Barion Pixel

7 ok, amiért minden futónak jógáznia is kellene

A futás egy nagyszerű sport, hiszen közben nemcsak szabadnak érezheted magad, de nagyon jó hatással van a testi és lelki egészségre is. Azonban azok, akik futnak, jól teszik, ha elkezdenek jógázni is, hiszen ez pozitívan hat a teljesítményükre és természetesen nem csak arra.

A jóga erősíti az izmokat, így segíti elő a hatékony járást, ez esetben a futást. A jóga a mobilitást is elősegíti, és pozitívan a hat a csontokra, az ízületekre és a mozgásra. Márpedig ha nincsenek ilyen gondjaid, akkor a futással sem lesznek problémáid.

Mentális és érzelmi energiáink korlátozottak. Azonban a jóga szinte rákényszerít arra, hogy a negatív gondolatokkal is foglalkozz és oldd is meg azokat. Így nem futás közben fogsz ezeken agyalni, ami nagyon jó, hiszen így elkerülheted a balesetveszélyes helyzeteket.

A jóga mintegy felkészít a futásra, hiszen a napi testedzésre nemcsak testileg, hanem lelkileg is rá kell hangolódni. Jógázz otthon, például a nappaliban. Lehetőleg néhány órával a futás előtt jógázz harminc vagy hatvan percet, így lélekben is felkészülhetsz a délutáni vagy az esti edzésre.

A jóga megtanít a helyes légzéstechnika elsajátítására, amelynek megint csak hasznát veszed futás közben. Ráadásul a helyes légzésnek stresszoldó, stresszcsökkentő szerepe van, így mindenképpen érdemes rendszeresen jógáznod is.

Jóga közben azokat az izmaidat is megmozgatod, amelyekről nem is gondoltad volna, hogy léteznek. Mivel ezek a kevésbé bejáratott izmok is alaposan meg lesznek dolgoztatva, így kevés az esélye, hogy futás után izomlázzal fogsz szembesülni.

A jóga türelemre tanít, amelynek gyakorlása nagyon fontos futás közben is. A stabil, egyenletes futás fenntartásához is önuralomra van szükséged, amelyet a jóga megtanít neked. A jóga az önbizalmadat is helyreteszi, így, ha a futással komolyabb terveid vannak, azaz versenyeken is akarsz indulni, akkor nagyon jót fog tenni, ha mellette még jógázol is.

A jóga a kitartásra is megtanít. Bizonyára előfordult veled, hogy akartál ugyan futni, de valahogy mégis lebeszélted magad az edzésről. Ha elkezdesz jógázni, ilyen soha többé nem fordulhat elő veled, hiszen a jóga megtanít arra, hogyan ne add fel az álmaidat és ara is, hogyan kötelezd el magad a testedzés mellett anélkül, hogy közben áldozatnak érezd magad.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .