Barion Pixel

Miért hasznos a reggeli nyújtás?

Valld be, biztos nem a reggeli nyújtás az első gondolatod, amikor az ébresztőórád megszólal. Pedig rengeteg egészségügyi előnye van annak, ha nyújtással kezded a napot. A reggelente végzett nyújtógyakorlatok elősegítik a vérkeringés beindítását, de a korai nyújtógyakorlatok abban is a segítségedre lehetnek, hogy az energiaraktáraid újra feltöltődjenek. Sokan kávéval indítják a napot abban bízva, hogy majd ez felturbózza az energiájukat, pedig a nyújtó mozdulatsorokkal sokkal többet tehetsz azért, hogy reggelente friss, üde és energikus legyél.

A nyújtás nemcsak a vérkeringésedet frissíti fel és nemcsak az energiaraktáraidat töltheti fel, hanem növeli az izmok és az ízületek rugalmasságát és nagy szerepe van abban is, hogy ne érezd magad feszültnek. Arról nem is beszélve, hogy egy pillanat elfújja a stresszes állapotodat, mintha az soha nem is létezett volna.

A reggeli nyújtásra akkor is szükséged lehet, ha rendszeresen sportolsz, akkor pedig pláne fontos, ha egész nap csak az irodában ülsz, és csak annyit mozogsz, hogy elsétálsz a büféig, hogy kávét vagy ebédet vegyél magadnak. A reggeli nyújtással megelőzheted az ízületi gyulladások kialakulását. Ezzel a reggeli rituáléval még az egyensúlyérzékedet is növelheted, amelynek nagy hasznát veheted akkor is, ha életed része a rendszeres testedzés, illetve idősebb korban – de akár fiatalabb korban is – megelőzheted a sérüléseket. Ugyanis ha jó az egyensúlyérzéked, akkor nem érhetnek kisebb-nagyobb balesetek.

Az ülőmunkát folytatók gyakran tapasztalnak fáradtságot, szédülést, fejfájást és még visszeres panaszokkal is küzdenek. De a visszér kialakulása jellemző lehet azokra is, akik sokat állnak vagy nehéz fizikai munkát végeznek. A mozgás, így a nyújtás is serkenti a vérkeringést, megakadályozza, hogy pangás alakuljon ki, ami hosszú távon érproblémákat generálhat. Óránként állj fel az íróasztalodtól és végezz néhány nyújtó mozdulatot, hogy megelőzd a szív- és érrendszeri problémákat.

Ha reggel végzel nyújtógyakorlatokat, ügyelj arra, hogy minden izomcsoportodat legalább 30-60 másodpercig nyújtsd, mert csak akkor lesz hatásos. Nyújtás közben lazítsd el az izmaidat és ügyelj a helyes légzésre is.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .