Barion Pixel

20 tipp hogyan erősítsd meg magad mentálisan

Erősnek lenni nem könnyű feladat, pláne mostanság, amikor minden ennyire  bizonytalan. A mindennapok megéléséhez, a problémák megoldásához nem csak fizikai erőre van szükséged, hanem lelki erőre is, hiszen teljes életet csak akkor élhetsz ha mentálisan is jól vagy. 

Mihez kell lelkierő?

Mondhatni:mindenhez. Ahhoz, hogy reggel felkelj – miközben tudod kellemetlen dolgok várnak rád, ahhoz, hogy ellásd a hegyekben tornyosuló feladataidat, hogy új dolgokat tanulj, hogy megfelelj az elvárásoknak, hogy megfelelően kezeld a jó és a rossz történéseket és az emberi kapcsolatokat az életedben. A tested,a lelked, a szellemed, a tudatod – egységet képez, egyensúlyi állapotuk – egymáshoz való viszonyuk határozza meg az  aktuális közérzetedet. Hiába minden fizikai edzés, ha a lelked romokban hever. Hiába folytatsz egészséges életmódot, akkor is megbetegszel, ha mentálisan zűrzavar uralkodik benned. 

Szerencsére a lélek is – hasonlóan a testedhez – “tréningezhető”, erősíthető. Hogyan? Lássuk!

20  tipp hogyan erősítsd meg magad mentálisan

  1. Erősítsd az önbizalmadat pozitív gondolatokkal – ne engedd, hogy a már-már “népbetegségnek” számító negativitás letörje a lelkesedésed, és megtépázza az egyébként is ingatag alapokon álló önbecsülésedet. Az optimista hozzáállás  csodákat tesz.
  2. Ismerd meg alaposabban a saját érzéseidet –  ne félj érezni, az érzéseidet kifejezni – hiszen az érzelmek határozzák meg a viselkedésedet, gondolkodásodat.  Nem csak a boldogság, boldogtalanság, vagy a harag létezik (öröm,bánat,félelem,undor,gyengédség, hála, szeretet, bizalom, jóindulat, együttérzés, büszkeség, lelkesedés) – minél több érzelmet tudhatsz a magadénak, annál erősebb leszel lelkileg.
  3. Ügyelj a fizikai egészségedre – test és lélek állapota összefügg.
  4. Lépj ki a komfortzónádból – próbálj ki új dolgokat, vagy keress olyan helyzeteket amelyektől eddig rettegtél – minél gyakrabban hagyod el ezt a kényelmes, és biztonságos helyet, annál magabiztosabbá  és elégedettebbé válsz, hiszen képes voltál sikeresen  szembenézni a félelmeiddel.
  5. Meditálj rendszeresen! – engedd, hogy a gondolataid lecsendesedjenek, az elméd megnyugodjon – és tapasztald meg a lelki béke semmivel sem helyettesíthető pozitiv hatásait.
  6. Ismerd meg és ismerd el a saját értékeidet! – ne légy kishitű, hiszen mindened amid van, ahol most tart az életed annak köszönhető, hogy tettél az elérése érdekében. Soha ne becsüld alá magad.
  7. Ne csak álmodozz, hanem tűzd ki magad elé a célt, majd valósitsd meg lépésről-lépésre. Minden sikeres részeredmény feltölt energiával. A kudarcok se állítsanak meg – hiszen csak azt jelzik, hogy még tapasztalatlan vagy – próbáld újra, és sikerülni fog. 
  8. Ne hanyagold el a szeretteidet, barátaidat a munka miatt – hiszen  boldog és elégedett életet csak velük együtt élhetsz. Ők azok, akikre mindig számíthatsz – érzelmi támogatást nyújtanak a nehéz időszakokban, segítenek a döntéshelyzetekben, támogatják a célkitűzéseidet, kirángatnak a depresszióból.
  9. Szabadulj meg a rossz szokásaidtól! – minden egyes legyőzött rossz szokás helyet teremthet egy jónak, arról nem is beszélve, hogy sok esetben egészségesebbé is tesz.
  10. Szeresd önmagad! – hiszen az hogy miként viszonyulsz önmagadhoz nagymértékben meghatározza miként látnak mások. Fontos az önkritika, de ha túl szigorú vagy önmagadhoz az előbb vagy utóbb megkeseredetté tesz.
  11. Légy hálás! – ha hálás vagy mindazért amid van erőt ad a mindennapokhoz. Ha képes vagy  a kisebb dolgokat is értékelni, sokkal boldogabb, optimistább és életvidámabb leszel. Sokat segíthet az is, ha mindenben  – még a rosszban is – a jót keresed.
  12. Vállalj felelősséget a tetteidért! – ismerd be ha hibáztál, majd javítsd ki azt, és tanulj belőle. Hatalmas lelki erőt fog adni, hogy bátran felvállaltad, és nem másokban kerested a hibát.
  13. Engedd el a problémát! – hibáztál, elismerted, javitottad, tanultál belőle – és pont. Ennyi volt. Ne rágódj tovább rajta, ne vonj le belőle messzemenő következtetéseket – egyszerűen csak lépj tovább.
  14. Tanulj meg megbocsátani!  – vannak visszafordíthatatlanul megromlott kapcsolatok, de azzal hogy emiatt folyamatosan dühöt, gyűlöletet érzel  csak magadnak ártasz. Bocsáss meg neki, és zárd ki az életedből. 
  15. Ne élj a múltban! – emlékezni néha szabad, és kell is, de ez ne befolyásolja a jelen megélését. Adj helyet új érzéseknek, eseményeknek, tapasztalatoknak – itt és most.
  16. Ne hagyj befejezetlenül semmit – ha folyton a függő ügyeiden gondolkodsz értékes energiákat veszitesz. Vedd sorra az elintéznivalókat – és a könnyebbekkel kezdve számolj le velük.
  17. Szerezz örömet másoknak! – most még nem hiszed, de minden másnak adott kedvesség jó érzéssel tölt majd el, ráadásul a pozitiv visszajelzések is elégedetté tesznek.
  18. Szánj magadra elegendő énidőt – amikor kizárólag csak az a cél, hogy Te legyél a középpontban. Relaxálj, meditálj, jógázz, sétálj, vagy csak üldögélj egy padon a madarakat figyelve – a lényeg, hogy semmiképpen se dolgozz, vagy a teendőiden agyalj. Az én-idő lehet 10 perc, de akár két óra is, a lényeg, hogy ez idő alatt olyat csinálj, amit szeretsz.
  19. Ne hagyd, hogy mások a lelkedbe tapossanak – ne fogadd el a kritikát, ha az alaptalan és bántó – tedd egyértelművé a véleményedet erősítve ezzel az önbecsülésedet.
  20. Ne félj segítséget kérni!  – Attól még nem fogsz gyengének tűnni, ha beismered valahogy most több a feladatod, kevesebb az időd, és nem boldogulsz vele.  Senki sem mindenható, ne várd el magadtól se!

Légy erős mentálisan Te is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .