztással valóban arra koncentrálhatsz amiben jó vagy.

A koncentráció ereje

A szabály egyszerű: amire koncentrálsz – az teljesül, azt kapod. Ha fogyni akarsz, de egyfolytában arról beszélsz, hogy képtelen vagy akár egy kilót is leadni – akkor az úgy is lesz mindaddig amíg nem kezdesz el a helyes dolgokra fókuszálva gondolkozni, és viselkedni (milyen egészséges ételeket, milyen mennyiségben eszel, mennyit mozogsz stb.). Persze mindez nem fog egyik pillanatról a másikra könnyen menni – a régi beidegződéseket nehéz levetkőzni, ezért folyamatosan erősíteni kell a koncentrációs képességedet!

  • Zárd ki az életedből a hátráltató tényezőket!

Nagyon sok olyan tevékenység van, amit el lehet halasztani, vagy akár el is lehet kerülni. A koncentráció halálát jelentheti a céltalan internet böngészés, a kéretlen e-mailek olvasása, a Tv, az online játékok végeláthatatlan sora.

  • Ha dolgozni kezdesz, akkor dolgozz!

Ne hagyd, hogy bármi vagy bárki eltereljen a munkától.

  • Tervezd meg a napod!

Írd fel különböző színű  papír cetlikre egyenként a teendőidet – pirosra a legfontosabbakat, kékre a kevésbé fontosakat, fehérre a halaszthatóakat. Amikor egy-egy feladattal végeztél – egyszerűen dobd ki a cetlit, idővel – ahogy fogynak a cetlik – látni fogod, hogy milyen eredményes vagy, ami további motivációt jelenthet a számodra.

  • Alakits ki reggeli rutint.

Minél hatékonyabb a reggeli szokásrended, annál koncentráltabb tudsz maradni egész nap. Kezd a reggeleidet egészségesen: mozgással, jógával, meditációval, egészséges ételek fogyasztásával – így fizikálisan és mentálisan is ráhangolódhatsz a sikeres munkavégzésre.

  • Vizualizálj!

Képzeld el milyen érzés lehet elérni a vágyott célt? Mit adna neked? Érezd, lásd, halld – a pozitív  kívánt eredményt, és cselekedj!

  • A koncentrációs képességedet tartsd edzésben!

Olvass, játssz memória játékokat, tanulj, taníts,  meditálj!

Hogyan segít a jóga a koncentráció fejlesztésében?

A jóga rendszerén belül mindehhez több eszköz is a rendelkezésedre áll, például az ászanák gyakorlása. Ezek a gyakorlatok segítenek fejleszteni a kellő tudatosságot és koncentrációt. Megtanítanak arra, hogy a figyelmedet hogyan irányítsd egy vagy akár több pontra anélkül, hogy túlságosan feszültté válnál. A koncentráció fejlesztésének kiváló eszközei még a légzőgyakorlatok és meditációs technikák.  Ez az elmélyült figyelem kihat a tudati állapotodra is, és létrejön egy olyan módosult tudatállapot, amelyet nem külső eszközökkel értél el, hanem a figyelmedet te magad  irányítottad, és tudatosan szűkítetted erre az egyetlen ingerre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)