Barion Pixel

11 ok amiért érdemes meditálnod, hogy kitisztuljon az elméd

Rend a lelke mindennek – tartja a mondás, és általában mi emberek is ezt valljuk. Lehet, hogy ideig-óráig Te  elviseled a közvetlen környezetedben uralkodó rendetlenséget, de nálad is el fog érkezni az a pillanat, amikor megelégeled a káoszt, és a kezedbe véve az irányítást rendet raksz. Kitakarítasz, helyére teszed a használati tárgyakat, rendszerezed a dolgaidat, és kidobod azokat amelyekre már nincs szükséged.

Tisztaság, rend, komfortosság vesz körül, ami jóleső érzéssel tölt el… De vajon a fejedben is rend van? Mennyire figyelsz önmagadra, a gondolataidban uralkodó kuszaságra – arra, hogy mennyire szolgálják a saját vagy a környezeted boldogságát? 

Mentális lomtár 

Nap, mint nap haszontalan gondolatok foglalják el a helyet a fejedben a friss, és előrébb vivő gondolatok elől: mint ahogy egy régi-elnyűtt ócska ruhákkal teli szekrénybe – a régi ruhák miatt nem férnek be az újak. Ilyenkor kell szelektálni: a régi dolgokat elengedi – helyet teremtve ezzel az újaknak. Hogyan? Meditálással.

Söpörd ki a zavaró gondolatokat meditálással

A “ mentális takaritás” legjobb eszköze a meditálás. Eleinte természetes jelenség, hogy a meditálás hatására úgy érzed, hogy még nagyobb a fejedben a hangzavar – és nemhogy javult-hanem romlott a helyzeted. Viszont rendszeresen meditálva fokozatosan letisztulnak a  gondolataid – és képes leszel megkülönböztetni egymástól azokat a gondolatokat amelyek előrébb visznek, azoktól amelyek hátráltatnak a céljaid és a boldogság elérésében.  A meditáció segíteni fog abban is, hogy a fölösleges negativ gondolatmeneteidet időben leállitsd, és helyettük az építő jellegű gondolatokra koncentrálj. Persze ettől a problémák, a kétségek, a harag, a félelem továbbra is jelen lesznek az életedben  – de megtanulod azokat tudatosan kezelni, és nem eltúlozni a jelentőségüket.

Ismerd fel, és távolítsd el a negatív gondolataidat, önkorlátozó hiedelmeidet, majd ültess pozitív gondolatokat, elképzeléseket, hiteket a tudatos és tudatalatti elmédbe. Élj az “itt és most”-ban, élvezd a jelen pillanatait, és engedd el a múlt sérelmeit.

Mit nyersz mindezzel?

Annak, hogy  a meditációval sikerül a gondolataid között rendet teremtened számtalan előnyét megtapasztalhatod:

  • sokkal több energiád marad azokra a dolgokra, amelyek fontosak a számodra
  • hatékonyabbá válik a problémamegoldó képességed
  • koncentráltabbá válik a figyelmed
  • javul az intuíciós képességed (köznapi értelemben egyfajta belső hang, megérzés)
  • javul a teljesítményed
  • könnyebben tudsz szelektálni a gondolataid között: mi az ami igazán fontos, és mi az amit el kell engedned
  • kiteljesedik a kreativitásod
  • sikerül megteremtened és megélned a belső békét
  • javul a stressz-kezelési képességed
  • megtanulod átélni, megélni a jelen pillanatait
  • nyugodtabbnak, boldogabbnak, teljesebbnek fogod érezni magad

Ha ahhoz, hogy jól érezd magad, rendet teszel a környezetedben, akkor miért ne tennél rendet a gondolataidban is? Meditálj rendszeresen – és szabadulj meg a lehúzó-megbetegítő gondolatoktól!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .