Barion Pixel

A stressz hatása az agyra

Stressz hatására olyan folyamatok mennek végbe az agyban, amelyek hatással vannak a kognitív funkciókra, beleértve a tanulást és a memóriát, nem beszélve az érzelmi jólétről, amelyet szintén negatív irányba befolyásolnak a stressz következtében téged ért hatások. A folyamatosan fennálló stressz depresszióhoz és szorongáshoz vezethet, amely betegségek szintén az agyban bekövetkező változások eredményeképpen jönnek létre.

A nagyobb mértékű stressz jelentősen megnövelheti a stroke kialakulásának a kockázatát, bár ebben más tényezők is aktívan részt vesznek. Az egyik ilyen a kezeletlen magas vérnyomás. A dohányzás is az egyik kockázati tényezőként szerepel, de a magas koleszterinszint is aktívan részt vesz ennek a sok esetben halálos betegségnek a kialakulásában.

A fokozott és folyamatosan fennálló stressz jelentősen megnöveli a depresszió kialakulásának a kockázatát. Nagyon sokat segíthetnek a stresszlevezető technikák, mint a jóga vagy a meditáció, mivel nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségedre is szükséges fokozottan ügyelni.

Az olyan szorongást és stressz előidéző események, mint a válás vagy egy szeretett személy elvesztése, előidézheti a mediális prefrontális kéreg állományának a zsugorodását. Ez azért jelent problémát, mivel ez szabályozza az érzelmeket és ennek a segítségével tudsz önkontrollt gyakorolni. A szürkeállomány csökkenését előidéző stresszorokat csökkenteni szükséges, hiszen csak ily módon őrizheted meg agyad egészségét.

Az agyat a plaszticitás jellemzi, azaz nagyon képlékeny, vagyis egyes folyamatok még visszafordíthatók, tehát sokat tehetünk annak érdekében, hogy a károkat kiküszöböld. Természetesen az egyik „gyógymód”, ha nem idegeskedsz annyit, hiszen a stressznek nagyon nagy romboló hatása van. Amennyiben egy stresszforrást kiiktatsz, úgy a neurális őssejtek is újra visszanyerik a funkciójukat.

Az életmódváltás, az egészséges tevékenységek segíthetnek, hiszen ezzel ellensúlyozhatod a stresszválaszt, ez pedig minimálisra csökkenti az idegkárosodást. A testmozgás csökkenti a szervezetben a stresszhormonok szintjét. Már napi 30 perces mozgás is csökkentheti a stresszt és javíthatja a hangulatot.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .