Barion Pixel

6 dolog amire érdemes odafigyelned, ha elszeretnéd kerülni a csontritkulást

A csontritkulás egy nagyon súlyos betegség, amelyet komolyan kell venni. Elsősorban a nők betegsége, mivel a menopauzába lépve megszűnik az ösztrogén nevű hormon védő szerepe, és ezzel sok betegség veszélyeztetheti a hölgyeket, így a csontritkulás is. Alattomos betegségről van szó, mivel a kezdeti stádiumban nem, vagy csak alig okoz tüneteket. Általában a gyakran ismétlődő csonttörések hívják fel rá a figyelmet.

A csontritkulás egyik kiváltója a mozgásszegény életmód. Hozzáértők szerint ha nem használjuk a csontjainkat, elveszítjük azokat. A rendszeres mozgás megnöveli a csontsűrűséget és jelentősen lecsökkenti a csonttörések kockázatát. Már napi 30 perces gyaloglás is csökkenteni tudja a kockázatokat.

Egy kutatásba menopauzába lépő hölgyeket vontak be. Megállapításra került, hogy a változó kór utáni nagymértékű sófogyasztás jelentősen megnövelte a csonttörések kialakulásának a kockázatát. Ilyenkor a vese képtelen kiüríteni a sok sót a szervezetből, ez viszont megakadályozza, hogy a kalcium beépüljön a csontokba, márpedig ez az ásványi anyag nagyon fontos szerepet tölt be a csontsűrűség és a csonttömeg növelésében, illetve azok megtartásában.

A D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni, mivel napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Ha valaki kerüli a napfényt, akkor nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetében, márpedig ez a vitamin szükséges ahhoz, hogy a csontépítő kalcium hasznosulni tudjon.

Sokszor halljuk azt, hogy az elhízás mennyi betegség rizikófaktora lehet. Ez így is van, viszont, ha túl soványak vagyunk, akkor is megnőhet a csontritkulás kialakulásának a kockázata. Ha a BMI-index kevesebb mint 18,5, akkor jelentősen megnőhet ennek a betegségnek a rizikója.

A mértékkel fogyasztott bor még jó is lehet a csontok egészségének. Ha valaki egy-két pohárnál több bort fogyaszt, akkor éppen az ellenkező hatást érheti el. Hiszen a bor és más alkoholos ital is csökkenti a csontsűrűséget. A hölgyek is veszélyben vannak, ha túl sok alkoholos italt fogyasztanak, mivel az alkohol csökkenti az ösztrogénszintet, ami megemeli a csontritkulás kockázatát.

Kutatások igazolják, hogy idősebb személyek esetében a légszennyezettség is megnöveli a csontritkulás és a csonttörések rizikóját.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .