A progresszív relaxáció 12 előnye

A  stressz természetes velejárója az életnek – folyamatosan jelen van és ébredéstől-elalvásig elkísér minden áldott nap. Ha nem tudod megfelelően kezelni testi-lelki problémák sokaságával kell szembesülnöd. Ha képtelen vagy lazítani, és  a gondolataid most is egyfolytában pörögnek, miközben úgy érzed magad, mint egy pattanásig feszített húr akkor  itt az ideje, hogy megtanuld megtanuld kihasználni a relaxáció előnyeit, és ezzel növelni a stressztűrő képességedet!

Miért kell relaxálni?

A  testi és lelki működésed  dinamikus kölcsönhatásban van egymással: a  stressz okozta feszültség, a belső nyugtalanság, a félelem az izmok megfeszülését vonja maga után.Minél nagyobb a stressz, a félelem vagy a harag okozta pszichés feszültség, annál kifejezettebb az izmok feszülése. Az izomfeszülés idővel olyan további testi tünetek megjelenését okozza mint a  fejfájás, nyak-,váll-, hát-, mellkasi-fájdalom, végtagzsibbadás, ami viszont újabb szorongást generál kialakitva ezzel egy ördögi kört. A folyamat szerencsére megfordítható: ahogy egy rossz érzés vagy gondolat  izom-összehúzódást idéz elő, úgy az izmok tudatos ellazítása visszahat az érzéseidre is. A relaxáció az izomlazítás mellett teljes idegi és lelki ellazulást is eredményez.

Relaxációs technikák

A különféle relaxációs módszerek kiválóan alkalmasak a feszültség, a szorongás kóros köreinek megszüntetésére. Miközben az izmaid ellazulnak, a feszültség, és a félelem elszáll belőled.

A relaxáció, a testi-lelki ellazulás elérése többféle technikával lehetséges:

 • mélylégzés  – a légzés feletti kontroll gyakorlásán keresztül vezet ellazuláshoz. 
 • az autogén tréning-   az egyes testrészekre vonatkozó érzések átélésére szólít fel. 
 • a meditáció-  a koncentráció és elmélyülés állapotában lehetővé teszi a kérdések többirányú, árnyalt megközelítését,feldolgozását. 
 • a jóga önmagad megismerésének útja – célja a test-lélek-szellem egyensúlyának megteremtése,  a belső folyamataidra történő figyelem elsajátításának képessége.
 • progresszív izomrelaxáció – célja a testi állapot tudatosítása, a felesleges izomfeszülés kikapcsolása, az optimális izomtónus létrehozása
A progresszív izomrelaxáció  12 előnye

A progresszív izomrelaxáció technikáját Dr. Edmund Jacobson dolgozta ki az 1930-as években. A technika segítségével módszeresen ellazíthatók a tested izmai, és ezáltal a feszült lelkiállapotodból ellazult, nyugodt állapotba kerülhetsz. Ez a  regionális (testtájak szerinti) relaxáció aktív izom gyakorlatok segítségével tudatosítja benned a feszülés és ellazulás közti különbséget. Lényege hogy  a figyelmedet mindig egy bizonyos izomcsoportra irányítod, megfeszíted az izmokat, majd 5-8 másodperc után hirtelen ellazítod őket, miközben tudatosan figyelsz az izomfeszesség változásaira. A módszer alkalmazása gyors megnyugvást, regenerálódást, és energiával való feltöltődést biztosit. 

Előnyei: 
 1. növeli a vér endorfin szintjét, ami kellemes közérzettel jár
 2. fokozza testi-lelki tűrőképességedet
 3. fokozza a fizikai és pszichés teljesítményt (pl. munkában, sportban)
 4. csökkenti a fájdalomérzetet, enyhiti a krónikus fájdalmakat
 5. ellenállóbbá teszi a szervezetedet a fertőzésekkel, megfázásokkal szemben, erősiti az immunrendszeredet
 6. javítja a légzés hatékonyságát, csökkenti a vérnyomást, a pulzust: egészségesebbé teszi a  vérkeringésedet
 7. normalizálja az anyagcserédet
 8. tompítja az érzelmi – indulati reakcióidat,  a viselkedésed nyugodtabb, meggondoltabb lesz 
 9. csökkenti a szorongás mértékét,
 10. az elalvást könnyebbé, az alvást nyugodtabbá teszi,
 11. pozitívan befolyásolja az olyan pszichés problémákat is, mint amilyen  a pánikbetegség, vagy a depresszió.
 12. Erősíti az asszertivitást (a magabiztos, nyugodt fellépést, önkontrollt)
Hogyan csináld?

A progresszív izomlazítás viszonylag gyorsan és könnyen elsajátítható, pozitív hatása már az első gyakorlat után érezhető, de minél többször alkalmazod, annál hatékonyabb. 

 • Válassz egy csendes helyet, feküdj vagy ülj le kényelmesen, és hunyd be a szemed.
 • Lélegezz mélyen orron keresztül, tartsd egy picit vissza a lélegzetedet majd enyhén szétnyílt ajkainkon keresztül engedd ki teljesen a levegőt. Ismételd ezt meg háromszor. 
 • Folytasd a lassú légzést, miközben szorítsd ökölbe a kezeidet. Feszítsd be mindkét felkarodat is, és tartsd izmainkat néhány másodpercig feszesen.
 • Lazítsd el az izmaidat, és  koncentrálj az izmaidban végbemenő változásokra. Ügyelj arra, hogy az összes feszültség oldódjon a karjaidban. Folytasd addig, amíg meg nem jelenik az a melegség és nehéz érzés, amely a relaxációt követi.
 • Továbbra is lélegezz lassan, és folytasd az izomlazító gyakorlatokat a tested összes nagy izomcsoportján szakaszosan végighaladva. 
 • Az egyes izomcsoportok megfeszítése között tarts félpercnyi szünetet. 
 • Miután ellazítottad a főbb izomcsoportjaidat, tölts pár percet azzal, hogy ezt a békés állapotot átéld.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

Iratkozz Fel Ingyenes Videós Kezdő Meditációs Hírlevelemre MOST!

Kezdd el az otthoni meditációs gyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy 15 videóból álló email sorozatot, melynek segítségével azonnal elkezdheted otthoni meditációs gyakorlásodat. Kérlek, írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. A hírlevélben küldött videókért NEM KELL fizetned. Köszönöm a bizalmadat. Az e-mail-címedet bizalmasan kezelem. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)